Pihak berkuasa Turki telah merampas pelayan VPN yang dijalankan oleh ExpressVPN, hanya untuk mengetahui bahwa server tidak mengandung log.


Rampasan itu adalah sebahagian daripada siasatan ke atas pembunuhan Duta Rusia ke Turki pada tahun 2016, Andrei Karlov. Pembunuhan itu dilakukan oleh pegawai polis Mevlüt Mert Altıntaş, yang kerajaan Turki menuduh mempunyai hubungan dengan pendakwah yang berpangkalan di Amerika Syarikat, Fethullah Gülen..

Pada masa pembunuhan itu, orang atau orang yang tidak dikenali log masuk ke akaun Gmail dan Facebook Altıntaş untuk memadamkan perbualan yang berkaitan dengan jenayah. Pihak berkuasa Turki difahamkan ingin mengesan siapa pun yang bertanggungjawab untuk ini. Walau bagaimanapun, mereka telah memukul mati, kerana pelaku menggunakan VPN untuk menyembunyikan alamat IP sebenarnya.

VPN akan menyembunyikan alamat IP sebenar anda

Oleh itu pihak berkuasa hanya dapat melihat bahawa pelaku telah masuk ke Facebook dan Gmail melalui pelayan VPN yang dikendalikan oleh ExpressVPN. Untuk mengetahui lebih banyak maklumat, polis Turki menyerbu pusat data yang menempatkan pelayan dan merampasnya.

Sejajar dengan janji-janji VVVN, bagaimanapun, pihak berkuasa tidak menemui sebarang log yang disimpan di atasnya yang boleh digunakan untuk mengenal pasti pelaku. Mereka kemudian meminta ExpressVPN untuk mendapatkan bantuan. Sebagai jurucakap ExpressVPN menjelaskan kepada kami:

"Penyitaan pelayan berlaku sebelum pihak berkuasa Turki menghubungi kami. Mereka menghubungi kami untuk menentukan sama ada kami memiliki log yang tidak dapat mereka temukan di pelayan itu sendiri ... yang tentunya kami tidak. "

Seperti yang jelas digariskan dalam dasar privasinya, ExpressVPN tidak menyimpan log yang boleh digunakan untuk mengenal pasti apa yang pengguna lakukan dalam talian:

"" Kami tidak pernah menyimpan log trafik, dan kami juga tidak menyimpan sebarang log yang mungkin membolehkan seseorang memadankan IP dan timestamp kembali kepada pengguna. Kami bekerja sepenuhnya berdasarkan IP kongsi, yang bermaksud IP tunggal tidak menjejaki kembali pengguna individu. "

ExpressVPN telah mengeluarkan kenyataan yang mengesahkan bahawa ia tidak dapat membantu siasatan.

"Seperti yang kita nyatakan kepada pihak berkuasa Turki pada Januari 2017, ExpressVPN tidak dan tidak pernah memiliki sebarang log sambungan pelanggan yang akan membolehkan kita mengetahui pelanggan mana yang menggunakan IP tertentu yang dikutip oleh penyiasat. Selain itu, kami tidak dapat melihat mana pelanggan mengakses Gmail atau Facebook pada masa yang dipersoalkan, kerana kami tidak menyimpan log aktiviti. Kami percaya bahawa penyitaan penyiasat dan pemeriksaan pelayan VPN yang berkenaan mengesahkan perkara ini. "

Perlu diingatkan bahawa Facebook sebenarnya tidak memadam perbualan. Anda boleh menyembunyikannya dari diri anda, tetapi ia masih disimpan oleh Facebook. Perkara yang sama juga mungkin berlaku kepada Google dan menghapuskan mesej Gmail.

Oleh itu, tidak jelas sama ada Facebook dan Google enggan membantu pihak berkuasa Turki, atau jika pihak berkuasa telah memperoleh perbualan dan hanya mencari sesiapa yang cuba memadamnya.

ExpressVPN adalah benar kepada perkataannya

VPN berguna untuk pelbagai perkara, tetapi salah satu kegunaan mereka yang paling penting adalah untuk menyediakan privasi. Menjaga log apa yang pengguna bangun ke dalam talian adalah ancaman kepada privasi pelanggan, jadi kebanyakan VPN yang baik berjanji tidak menyimpan sebarang log yang boleh merangkumi privasi ini.

Bagaimana kita tahu bahawa VPN menyimpan janji-janji ini? Nah - kes seperti ini jelas membuktikan bahawa ramai yang melakukannya. ExpressVPN harus dipuji dengan hangat kerana melakukan apa yang dikatakannya - melindungi privasi pengguna dengan tidak menyimpan log yang boleh digunakan untuk mengenal pasti apa yang mereka bangun secara online.

Ambil perhatian bahawa ExpressVPN menyimpan beberapa statistik penggunaan tanpa nama, tetapi dengan tiada tanda cap waktu atau IP, ini tidak memberi ancaman privasi kepada privasi penggunanya. ExpressVPN diperbadankan di British Virgin Islands (BVI) dan mengatakan bahawa ia hanya akan bertindak balas terhadap perintah mahkamah yang mengikat secara sah yang dikeluarkan oleh mahkamah BVI.

"Kami hanya akan mendedahkan maklumat mengenai salah satu pengguna kami jika terpaksa berbuat demikian dengan perintah mahkamah yang sah yang sah dikeluarkan dari BVI. Walau bagaimanapun, hakikat bahawa kami menyewa pelayan dari pusat data di banyak negara di seluruh dunia bermakna bahawa kami mempunyai perhubungan dalam bidang kuasa lain. Apabila pihak berkuasa dalam bidang kuasa seperti ini menghubungi kami untuk bertanya kepada pengguna ExpressVPN yang bersambung ke alamat IP tertentu atau bertanggungjawab untuk aktiviti rangkaian tertentu, kami memberitahu mereka bahawa kami kekurangan pengetahuan untuk menjawab soalan tersebut, kerana kami tidak mempunyai log sambungan atau log aktiviti. "

Walaupun di mana ia terpaksa menyerahkan balak, namun (ia tidak), ia tidak akan dapat menyerahkan sesuatu yang tidak ada.

Bahaya pelayan VPN di beberapa negara

ExpressVPN telah digunakan untuk kejadian ini untuk menonjolkan bahaya yang wujud dalam menyewa pelayan VPN dari pusat data di mana ia boleh dirampas:

"Penyedia VPN berpusat di bidang kuasa di seluruh dunia, lebih buruk daripada yang lain. Tetapi apabila ia datang kepada rampasan pelayan, tidak kira di mana syarikat VPN didasarkan; setiap pembekal sama-sama berisiko. Pengguna VPN harus sedar memilih penyedia yang bereputasi yang melabur dalam melindungi privasi dan tidak dikenali para pelanggannya. Ini termasuk memastikan bahawa tiada maklumat peribadi yang boleh dikenalpasti mencapai cakera. "

Untuk memastikan integriti data pengguna pada masa akan datang, ExpressVPN tidak lagi mengendalikan pelayan fizikal di Turki yang boleh diserbu. Ia bukannya menawarkan pelayan maya yang menyediakan alamat IP Turki, tetapi sebenarnya berada di Belanda.

"Di ExpressVPN, kami telah meletakkan banyak usaha untuk bukan sahaja melindungi pengguna dari kebocoran, tetapi juga untuk melindungi privasi pelanggan dalam senario kes terburuk, seperti ketika pelayan secara fizikal dirampas atau sebaliknya terganggu oleh pelaku kerajaan."

Nilai privasi

Sekarang, sesetengah mungkin menentang bahawa kes ini membuktikan tuduhan terburuk yang dibuang di VPN - bahawa mereka adalah alat yang digunakan oleh penjenayah untuk menyembunyikan aktiviti jahat mereka. Tetapi ini hanya titik - mereka alat, dan yang berguna daripadanya. Tetapi seperti semua alat, mereka boleh digunakan untuk tujuan yang tidak baik. Sebagai nota ExpressVPN:

"Pembunuhan Duta Besar Andrey Karlov adalah jenayah tragis. Kami benar-benar tidak membenarkan apa-apa percubaan untuk mengganggu penyiasatan kejadian itu. Syarat Perkhidmatan ExpressVPN menghendaki pelanggan bersetuju untuk tidak menggunakan ExpressVPN untuk apa-apa selain daripada maksud yang sah. "

Privasi, bagaimanapun, adalah hak asasi manusia yang asas. Ia memberi kita ruang untuk membincangkan idea-idea dan merumuskan pendapat kita sendiri mengenai perkara-perkara tanpa takut kerajaan melihat ke atas bahu kita.

Memandangkan George Orwell hanya memahami dengan baik, ada sebab mengapa setiap kerajaan yang menindas sejak permulaan tamadun telah cuba menyerang privasi rakyatnya. Privasi mendasari tanggapan kebebasan,

Ini menjadikan fakta pengawasan kerajaan selimut di mana-mana ke dalam hampir setiap aspek kehidupan kita dengan cepat menjadi norma prospek yang benar-benar menakutkan. Dan apabila bukan kerajaan, entiti komersil menyerang privasi anda untuk menjual barangan anda.

Kami memerlukan alat seperti VPN untuk mengekalkan kebebasan kami dalam menghadapi pengawasan massa. Bahawa mereka boleh (dan) kadang-kadang disalahgunakan adalah jenis alat, tetapi untuk memberi tumpuan kepada ini adalah untuk bermain ke tangan orang-orang yang akan menindas kita.

Carian sedang berjalan

Polis Turki mahu mengakses iPhone milik Altıntaş tetapi juga mempunyai sedikit nasib ke arah ini. Semua iPhone baru adalah disulitkan ke akhir, jadi Apple terpaksa memberitahu pihak berkuasa Turki bahawa ia tidak dapat memberikan bantuan.

Percubaan untuk mengupah syarikat swasta untuk memecah masuk ke dalam telefon dan bukannya menipu dalam menghadapi kos yang tinggi tanpa jaminan percubaan itu akan berjaya.

Pendakwaan kini berharap bahawa pemeriksaan rakaman langsung yang diambil oleh penyiaran negara TRT dari tempat kejadian pada masa pembunuhan itu akan memberikan petunjuk tambahan. Laporan Hurriyet Daily News menyatakan 33 suspek telah memberi keterangan berhubung kejadian itu dan empat lagi ditahan.

Kesimpulannya

Ia adalah dalam banyak cara malang bahawa tuntutan privasi dibuat oleh penyedia VPN hanya benar-benar dimasukkan ke dalam ujian apabila seseorang menyalahgunakan perkhidmatan mereka. Walau bagaimanapun, kes ini membuktikan bahawa ExpressVPN boleh dipercayai untuk menjaga privasi anda.

Kredit imej: Dengan Wartawan Bandar / Shutterstock.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me