Penyedia Perkhidmatan Internet UK (ISP) telah diberitahu bahawa mereka mesti menghentikan pengiklanan kelajuan sambungan internet dengan menggunakan istilah "sehingga." Dalam apa yang digembar-gemborkan sebagai kemenangan untuk pengguna Inggeris, Pihak Berkuasa Piawaian Pengiklanan UK (ASA) telah memutuskan bahawa ISP sebaliknya akan mengiklankan kelajuan 'purata' mereka.


Garis panduan baru akan bermula pada 23 Mei 2018. Pada masa itu, pengguna British tidak akan lagi menjual rancangan internet palsu yang mendakwa "sehingga" 50 Mbps - ketika mereka sebenarnya rata-rata sekitar 35 Mbps (misalnya). Garis panduan ini akan memastikan pengguna tahu apa yang mereka telah mendapat sebelum mereka membeli langganan jalur lebar mereka.

Bagaimana Ia Akan Bekerja

Dari bulan Mei, penyedia jalur lebar perlu mengiklankan kelajuan sambungan yang boleh dicapai oleh sekurang-kurangnya 50% pengguna negara mereka pada waktu puncak. Ini akan membantu menimbulkan masalah biasa bagi pengguna internet di UK: iaitu, kelajuan internet berbeza-beza tidak hanya di antara lokasi yang berbeza tetapi juga pada masa yang berlainan hari.

Kaedah baru yang mengutip kelajuan internet mungkin akan memberi kesan dramatik terhadap maklumat yang pengguna diberikan sebelum membeli langganan internet. Shahriar Coupal, Pengarah Jawatankuasa Amalan Pengiklanan, membuat komen berikut mengenai keputusan ASA:

"Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kelajuan jalur lebar yang pelanggan akan dapat masuk ke rumah masing-masing - dari teknologi ke geografi, ke arah bagaimana isi rumah menggunakan jalur lebar.

"Walaupun kami tahu faktor-faktor ini bermakna sesetengah orang akan mendapat kelajuan yang lebih perlahan daripada yang lain, apabila ia berkaitan dengan iklan jalur lebar, piawaian baru kami akan memberi pengguna pemahaman yang lebih baik mengenai kelajuan jalur lebar yang ditawarkan oleh pembekal yang berbeza apabila memutuskan untuk menukar pembekal."

Salah, benar

Long Time Coming

Sehingga kini, ISP telah dibenarkan untuk mengiklankan 'sehingga' kelajuan yang hanya 10% pengguna sebenarnya boleh mencapai. Ini bermakna, untuk 90% pengguna Inggeris, kelajuan sambungan internet mereka nampaknya menjadi sesuatu yang mengeluh.

Guy Mitchell dari Firma Syarikat Solicitors Own Software firma jauh menyokong komputer untuk hidup. Mitchell tahu dengan baik bahawa orang di UK sering menderita daripada kelajuan internet yang lebih miskin daripada yang diiklankan:

"Berhubung dengan pelanggan setiap hari dan jauh mengambil alih komputer mereka memberikan saya satu pandangan unik mengenai masalah ini. Tidak ada keraguan mengenainya, pengguna di UK mendapatkan kelajuan internet yang sangat berbeza, dan ramai yang percaya bahawa mereka telah dijual dengan salah oleh Penyedia Perkhidmatan Internet mereka. Masalahnya adalah bahawa tidak masalah siapa yang anda pergi, mereka semua mendakwa bahawa mereka lebih cepat daripada yang sebenarnya ".

Malangnya bagi pengguna Inggeris, walaupun pada hakikatnya ISP kini menjadi jumlah koboi tentang cara mereka mengiklankan jalur lebar, garis panduan baru itu tidak akan berkuatkuasa selama enam bulan. Menulis untuk Telecoms.com, Jamie Davies dengan tepat menunjukkan bahawa:

"Anda perlu mempersoalkan mengapa pengiklan memerlukan tetingkap enam bulan untuk membiasakan diri dengan peraturan. Sekiranya kerajaan menukar had laju di lebuh raya esok, kita masih perlu mematuhi peraturan dari hari esok. "

Walau bagaimanapun, lebih membimbangkan adalah hakikat bahawa garis panduan ini akan tetap seperti itu: panduan. Tidak ada undang-undang yang nyata yang dibuat yang secara eksplisit memaksa ISP untuk berhenti menggunakan istilah 'sehingga.' Oleh itu, kita perlu menunggu dan melihat apakah garis panduan ini benar-benar memberi kesan kepada ISP dalam amalan.

Berita baiknya adalah bahawa kali terakhir ASA menyediakan garis panduan (untuk ISP untuk memulakan termasuk penyewaan talian dalam harga jalur lebar mereka), ISP UK mematuhi nasihat.

Kajian Ofcom

Mungkin sedikit mengelirukan, Ofcom, pengawal media dan telekom UK, baru-baru ini telah melakukan kajian terhadap kelajuan jalur lebar. Satu konsultasi yang diterbitkan pada bulan Oktober, dipanggil "Kod Amalan Jalur Lebar Jalur Lebar," berkata perkara berikut:

"Ofcom sudah mempunyai kod amalan pada kelajuan jalur lebar untuk pelanggan kediaman dan perniagaan, yang memerlukan penandatangan untuk memberikan pengguna anggaran perkiraan yang mungkin mereka terima pada titik penjualan. Di samping itu, mereka memberikan pelanggan hak untuk keluar dari kontrak mereka, tanpa penalti, jika kelajuan mereka berada di bawah paras minimum.

Kami bercadang untuk mengukuhkan kod semasa untuk meningkatkan anggaran kelajuan yang disediakan pada titik jualan, selepas jualan dan dalam kontrak pelanggan dan untuk meningkatkan hak pelanggan untuk keluar. Perubahan ini juga akan memastikan kod tersebut digunakan untuk semua teknologi yang digunakan untuk menyampaikan jalur lebar."

Tidak seperti garis panduan ASA, Ofcom mencadangkan bahawa kelajuan sepatutnya diiklankan sebagai julat, dengan jangkaan kelajuan minimum yang jelas. Jika jangkaan kelajuan minimum ini tidak dipenuhi, pengguna akan mempunyai hak untuk mengeluarkan kontrak secara sah.

Ia masih belum difahami bagaimana dua metodologi yang berbeza mungkin bersesuaian. Walau bagaimanapun, hakikat bahawa ISP diberitahu dua perkara yang berbeza pastinya nampaknya memberi mereka sedikit ruang goyang yang tidak perlu.

Sambungan Serat

Sambungan Serat

Sebagai tambahan kepada garis panduan baru, ASA dalam proses melakukan penyelidikan tentang bagaimana istilah "serat" digunakan dalam pengiklanan. Setakat ini, ia tidak menghasilkan keputusan konkrit mengenai bagaimana ISP mungkin menyalahgunakan istilah itu. Bagaimanapun, penemuan awal menarik.

Menurut kajian ASA, pengguna cenderung percaya bahawa serat adalah "kata kunci generik untuk menggambarkan kelajuan dalam iklan." Lebih-lebih lagi, pengguna sepertinya tidak mempunyai pemahaman sebenar tentang serat apa - atau mengapa ia mungkin "membezakan faktor "apabila membeli perkhidmatan jalur lebar.

Malangnya, penyelidikan yang sama menyimpulkan bahawa pengguna tidak menyedari sama ada jalur lebar adalah serat penuh atau serat sebahagian, walaupun mereka telah dididik tentang perbezaan.

Seseorang akan berharap ASA akan memerintah bahawa ISP mestilah lebih jelas mengenai jenis serat yang tersedia, dan bukan sekadar pelabelan semua "serat". Walau bagaimanapun, ia hampir kelihatan seperti ASA memutuskan bahawa kerana pengguna sepertinya tidak peduli terhadap maklumat itu, mereka tidak sepatutnya tahu. Ini nampaknya menggelikan. Sesungguhnya ASA harus memastikan bahawa pengedaran dan pengiklanan palsu tidak berlaku - tidak peduli seberapa mendidik orang awam mungkin.

Pendapat adalah penulis sendiri.

Kredit imej tajuk: Kerdkanno / Shutterstock.com

Kredit imej: Markus Mainka / Shutterstock.com, asharkyu / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me