Decentraleyes adalah add-on sumber terbuka baru yang bertujuan untuk meningkatkan privasi anda semasa melayari. Ia melakukan ini dengan menganjurkan sumber CND secara tempatan. Apabila penyemak imbas anda membuat permintaan untuk salah satu daripada sumber CDN ini, permintaan itu disekat dan anda dihidupkan sebagai versi tempatan.

Apa yang berlaku?

Membina laman web dari awal adalah kerja keras. Daripada mencipta roda setiap kali, pembangun web berkongsi perpustakaan kod sumber terbuka berguna yang melakukan tugas-tugas biasa. Sebagai contoh, perpustakaan JavaScript atau rangka web seperti jQuery atau Ember.

Oleh itu, daripada menulis kod itu sendiri, pemaju hanya boleh merujuk skrip ini yang dikongsi dari dalam halaman web. Skrip yang dikongsi ini dihoskan pada rangkaian penghantaran kandungan (CDNs) - rangkaian global yang diedarkan oleh pelayan proksi yang ditempatkan di pusat data berganda.

Bukan sahaja skrip yang boleh dihoskan pada rangkaian diedarkan ini mudah dikongsi di kalangan pemaju, tetapi CDN adalah cara yang sangat efisien untuk menyampaikan kandungan. Dengan menggunakan sumber-sumber yang dianjurkan oleh mereka, menjadikan halaman memuat lebih cepat. Ia juga menghilangkan beban kewangan daripada pemaju yang mengendali sumber itu sendiri.

Akibatnya, peratusan yang sangat besar dari semua laman web yang ada membuat penggunaan perpustakaan yang biasa digunakan pada CDN.


Jadi yay! Itu kedengaran hebat. Pergi CDNs?

Masalah

Masalahnya adalah bahawa hosting CDN kos wang. Dan syarikat seperti Google, Facebook dan Microsoft menawarkan hosting semacam itu secara percuma. Percuma adalah harga yang paling mahal untuk pemaju web kerana ia adalah untuk selebihnya, jadi jumlah yang sangat besar dari semua sumber-sumber laman web kini menjadi tuan rumah pada CDN yang dihoskan oleh syarikat-syarikat ini.

Dan seperti biasa dengan Google et al., Walaupun tiada kos kewangan, kami membayar penggunaannya dengan privasi kami. Seperti pepatah lama, jika anda tidak membayar produk maka anda adalah produk!

Setiap kali anda melawat tapak web yang merujuk perpustakaan yang dihoskan pada salah satu CDN ini, Google, Facebook, Microsoft, dan lain-lain akan mengetahui mengenainya dan boleh menjejaki anda semasa anda pergi dari laman web ke laman web.

Lebih teruk lagi, tidak ada yang menghalang syarikat-syarikat ini daripada menggantikan kod yang dihoskan dengan sesuatu yang lebih berniat jahat. Dan tidak mungkin penyemak imbas anda (atau perisian antivirus) dapat menghalangnya.

Penyelesaian yang Kemungkinan

Salah satu penyelesaian untuk masalah ini ialah dengan menggunakan add-on seperti NoScript atau uMatrix untuk mencegah skrip berjalan. Tetapi alat tambah ini sangat berguna untuk pengguna lanjutan. Betul mengkonfigurasi mereka adalah tugas yang sukar dan memakan masa. Dan walaupun itu, mereka akan "memecah" banyak laman web yang bergantung kepada skrip luaran ini untuk berfungsi.

Satu lagi penyelesaian yang mungkin adalah untuk pemaju web untuk kelab bersama-sama dan membentuk organisasi bukan keuntungan awam yang diaudit untuk menjadi tuan rumah sumber web. Tetapi ini akan mengambil masa dan wang, jadi tiada langkah sedemikian sedang dirancang.

Masukkan Decentraleyes

Kedai add-on Decentraleyes Firefox biasanya menggunakan sumber tempatan. Apabila tapak web cuba mengaksesnya pada rangkaian yang disokong, Decentraleyes akan menghalang permintaan dan memuat sumber yang disimpan secara tempatan.

- Rangkaian yang Disokong: Perpustakaan Hosted Google, Microsoft Ajax CDN, CDNJS (Cloudflare), jQuery CDN (MaxCDN), jsDelivr (MaxCDN), Yandex CDN, Baidu CDN, Sina Public Resources, dan UpYun Libraries.

- Sumber Bundled: AngularJS, Backbone.js, Dojo, Ember.js, Core Ext, jQuery, jQuery UI, Modernizr, MooTools, Prototype, Scriptaculous, SWFObject, Underscore.js, dan Web Font Loader.

Bukan sahaja ini menghalang Google dan lain-lain daripada menjejak anda melalui permintaan CDN, tetapi sumber tempatan sentiasa memuat lebih cepat daripada yang jauh. Jadi laman web memuat lebih cepat. Menang!

Kesimpulannya

Decentraleyes adalah idea yang hebat, dan benar-benar telus digunakan. Malah, ia mungkin sedikit terlalu telus. Akan lebih bagus jika ia dapat memaparkan representasi visual berapa banyak sumber CDN yang telah disekat dengan cara ini. Oleh kerana itu, anda perlu menyeberang ke konsol pemaju Firefox untuk mengetahui maklumat ini

Ia juga akan baik jika Decentraleyes bekerja lebih banyak sumber berbanding sekarang.

Tetapi ia masih hari-hari awal, dan saya boleh memikirkan tiada sebab untuk tidak memasang tambahan hebat ini. Dengan sendirinya, ia tidak akan menghalang anda daripada dijejaki secara dalam talian, tetapi ia adalah alat yang bernilai dalam toolkit privasi anda.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me