Skandal yang berterusan mengenai bagaimana Cambridge Analytica dapat mengakses dan menyalahgunakan 50 juta profil pengguna Facebook untuk keuntungan politik bayaran balik telah menyerlahkan betapa banyak privasi kami yang kami berikan kepada rangkaian media sosial.

Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg akhirnya telah membatalkan perlindungan untuk mengeluarkan kenyataan mengenai keadaan itu. Walaupun dia mengakui bahawa Facebook berkongsi tanggungjawab untuk apa yang berlaku, teras utama jawatannya bertujuan untuk meyakinkan kami bahawa privasi kami selamat di tangan Facebook.

"Dalam kes ini, kami telah mengambil langkah paling penting beberapa tahun yang lalu pada tahun 2014 untuk mengelakkan pelaku buruk daripada mengakses maklumat orang dengan cara ini."

Beliau kemudiannya menggariskan langkah-langkah yang dirancang untuk terus mengehadkan pemaju akses yang mempunyai data peribadi pengguna, dan untuk meningkatkan pengguna kawalan atas data mereka.

Ini difahami, tetapi gagal untuk menangani fakta asas yang ada di Facebook untuk mengumpul dan mengewangkan butiran peribadi anda. Mencari seberapa banyak yang boleh tentang anda untuk menyasarkan iklan yang diperibadikan (dan, nampaknya, propaganda politik) adalah model perniagaan keseluruhan Facebook - memerah susu kami data kami untuk kemudian menjual kepada penawar tertinggi dan seterusnya.


Jika Facebook tidak menggembirakan kumpulannya, ia tidak mempunyai model perniagaan sebagai perkhidmatan percuma. Seperti kata pepatah "jika anda tidak membayar untuk produk, anda adalah produk." Untuk membuktikan hal ini, saya telah mengumpulkan beberapa taktik yang ditolak Facebook baru-baru ini digunakan untuk memakan data anda tanpa pengetahuan atau persetujuan anda.

Perisian Pengiktirafan Muka Facebook

Pada tahun 2013 Facebook memperkenalkan pengenalan wajah. Tujuan yang dinyatakan ini adalah untuk membolehkan Facebook mencadangkan rakan untuk menandai foto. Pada mulanya, gambar hanya diimbas untuk mengenal pasti rakan rapat, tetapi semua foto yang dimuat naik ke Facebook kini diimbas. Imbasan ini dapat mengenal pasti individu dengan ketepatan 98%, walaupun wajah mereka tersembunyi.

Berikutan tuntutan mahkamah tindakan kelas yang kini telah diberikan di hadapan, Facebook mula memberi amaran kepada pengguna mengenai satu set alat baru yang direka untuk menguruskan bagaimana imej yang diperoleh melalui pengenalan muka digunakan.

Tetapi inilah perkara itu. Alat ini hanya membenarkan anda mengawal apa yang pengguna lakukan dengan imej anda. Anda tidak boleh meminta Facebook untuk tidak mengimbas foto untuk imej anda, dan anda tidak boleh mengawal apa yang dilakukannya dengan data yang dikumpulkannya daripada mengenali anda dalam foto yang telah diimbas.

Ini termasuk di mana, bila, dan siapa anda berada ketika foto diambil - yang sangat intim maklumat. Anda mungkin dapat menghalang foto diri daripada menyiarkan suapan berita Facebook, tetapi anda tidak boleh menghalang Facebook dari penggambaran data mereka.

Seperti banyak percubaan Facebook untuk meyakinkan para pengguna bahawa mereka mempunyai belakang dengan privasi, alat ini adalah asap dan cermin; direka untuk menyembunyikan sifat mengganggu Facebook itu sendiri.

Perlu diingat bahawa terima kasih kepada peraturan privasi yang lebih ketat (seperti GDPR yang akan datang), teknologi pengenalan wajah tidak "ditawarkan" kepada pengguna di EU atau Kanada.

Onavo VPN

Pada tahun 2013 Facebook memperoleh Onavo, sebuah syarikat analisis web Israel yang juga memasarkan produk VPN.

Rangkaian Persendirian Maya (VPN) adalah teknologi yang direka untuk meningkatkan privasi dan keselamatan penggunanya. Ia melakukan ini dengan mewujudkan sambungan selamat antara peranti anda dan pelayan yang dijalankan oleh pembekal VPN. Ini menghalang penyedia internet anda, kerajaan, atau penggodam WiFi, daripada dapat melihat atau mengganggu data anda.

Walau bagaimanapun, pembekal VPN dapat melihat data anda, sebab itu penting untuk memilih penyedia VPN yang boleh dipercayai. Malangnya, dalam kes Onavo, ini bermakna mempercayai Facebook.

Aplikasi VPN Onavo Protect digunakan oleh lebih daripada 33 juta pengguna iOS dan Android. Kebanyakan mungkin tidak menyedari bahawa tujuannya adalah untuk "memperbaiki produk dan perkhidmatan Facebook, mendapatkan pandangan mengenai nilai produk dan perkhidmatan orang, dan membina pengalaman yang lebih baik."

Ini hampir bertentangan langsung dengan menyediakan privasi yang kebanyakan orang cukup dijangkakan apabila menggunakan VPN

Pada bulan Ogos 2017 Wall Street Journal melaporkan bahawa Facebook telah memanfaatkan data yang dikumpul melalui aplikasi Onavo untuk memantau prestasi pesaing seperti Snapchat, yang mempengaruhi keputusannya untuk membeli WhatsApp.

Memandangkan Facebook dapat melihat banyak perkara yang anda lakukan dalam talian apabila menggunakan Onavo, ini harus menetapkan penggera peringatan privasi.

Facebook kini menolak Onovo VPN dalam apl iOSnya di bawah "Lindungi" bahagian menu navigasi ...

Onavo VPN

Walaupun dikeluarkan dari Google Play Store selepas beberapa hari, berikutan kemarahan dari pengguna, Onavo juga mengeluarkan aplikasi Lock App Bolt. Ini dikatakan untuk meningkatkan keselamatan pengguna dengan mengunci aplikasi dengan kod PIN, corak, atau cap jari.

Sekali lagi, aplikasi ini digunakan untuk menuai data milik penggunanya untuk digunakan oleh Facebook.

"Kami mengumpul maklumat tentang peranti mudah alih anda dan apl yang dipasang. Ini termasuk maklumat tentang kapan aplikasi tersebut digunakan, dan maklumat peranti dan rangkaian. Kami menggunakan dan menganalisis maklumat ini untuk membantu kami mengendalikan Bolt App Lock, aplikasi Onavo, dan meningkatkan perkhidmatan. Kerana kita sebahagian daripada Facebook, kami juga menuntut maklumat ini untuk meningkatkan produk dan perkhidmatan Facebook, mendapatkan maklumat mengenai nilai produk dan perkhidmatan, dan membina pengalaman yang lebih baik. "

Atau untuk meletakkannya dengan cara lain: aplikasi yang anda muat turun untuk meningkatkan keselamatan anda, sebenarnya, spyware Facebook.

Pengesahan Dua faktor Facebook

Satu faktor pengesahan memerlukan satu langkah untuk mengesahkan identiti anda, seperti mengetahui nama pengguna dan kata laluan anda.

Dua faktor pengesahan (2FA) menyediakan satu lagi lapisan perlindungan terhadap penggodam dengan juga menghendaki anda mempunyai sesuatu - selalunya telefon - yang digunakan mengesahkan identiti anda. Oleh itu, penggunaan 2FA sangat meningkatkan keselamatan anda.

Malangnya, Facebook telah merampas 2FA sebagai cara termahal untuk mendapatkan nombor telefon pengguna supaya dapat spam mereka dengan pemberitahuan SMS. Untuk menambah penghinaan kepada kecederaan, sebarang percubaan untuk membalas mesej-mesej ini (seperti dengan mesej "STOP" yang diiktiraf di seluruh dunia) menghasilkan jawapan yang dihantar ke dinding Facebook anda.

Perlu diingatkan bahawa tidak jelas apakah notifikasi tersebut disengajakan atau "bug", tetapi pengguna seperti Mathew Green tidak ragu-ragu tentang apa yang terjadi kepada mereka.

Ramai orang mencadangkan spam Facebook SMS adalah pepijat. Bullshit. Seseorang di FB membuat keputusan yang disengajakan untuk "melibatkan semula pengguna" dengan spamming semua nombor telefon bimbit yang telah dimasukkan oleh pengguna 2FA. Tiada bug di sini sama sekali.

- Matthew Green (@matthew_d_green) 14 Februari 2018

Facebook Farming: Kesimpulan

Facebook adalah licik, dan tindak balasnya terhadap skandal Cambridge Analytica adalah pembatasan kerosakan tulen. Walaupun ia telah membuat peningkatan positif (dan merancang untuk membuat lebih banyak lagi), tiada apa yang akan mengubah hakikat asas bahawa Facebook wujud untuk menyerang privasi dan keuntungan anda daripada data yang diperolehnya semasa berbuat demikian. Kami adalah kumpulan Facebook untuk susu dan menjual sebagai produk kepada sesiapa sahaja yang difikirkan sesuai.

Tiada jumlah mengutak-atik dengan tetapan privasi Facebook tidak akan membenarkan anda mengubahnya. Dalam beberapa hari kebelakangan, berita di mana-mana telah menggalakkan pembaca memadamkan akaun Facebook mereka.

Ini tentunya bukan idea yang buruk, tetapi walaupun memotong akaun Facebook anda tidak mencukupi untuk melarikan diri yang dikesan dan diprofilkan oleh gergasi media sosial. Hampir setiap laman web di internet mempunyai butang Facebook "Like" yang digunakan untuk mengesan pengguna bukan pengguna Facebook.

Ia juga pasti bahawa Facebook tidak benar-benar memadamkan semua data yang dikumpulkannya pada anda apabila anda memadamkan akaun anda.

Yang berkata, memadam akaun Facebook anda adalah permulaan yang baik dalam memerangi raksasa korporat ini yang mengorbankan privasi peribadi anda, kebenaran objektif, dan demokrasi liberal di atas batu yang mengubah (untung-untung untaxed). Kami mempunyai arahan untuk melakukannya di sini.

Kenyataannya adalah bahawa Facebook tidak diragukan lagi merupakan salah satu petani data terbesar di dunia, dan dengan pergi ke pam dengan maklumat peribadi kami, kami berulang kali membiayai lembu tunai.

Sumber Imej

https://itunes.apple.com/us/app/onavo-protect-vpn-security/id577491499?mt=8

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me