Satu kajian PLOS ONE baru-baru ini menunjukkan bahawa purata pengguna Facebook akan memerlukan lebih daripada $ 1,000 pampasan untuk menyahaktifkan akaun mereka selama satu tahun.

Penemuan ini sangat panas pada skandal Cambridge Analytica yang dipublikasikan tahun lalu dan laporan buruk oleh New York Times. Laporan NYT mendedahkan bagaimana gergasi media sosial berkongsi data pengguna yang tidak pernah berlaku sebelum ini dengan syarikat rakan kongsi. Nampaknya, walaupun semua ini, pengguna Facebook masih merasakan bahawa manfaat dan kemudahan platform lebih besar daripada risiko potensi dan privasi privasi digital.

Penyelidik yang menjalankan kajian itu, termasuk beberapa ahli ekonomi dan penyelidik media sosial, dibiayai oleh geran dari Kenyon College dan Michigan State University. Tujuan utama penyelidikan adalah untuk menentukan nilai platform sosial media untuk pengguna, memandangkan hakikat bahawa perkhidmatan ditawarkan secara percuma. Para penyelidik menjalankan beberapa lelongan di mana peserta ditawarkan pampasan kewangan untuk menyahaktifkan akaun Facebook mereka untuk tempoh dari satu hari hingga satu tahun.

Salah seorang pengarang kajian, Jay Corrigan, menjelaskan pemikiran penyelidik dalam siaran akhbar: "Kami tahu orang mesti memperoleh nilai yang luar biasa dari Facebook atau mereka tidak akan menghabiskan berjuta-juta jam di laman web ini setiap hari. Cabarannya adalah bagaimana untuk meletakkan nilai dolar pada perkhidmatan orang tidak membayar. "

Tiga lelongan yang ditubuhkan oleh penyelidik memberi tumpuan kepada dua sampel pelajar kolej dari universiti Midwestern, satu sampel peserta dari masyarakat umum, dan satu sampel dalam talian. Para penyelidik mendapati bahawa satu sampel purata tawaran peserta peserta adalah lebih dari $ 2,000 untuk menyahaktifkan Facebook selama satu tahun, sementara tawaran rata-rata dalam sampel komuniti lebih dari $ 1,000 untuk satu tahun tanpa Facebook.

Penemuan ini pastinya menceritakan, dan menunjukkan bahawa pengguna meletakkan nilai kewangan yang tinggi pada pengalaman media sosial mereka, walaupun dalam menghadapi skandal dan kebimbangan privasi peribadi yang serius. Corrigan menyatakan dalam komen kepada CNBC bahawa Facebook adalah: "sangat menyeronokkan dan begitu berguna bahawa [mereka] sanggup mengetepikan kebimbangan privasi mereka."

Kajian itu berkongsi beberapa statistik hebat yang memperlihatkan betapa popularnya laman media sosial, dan betapa bertenaga perkhidmatan itu dalam kehidupan harian para penggunanya: "Jika Facebook adalah sebuah negara, ia akan menjadi terbesar di dunia dari segi populasi dengan lebih daripada 2.20 pengguna aktif bulanan bulanan, 1.45 bilion daripada mereka aktif setiap hari, menghabiskan purata 50 minit setiap hari di platform milik Facebook (misalnya, Facebook, Messenger, Instagram). Ini bermakna, secara kolektif, penggunanya menghabiskan lebih dari 100,000 tahun di Facebook setiap hari. "

"Walaupun terdapat keprihatinan tentang hilangnya kaitan disebabkan oleh jawatan peribadi yang menurun oleh para pengguna, minat yang semakin berkurangan dalam penggunaan dan penggunaan oleh remaja dan orang dewasa muda, menuntut mengenai potensi manipulasi kandungannya untuk tujuan politik, dan kebocoran pertanyaan itu terhadap pengendalian data pengguna swasta, Facebook kekal sebagai laman rangkaian sosial teratas di dunia dan tapak yang paling banyak dikunjungi ketiga di Internet selepas Google dan YouTube. "

Ia mencadangkan bahawa Facebook telah menjadi kehadiran yang kuat dalam kehidupan orang ramai yang ramai yang bersedia untuk mengabaikan data sosial yang dikatakan buruk dari data pengguna yang memihak kepada manfaat yang dilihatnya. Kajian itu menyimpulkan bahawa "Kebimbangan tentang privasi data, seperti penipuan Cambridge Analytica yang dikatakan bermasalah terhadap maklumat peribadi pengguna, yang dianggap telah digunakan untuk mempengaruhi pilihan raya presiden Amerika Syarikat pada 2016, hanya menekankan nilai pengguna Facebook itu mesti diperoleh daripada perkhidmatan . Walaupun perbarisan publisiti negatif sekitar pendahuluan Cambridge Analytica pada pertengahan Mac 2018, Facebook menambah 70 juta pengguna antara akhir 2017 dan 31 Mac 2018. Ini menunjukkan pengguna nilai berasal dari rangkaian sosial lebih daripada mengimbangi kebimbangan privasi. "

Ini tidak bermakna pengguna Facebook tidak mengetahui tentang kebimbangan privasi, dan ini tidak bermakna pengguna tidak perlu berhati-hati tentang privasi peribadi mereka semasa menggunakan laman web ini. Ia hanya menunjukkan bahawa pengguna melihat nilai tertentu dari pengalaman Facebook mereka yang melebihi risiko privasi yang berkaitan dengan menggunakan platform.

Walaupun penemuan kajian adalah pembukaan mata, mereka tidak menghairankan. Rangkaian sosial telah berjaya membenamkan dirinya sebagai bahagian penting dalam kehidupan sehari-hari berbilion-bilion orang. Capaian Facebook dan pelbagai platform lain adalah monolitik, dan semakin tidak mengasyikkan kerana jumlah data peribadi yang besar yang mengendalikan syarikat.

Pengguna Facebook yang bimbang tentang privasi peribadi mereka di internet harus mempertimbangkan untuk menggunakan VPN untuk mendapatkan data dalam talian mereka. VPN teratas di pasaran hari ini dapat membantu pengguna menyulitkan komunikasi dalam talian mereka dan memastikan privasi peribadi mereka semasa menggunakan Facebook atau melakukan apa-apa lagi di internet.

Sekiranya kisah ini telah membuat anda menimbangkan semula keselamatan dalam talian anda sendiri, mengapa tidak melihat halaman perkhidmatan VPN terbaik untuk maklumat lanjut.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me