GCHQ Laman web Keselamatan


Agensi-agensi perisikan di UK sedang berusaha untuk memperluaskan operasi penggodaman data berskala besar mereka dalam usaha untuk mengenal pasti ancaman keselamatan negara yang lebih berkesan.

Kelompok kebebasan awam dan penyokong privasi digital menimbulkan kebimbangan mengenai apa yang perlu dilakukan oleh "rejim gangguan peralatan pukal" (EI) yang dimaksudkan untuk privasi peribadi warganegara biasa.

Rejim EI pukal adalah rangka kerja yang membolehkan agen GCHQ menggodam telefon individu, komputer, tongkat USB, dan juga rangkaian komunikasi keseluruhan. Perkembangan EI mempunyai pakar-pakar privasi yang bimbang bahawa ini akan membolehkan agensi kerajaan di Inggeris bebas pemerintahan untuk menjalankan operasi mengintip massa yang tidak dicukupi dan tidak terbatas.

Apabila Akta Kuasa Penyiasatan meluluskan Parlimen pada tahun 2016, ia segera dikritik oleh Edward Snowden sebagai program pengawasan kerajaan yang paling menyapu di dunia barat. "UK telah melegalkan pengawasan yang paling melampau dalam sejarah demokrasi barat. Ini jauh lebih banyak daripada autocracies, "Snowden tweeted pada masa itu. Lord David Anderson, pengulas bebas undang-undang keganasan UK, mencatatkan pada tahun 2016 bahawa EI hanya akan "diam-diam" digunakan di bawah IPA.

Menteri Keselamatan bulan ini, Ben Wallace, menghantar surat kepada Dominic Grieve, ketua Jawatankuasa Perisikan dan Keselamatan, menjelaskan bahawa kedudukan GCHQ mengenai EI telah "berkembang sejak Akta Kuasa Penyelidikan menerima Penghargaan Royal pada 2016."

Wallace pada asasnya bermakna bahawa GCHQ mesti mengembangkan EI untuk mengakaunkan kemajuan teknologi dalam alat komunikasi sejak masa itu. Ejen GCHQ tidak dapat menargetkan pelbagai peranti perkakasan dan aplikasi perisian yang baru tanpa pengembangan EI.

"Operasi EI adalah keupayaan kritikal bagi agensi keselamatan dan kecerdasan kami untuk memastikan keselamatan negara. Memandangkan laluan Bill, persekitaran komunikasi terus berkembang, terutamanya dari segi pelbagai peranti perkakasan dan aplikasi perisian yang perlu disasarkan. Di samping itu, penggunaan peranti kurang tradisional, dan penggunaan teknologi ini oleh individu yang berminat telah meningkat dengan ketara. Berikutan semakan semula realiti operasi dan teknikal semasa, GCHQ telah menyemak semula kedudukan terdahulu dan menentukan bahawa ia perlu untuk melakukan lebih banyak bahagian aktiviti operasi yang fokus di luar negara yang sedang berjalan menggunakan rejim EI pukal daripada yang awalnya dijangkakan, "kata Wallace dalam suratnya.

Dengan ketara memperluas jangkauan pengawasan kerajaan yang sudah luas, pastinya tidak duduk dengan baik dengan penyokong privasi di UK. Hanna Couchman, Pegawai Advokasi dan Dasar di Liberty, bertujuan untuk "membuktikan bahawa pengawasan pukal tidak boleh dibenarkan dalam hak demokrasi yang menghormati hak."

Couchman menerangkan, "Salah satu aspek yang paling mengganggu rejim pengawasan UK ialah penggunaan" kuasa pukal ". Kuasa-kuasa ini membenarkan Negara untuk membuang dan menyimpan data yang banyak mengenai pelbagai orang. Anda tidak perlu disyaki sebarang jenayah atau salah laku yang telah melanggar privasi anda dengan cara ini. Ia boleh berlaku kepada mana-mana kita - atau, lebih banyak kemungkinan, sejumlah besar kita. Waran pukal boleh dikenakan kepada seluruh penduduk. "

Ruang lingkup yang tidak terbatas tentang apa yang diperkembangkan pengembangan pengawasan pukal yang dicadangkan adalah prospek yang menakutkan bagi individu yang berpikiran peribadi. Couchman dan penyokong privasi lain tidak sanggup membiarkannya berlaku tanpa pertarungan: "Liberty telah lama berperang melawan kuasa pengawasan massa. Kerajaan UK telah menggunakan beberapa rejim pengawasan yang sangat mengganggu, dan Liberty selalu bangkit untuk menentang kuasa negara invasif ini. "

Couchman terus memberi amaran bahawa pengawasan secara besar-besaran, "boleh digunakan oleh Kerajaan untuk mengakses maklumat peribadi kami yang paling sensitif - mesej kami kepada rakan-rakan dan keluarga, laman web yang kami lawati dan apa yang kami hantar secara online, di mana kami pergi dan siapa kami pergi. Dan maklumat ini boleh digunakan untuk membina profil yang terperinci tentang kami. "Bukan itu sahaja, tetapi amalan pengawasan massa yang tidak terbatas oleh agensi kerajaan boleh memberi kesan buruk kepada perilaku manusia secara menyeluruh. Pengawasan secara besar-besaran membolehkan pencerobohan terhadap privasi yang begitu menembusi yang boleh menyebabkan individu menyensor diri dan mengubah tingkah laku mereka sepenuhnya, Couchman berhujah.

Pemikiran hidup di bawah bayang-bayang yang berterusan untuk setiap interaksi dalam talian anda terbuka kepada pengawasan dari agensi-agensi kerajaan tidak ragu-ragu kepada ramai. Salah satu cara terbaik untuk memerangi pengawasan sedemikian dan memastikan privasi dalam talian anda adalah dengan menggunakan VPN. Dengan perkembangan besar-besaran terhadap amalan pengawasan yang tidak terkawal di UK, kini lebih penting lagi untuk menyulitkan trafik internet anda dengan VPN. Dengan menggunakan salah satu perkhidmatan VPN UK teratas, anda boleh dengan mudah melindungi privasi anda dalam talian dan menyimpan data peribadi anda yang sensitif dari terus diakses oleh agen kerajaan.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me