Awal tahun ini, penggodam Rusia yang dikenali sebagai Tsar Team mencuri gambar pesakit bogel dari klinik pembedahan plastik di Lithuania. Mereka menuntut wang tebusan daripada pesakit dari seluruh dunia, mengancam untuk membocorkan gambar-gambar mereka dalam talian yang kompromi jika mereka tidak membayar. Sekarang, sebuah klinik pembedahan plastik British yang melayani orang kaya dan terkenal telah mengalami serangan tiruan yang dahsyat.


Pembedahan Plastik Jambatan London (LBPS) terletak berhampiran Marylebone di tengah London. Klinik terkenal terkenal dengan pelanggan kaya yang menginginkan pekerjaan terbaik yang ada. Laman web pembedahan mengatakan bahawa ia adalah "salah satu klinik pembedahan plastik utama di UK."

Sekarang, penggodam yang dikenali sebagai Penjajah Gelap telah mencuri cache foto dari klinik yang dirayakan. Para penggodam terkenal, yang sebelum ini membocorkan musim lima Orange Is The New Black (banyak kegembiraan peminat), mengancam untuk menerbitkan imej-imej tersebut secara online.

Foto Pembedahan Selebriti Nude

Foto yang dicuri termasuk gambar yang diambil sebelum, semasa, dan selepas prosedur. Oleh itu, mereka termasuk imej yang mengganggu pelanggan kaya dan selebriti yang dipilih untuk menjalani prosedur seperti pembesaran payudara dan peningkatan alat kelamin. Antara yang terjejas oleh cyberattack lude ialah selebriti Inggeris Katie Price, AKA Jordan.

Masa serangan mungkin menimbulkan beberapa kening. Mengapa? Kerana Jordan baru-baru ini mengucapkan terima kasih kepada LBPS untuk menghadapi facelift yang berjaya di kliniknya. Oleh kerana Jordan tidak terkenal di luar UK, ini bermakna bahawa penggodam The Dark Overlord terletak di Britain?

Katie Price

Bahan Menguatkan

Serangan pembedahan plastik copycat pertama muncul apabila penggodam Dark Overlord menghubungi laman web berita berasaskan AS The Daily Beast dengan mesej berikut:

"Kami mempunyai TB [terabytes] daripada najis ini. Pangkalan data, nama, segala-galanya. Terdapat beberapa keluarga diraja di sini. "

Bersama dengan mesej itu, Daily Beast menerima telur sarang foto yang dikatakan mengandungi imej pesakit dalam proses menerima pembedahan pembedahan.

"Dunia tidak pernah melihat pembedahan bedah plastik pakar bedah plastik," kata para penggodam.

Selepas melihat gambar, Daily Beast telah melaporkan bahawa:

"Ramai yang sangat grafik dan dekat, menunjukkan pembedahan pada alat kelamin lelaki dan perempuan. Lain-lain menunjukkan badan pesakit yang jelas pasca operasi, dan beberapa termasuk wajah. "

Penggodam mengancam untuk membocorkan foto dalam talian. The Daily Beast telah mengesahkan bahawa mereka pastinya kelihatan sebagai urusan sebenar.

Plastik tentera gelap

Penembusan Disahkan

Klinik yang berpangkalan di London telah menggunakan pakar keselamatan siber untuk mengesahkan bahawa ia telah ditembusi terlebih dahulu daripada dakwaan Dark Overlord:

"Malangnya, selepas siasatan oleh pakar IT dan polis kami, kami percaya bahawa keselamatan kami dilanggar dan data yang telah dicuri. Kami masih berusaha untuk menentukan apa data telah dikompromi. "

Ini menjadikan kelihatan bahawa cache foto memang bahan baru, berbanding dengan gambar semula yang telah diretas dari klinik Lithuania yang digunakan untuk memeras ugut pembedahan lain.

LBPS telah mengeluarkan kenyataan di laman webnya yang mengatakan:

"Kerahsiaan keselamatan dan kesabaran selalu menjadi kepentingan penting bagi kami ... Kami sangat menyesal atas sebarang kecemasan yang berlaku kerana pelanggaran data ini dapat menyebabkan pesakit dan pasukan kami dapat sepanjang masa untuk berbicara dengan sesiapa yang mempunyai kebimbangan dengan menghubungi 020- 3858 0664. "

Vektor Serangan Moden

Ini jenis cyberattack adalah bentuk novel peretasan berasaskan pemerasan yang hanya timbul pada tahun ini. Kaedah penyindutan siber yang paling umum melibatkan menggunakan perisian hasad untuk mengunci komputer atau peranti telefon pintar seseorang.

Ransomware, seperti yang diketahui, menimbulkan kecacatan peranti mangsa dengan penyulitan sehingga mangsa membayar sejumlah wang, biasanya dalam Bitcoins, kepada penggodam. Serangan terbesar yang pernah berlaku seperti ini - serangan Wannacy - juga berlaku pada tahun ini. Ia menjejaskan beribu-ribu komputer di seluruh dunia, termasuk banyak syarikat, agensi kerajaan, dan hospital.

Dalam kedua-dua hacks pembedahan plastik tahun ini, penjenayah siber telah menemui cara untuk memeras mangsa mereka dengan lebih personal - dan mungkin dikatakan cara tradisional. Menindaklanjuti sama ada mangsa atau klinik (atau kedua-duanya) untuk melindungi reputasi mereka, adalah trend yang membimbangkan.

Royal Crown

Royals Terlibat?

Tuntutan penggodam bahawa mereka mempunyai imej keluarga Diraja berkemungkinan bermakna kuasa penuh kecerdasan UK - termasuk GCHQ dan Pusat Keselamatan Siber Nasional (yang dibuka oleh Ratu sendiri pada bulan Februari) - akan digunakan untuk mencuba dan cari mereka.

Tuntutan itu juga menarik bermusim, dengan UK bersiap untuk merayakan penggeledahan Plot Gunpowder pada 5 November. Sekiranya penggodam dijumpai, adakah mereka akan menjadi kumpulan seterusnya untuk menghadapi tuduhan Pengkhianatan Tinggi ke Mahkota? Nasib baik untuk Tuan-tuan Gelap, Pengkhianatan Tinggi tidak membawa hukuman hukuman sejak tahun 1998, jadi nasib mereka tidak akan begitu suram seperti Guy Fawkes.

Pendapat adalah penulis sendiri.

Kredit imej tajuk: puhhha / Shutterstock.com

Kredit imej: Joe Seer / Shutterstock.com, Sergey Nivens / Shutterstock.com, Elina Leonova / Shutterstok.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me