Tahun ini telah melihat peningkatan meteorik dalam harga Bitcoin. Bagi orang yang membeli cryptocurrency apabila ia secara drastik lebih murah, keuntungannya luar biasa. Bagi mereka yang membelinya satu, dua, tiga atau lebih - tahun yang lalu, pasaran kenaikan harga telah membuka jalan untuk kembung Bitcoin dompet.


Walau bagaimanapun, ada berita buruk untuk penduduk AS yang telah menikmati kekayaan itu. Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri (IRS) telah memutuskan bahawa ratusan (jika tidak beribu-ribu) warga AS yang memiliki Bitcoins belum mengisytiharkan dan membayar pajak atas keuntungan besar mereka. Orang yang membeli, atau pernah membeli Bitcoins (dan altcoin lain), membuat wang yang serius - dan Uncle Sam mahukan sekeping pai.

Menurut IRS, pemilik Bitcoin mengakui bahawa mereka menganggap Bitcoins sebagai cara untuk mengelakkan cukai:

"Pengguna cryptocurrency telah secara terbuka mengakui mereka mempertimbangkan menggunakan Bitcoin untuk mengelakkan keperluan pelaporan cukai."

Secara menyeluruh

Pada November 2016, IRS memfailkan permintaan untuk mahkamah untuk berkhidmat a "John Doe" saman ke atas semua pelanggan US Coinbase yang memindahkan Bitcoin antara tahun 2013 dan 2015. Coinbase adalah dompet yang popular dan pertukaran cryptocurrency yang diasaskan pada tahun 2012. Pesanan "John Doe" dipanggil kerana ia tidak perlu menentukan satu sasaran tertentu. Sebaliknya, ia terpakai kepada semua orang yang dianggap jatuh ke dalam kumpulan tertentu, seperti yang ditentukan oleh aktiviti mereka.

Pada mulanya, permintaan itu diberikan. IRS diberi kebenaran untuk mencari identiti pemegang dompet Coinbase AS. Bagaimanapun, peguam Jeffrey K. Berns (Urusan Rakan Berns Weiss LLP) kemudian memfailkan usul itu untuk dibatalkan. IRS memfailkan usul meminta mahkamah menolak rayuan Berns. Coinbase dan beberapa "John Does" terus berhujah terhadap keputusan mahkamah.

Kemudian, pada bulan Mac 2017, Berns secara misteri menarik balik usulnya. Ini memberi IRS ke hadapan untuk meminta agar mahkamah menguatkuasakan saman data di Coinbase. IRS membuat kenyataan berikut untuk menyokong permintaannya:

"Terdapat letupan berbilion ringgit dalam beberapa tahun dari bitcoin, sejumlah besar yang tidak diragui terakru kepada pembayar cukai Amerika Syarikat, dengan hampir tidak ada laporan pihak ketiga kepada IRS tentang kenaikan pendapatan. "

Irs

Pengelakan cukai

Menurut IRS, Coinbase mengakui bahawa maklumat yang dikehendaki melibatkan 8.9 juta transaksi Coinbase, yang melibatkan pemegang akaun 14,355 Coinbase. IRS mampu menyebarkan rujukan ini terhadap orang-orang yang telah mengisytiharkan cukai dari Bitcoins. Selepas berbuat demikian ia melaporkan bahawa:

"Hanya 800 hingga 900 pembayar cukai melaporkan kenaikan yang berkaitan dengan bitcoin dalam setiap tahun yang berkaitan dan lebih daripada 14,000 pengguna Coinbase sama ada membeli, menjual, menghantar atau menerima sekurang-kurangnya bitumen bernilai $ 20,000 dalam satu tahun tertentu."

Itu membuktikan titik IRS "bahawa ramai pengguna Coinbase mungkin tidak melaporkan keuntungan bitcoin mereka." Atas sebab itu, mahkamah sekali lagi memutuskan bahawa IRS "mempunyai kepentingan sah dalam menyiasat pembayar cukai ini."

Walau bagaimanapun, mahkamah juga memutuskan bahawa permintaan IRS untuk menyiasat semua pemegang akaun Coinbase AS terlalu luas. Ia memaksa IRS untuk menyempitkan skop penyiasatannya. IRS hanya bersetuju untuk meminta maklumat yang berkaitan dengan pemegang akaun yang tidak mempunyai bentuk 1099-K yang difailkan oleh Coinbase dalam tempoh masa yang dipersoalkan. Di samping itu, ia tidak akan mencari rekod orang yang sudah diketahui oleh IRS.

Coinbase Irs

Memandangkan Go Ahead

Sekarang, banyak keseronokan IRS, mahkamah AS telah memutuskan bahawa adalah sah untuk IRS untuk mengumpulkan maklumat tertentu mengenai pengguna Coinbase untuk mengetahui sama ada warga AS menghindari membayar cukai. Walau bagaimanapun, keputusan akhir mahkamah meletakkan beberapa batasan tambahan mengenai siapa IRS boleh meminta maklumat tentang, dan apa maklumat yang boleh meminta.

Pada mulanya, IRS telah meminta profil pengguna, pilihan pengguna, tetapan keselamatan pengguna dan sejarah, kaedah pembayaran pengguna, dan data lain yang berkaitan dengan pembiayaan asal-usul untuk dompet Coinbase. IRS juga ingin mendapatkan tangan pada semua rekod aktiviti dompet, termasuk tarikh, amaun dan jenis urus niaga, ditambah nama / pengecam pihak terlibat dalam urus niaga dan juga permintaan untuk menghantar atau menerima Bitcoin.

"Lebih $ 20,000"

Walau bagaimanapun, mahkamah telah memutuskan bahawa IRS hanya boleh meminta butiran khusus berhubung akaun yang membuat urus niaga lebih daripada $ 20,000 dalam tempoh dari 31 Disember 2013 hingga 31 Disember 2015. Sebagai tambahan, rekod tertentu telah dianggap tidak pergi kawasan - khususnya semua rekod pembukaan akaun, salinan pasport atau lesen memandu, alamat dompet dan kunci awam untuk dompet.

Mahkamah juga mendapati rekod tertentu tidak perlu untuk penyiasatan IRS "pada peringkat ini." Mereka termasuk "rekod ketekunan, perjanjian atau arahan Know-Your-Customer-Pelanggan yang memberikan akses pihak ketiga, akses, atau kebenaran kelulusan transaksi dan surat-menyurat antara Coinbase dan pengguna atau mana-mana pihak ketiga dengan akses kepada dompet. "

Coinbase telah melaporkan ini sebagai kemenangan separa kerana ia mengurangkan jumlah dompet yang boleh disiasat dari 480,000 kepada 14,000 pelanggan.

Coinbase

Apa yang harus diserahkan oleh Coinbase kepada IRS, bagaimanapun, masih menjadi bahan sensitif. Terutama mengingat bahawa ia berkaitan dengan pemegang akaun yang telah melakukan transaksi lebih dari $ 20,000. Lagipun, ia adalah pemegang akaun dengan kekayaan Bitcoin terbesar yang paling mungkin telah mengelakkan cukai paling banyak. Inilah yang diputuskan mahkamah adalah permainan yang adil:

Nama, tarikh lahir, alamat, nombor ID pembayar cukai, rekod aktiviti akaun termasuk log transaksi atau rekod lain yang mengenal pasti tarikh, amaun, dan jenis transaksi (pembelian / jualan / pertukaran), baki selepas urus niaga, dan nama pihak kepada urus niaga, ditambah semua penyata akaun atau invois berkala (atau setaraf).

Yang harus memberikan banyak IRS untuk bermula. Mari kita juga lupa bahawa mahkamah memutuskan bahawa rekod lain "mungkin diperlukan untuk pemegang akaun tertentu sebaik sahaja IRS menyemak rekod yang berkaitan." Seolah-olah orang-orang yang fikir Bitcoin akan menjadi tempat yang tidak dikawal selia adalah salah. Bitcoin dikenali digunakan untuk jenayah, dan pihak berkuasa menolak keras.

Pendapat adalah penulis sendiri.

Kredit imej tajuk: Wit Olszewski / Shutterstock.com

Kredit imej: Brandon Bourdages / Shutterstock.com, Wit Olszewski / Shutterstock.com, 360b / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me