Laporan dalam talian telah muncul bahawa telekomunikasi Filipina Globe Telecom Inc. telah mengalami kesilapan data yang meluas.


Penyedia telekom utama telah didakwa membocorkan butiran peribadi pelanggan kepada pelanggan sesama melalui e-mel. Firma, salah satu yang paling popular di Filipina, mempunyai sekitar 60 juta pelanggan.

Pada hari Jumaat, 28 Januari, pelbagai aduan mula muncul di hashtag #talktoglobe Twitter Globe. Menurut pelanggan yang marah, Globe tersilap menghantar butiran pendaftaran peribadi mereka kepada pelanggan lain melalui e-mel. Pelanggan pertama kali menyedari sesuatu adalah salah apabila mereka menerima e-mel yang mengandungi butiran akaun peribadi orang lain.

Satu pelanggan dunia yang mengendalikan Twitter @ rennyjr0528 berkata:

"Saya menerima mesej ini dari @enjoyGLOBE dan didaftarkan dengan mengetahui bahawa ia adalah pautan yang sah kerana ia berasal dari mereka. Selepas itu, e-mel telah dihantar kepada saya dengan maklumat peribadi orang lain! Ini bertentangan dengan akta privasi data! Hello Globe! ?? Apa itu **** ini? "

Tangkapan skrin mengenai komunikasi Globe

Pelanggan salah

Masalah itu bermula apabila pelanggan Globe diberi peluang untuk memasuki promosi untuk memenangi tiket untuk melihat semua gadis K-Pop BlackPink. Apabila mereka mengisi butiran pendaftaran mereka, pelanggan Globe menerima e-mel yang mengandungi maklumat peribadi orang lain.

Daripada kejadian terpencil, beberapa pelanggan di Twitter semuanya melaporkan perkara yang sama. Seorang pelanggan Globe bernama Jeff Clifford Cruz memberitahu ProPrivacy.com bahawa:

"Telco ini menghantar kami promosi melalui teks yang kami perlukan untuk mendaftar ke laman web mereka untuk memenuhi syarat. Jadi orang-orang yang menerima teks itu pergi ke laman web dan mendaftar, dan selepas mendaftar, laman web memberikan kami nombor pengesahan dan mereka akan menghubungi kami dalam masa 3 hari perniagaan. Apa yang terjadi selepas itu, mereka menghantar salinan butiran pendaftaran kami ke alamat e-mel pengguna yang lain. "

Cruz, yang mengetuai Twitter mengendalikan @fordcanhandleit, memberitahu ProPrivacy.com bahawa dia cemas dengan pengalaman itu:

"Butiran lengkap kami ada di e-mel, dan ia membimbangkan."

Maklumat bocor tentang pengguna termasuk nama mereka, alamat pos penuh, dan nombor mudah alih.

Menarik bersama dalam nama privasi

Berikutan penyebaran e-mel, pelanggan Globe yang lain menghormati privasi mereka dengan tidak berkongsi e-mel. Seorang pelanggan yang mengendalikan @ kaiko0424 mengambil Twitter dengan nasihat berikut:

"Sekiranya anda menerima butiran pelanggan prabayar Globe yang lain, sila jangan tangkapkan tangkapan skrin dan pasang pada twitter. Marilah kita saling membantu melindungi Data Peribadi kita! #OnTheList @ talk2GLOBE DO SOMETHING !!! "

Senyap dari Globe

Kebanyakan masalah mengenai kebocoran data, adalah kekurangan respon dari Globe. Berikutan lonjakan tuduhan di Twitter, kami tidak dapat mencari sebarang maklumat dari syarikat telekomunikasi sama ada meminta maaf atau memberi nasihat kepada pelanggan apa yang harus mereka lakukan.

Di Filipina, pengguna dilindungi oleh Akta Privasi Data 2012. Perundangan itu menetapkan garis panduan yang ketat memaklumkan pengendali data mengenai bagaimana data orang dapat diproses. Ini termasuk larangan yang ketat pada siapa pengawal data boleh berkongsi data orang dengan.

Encik Cruz percaya bahawa Globe harus menghadapi denda untuk apa yang telah dilakukannya:

"@EnjoyGLOBE dan @ talk2GLOBE juga harus baik untuk Kerosakan Privasi Data mereka seperti yang berlaku kepada Google baru-baru ini. #DataPrivacyBreach. "

Buat masa sekarang, pengguna yang terjejas oleh pelanggaran privasi Globe dinasihatkan menghubungi Suruhanjaya Privasi Negara Filipina untuk mendaftarkan aduan rasmi.

Pengguna yang menerima data orang lain dalam e-mel dinasihatkan supaya tidak berkongsi e-mel dan memadamnya sekali gus. Tiada salinan e-mel yang perlu dibuat, dan tiada tangkapan skrin yang diambil untuk meminimumkan kesan kerosakan yang dilakukan oleh Globe sebanyak mungkin.

ProPrivacy.com menghubungi Globe untuk mengetahui berapa banyak pelanggan yang terjejas oleh pelanggaran data, tetapi pada masa menulis, mereka tidak menjawab.

Kemas kini 29/01/2019. Globe Telecom telah memberi respons kepada permintaan kami untuk mengulas:

"Globe Telecom telah memperbetulkan isu ini dengan pelanggan yang terjejas apabila menghantar resit pengesahan yang salah kepada individu lain dan melaporkan insiden tersebut kepada Suruhanjaya Privasi Kebangsaan dengan mematuhi keperluan pengawalseliaan. Ia hanya satu kes untuk menghantar resit pengesahan pendaftaran data kepada individu yang salah dan tidak dihantar secara beramai-ramai atau sebagai kumpulan data. Ia hanya menjejaskan pelanggan prabayar yang telah mendaftar ke program On List untuk mendapatkan tiket konsert dan tempat muzik lain acara Globe. Kira-kira 8,851 pelanggan terjejas daripada 60 juta pelanggan prabayar."

Pelanggan Globe diberi amaran untuk berhati-hati untuk aktiviti tidak teratur pada akaun mereka. Di samping itu, mangsa-mangsa pantai data diperingatkan untuk mengawasi percubaan phishing. Sebarang panggilan telefon, mesej teks atau e-mel yang berasal dari wakil Globe harus ditangani dengan berhati-hati. Pelanggan yang terjejas mesti memastikan mereka tidak menyerahkan data peribadi mereka, butiran log masuk - atau data sensitif lain - kepada sesiapa sahaja yang menghubungi mereka. Sebaliknya, pelanggan harus membuat hubungan dengan Globe secara langsung untuk memastikan mereka berkomunikasi dengan Globe dan bukan penggodam.

Sekiranya kisah ini mendorong anda untuk mengambil privasi dalam talian anda secara lebih serius, menggunakan VPN adalah tempat yang bagus untuk bermula. Lihat halaman VPN terbaik untuk senarai perkhidmatan terbaik pada tahun 2019.

Kredit imej: Foto foto / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me