Logo Facebook bersebelahan seperti simbol


Laporan yang mengecewakan dari TechCrunch telah mendedahkan bahawa Facebook telah membayar pengguna berusia 13 tahun untuk memasang aplikasi penyelidikan yang memberi mereka akses root kepada trafik rangkaian pada telefon peserta.

Gergasi teknologi membayar remaja $ 20 sebulan, ditambah bonus rujukan, untuk memuat turun aplikasi yang membenarkan akses tidak pernah berlaku sebelum Facebook kepada aktiviti telefon pengguna. Melalui aplikasinya, mereka boleh memantau dan menganalisis segala-galanya dari mesej peribadi mereka ke tabiat pelayaran web mereka dan data lokasi masa nyata.

Facebook mengakui TechCrunch bahawa aplikasi itu direka untuk membolehkan syarikat itu mengumpul data mengenai tabiat penggunaan peserta. Dalam satu versi skim itu, para peserta juga diminta untuk tangkapan skrin halaman sejarah pesanan Amazon mereka.

Aplikasi ini kelihatannya melanggar pelanggaran terma Program Pembangun Enterprise Apple. Facebook menggunakan perkhidmatan pengujian beta pihak ketiga seperti Applause, BetaBound, dan uTest untuk mengedarkan perisian kepada pengguna, mengelakkan TestFlight alat uji beta rasmi Apple. Usaha yang jelas untuk mengelakkan sebarang tindakan berpotensi dari Apple atau had ke atas berapa banyak pengguna syarikat yang boleh mengedarkan aplikasi tersebut.

Jurucakap dari Apple menjelaskan kepada TechCrunch bahawa: "Kami telah merancang Program Pembangun Perusahaan kami semata-mata untuk pengedaran dalaman aplikasi dalam organisasi. Facebook telah menggunakan keahlian mereka untuk mengedarkan aplikasi pengumpulan data kepada pengguna, yang merupakan pelanggaran jelas perjanjian mereka dengan Apple. Mana-mana pemaju yang menggunakan sijil perusahaan mereka untuk mengedarkan aplikasi kepada pengguna akan mempunyai sijil mereka dibatalkan, iaitu apa yang kami lakukan dalam kes ini untuk melindungi pengguna kami dan data mereka. "

Facebook bersetuju untuk menutup operasi untuk pengguna Apple sebagai tindak balas kepada laporan TechCrunch aplikasi itu akan kekal tersedia untuk pengguna Android.

Asalnya Facebook mengiklankan peluang itu sebagai kajian penyelidikan media sosial berbayar, Projek Atlas bernama, pada tahun 2016 di Snapchat dan Instagram melalui uTest, menargetkan pengguna media sosial berusia 13 hingga 17 tahun. Mendaftar untuk program melalui Applause dan BetaBound gagal menyebut dengan jelas Facebook sebagai menghasut projek, mencadangkan agar syarikat itu mahu menjalankannya secepat mungkin. Sebaik sahaja pengguna mendaftar dan memulakan proses muat turun, mereka diminta untuk memasang Root Certificate, yang memberikan akses penuh kepada Facebook ke kehidupan digital mereka.

Pakar keselamatan Strafach, Guardian Mobile Firewall menjelaskan kepada TechCrunch bahawa: "yang cukup teknikal membunyikan 'memasang Sijil Root kami' adalah mengerikan. Akses berterusan Facebook kepada data yang paling sensitif tentang anda, dan kebanyakan pengguna akan tidak dapat bersetuju secara munasabah tanpa mengira apa-apa perjanjian kerana mereka tidak ada cara yang baik untuk menyatakan berapa banyak kuasa yang diberikan kepada Facebook apabila anda melakukan ini. "

Jurucakap Facebook tegas menafikan bahawa syarikat itu menyesatkan peserta atau bahawa program itu melanggar syarat Apple: "tidak ada 'rahsia' mengenai ini ... itu bukan 'mengintip' kerana semua orang yang mendaftar untuk mengambil bahagian melalui proses yang jelas meminta kebenaran mereka dan dibayar untuk menyertai. Akhirnya, kurang daripada 5 peratus orang yang memilih untuk menyertai program penyelidikan pasaran ini adalah remaja. Kesemuanya dengan borang persetujuan ibu bapa yang ditandatangani. "

Dasar Apple mengetepikan, ia juga merupakan pelanggaran privasi privasi peribadi, tanpa mengira hakikat bahawa para peserta dibayar atau bahawa anak-anak yang mengambil bahagian dalam projek penyelidikan pasaran dikatakan memberikan persetujuan orang tua. Insiden ini menunjukkan betapa tidaknya sentuhan Facebook dengan melindungi privasi penggunanya. Hakikat bahawa syarikat itu akan mengeksploitasi orang muda untuk data peribadi berharga mereka untuk hanya 20 dolar adalah membimbangkan dan tidak dapat dimaafkan

sesiapa yang masih berminat untuk menggunakan Facebook, cara terbaik untuk mengelakkan pengintipan seperti itu pada aktiviti digital peribadi anda adalah untuk tidak mengambil bahagian dalam program "penyelidikan pasaran" di tempat pertama. Satu lagi cara penting untuk melindungi privasi anda dalam talian ialah dengan menggunakan perkhidmatan VPN yang berkualiti. VPN terbaik yang tersedia hari ini dapat membantu anda selamat dalam talian dengan memasangkan alamat IP anda dan menyulitkan semua komunikasi internet anda untuk memastikan data anda tetap selamat dan tidak jatuh ke tangan yang salah.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me