Menurut beberapa pengguna Reddit di forum popular / privasi, Facebook telah menggunakan "aktiviti luar biasa" amaran untuk memberi tekanan kepada orang ramai untuk berpisah dengan nombor telefon mereka.


Bagi orang yang menghargai privasi mereka, perlu menyerahkan nombor telefon ke Facebook mungkin kelihatan mengganggu. Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan orang, nampaknya ia menjadi pilihan antara berjalan jauh dari akaun - atau menyediakan nombor telefon untuk mendapatkan semula akses. Dari segi sejarah, Facebook bahkan telah diketahui meminta pasport pengguna untuk memberi mereka akses ke akaun mereka yang disekat.

Mesej Facebook dikunci mesej Facebook

Bimbang, sesetengah pengguna Reddit percaya bahawa Facebook sebenarnya sedang membelit. Mereka percaya tuntutan aktiviti luar biasa adalah palsu, tetapi akaun mereka disekat sepenuhnya sehingga mereka menyerahkan nombor. Satu poster baru-baru ini membuka akaun Facebooknya untuk kerja apabila dia menerima permintaan itu.

Pengguna Reddit TuckerMcInnes menulis:

"FaceBook & Instagram adalah berpura-pura "aktiviti luar biasa pada akaun anda" untuk mendapatkan anda untuk memberikan mereka nombor telefon anda. Pekerjaan saya diperlukan saya membuat akaun FaceBook dan Instagram. Saya mencipta mereka secara berasingan selama beberapa minggu. Saya perhatikan dalam kedua-dua kes, selepas membuat akaun, kira-kira sejam kemudian kedua-dua perkhidmatan telah melepaskan saya kerana "aktiviti luar biasa" (Saya tidak menggunakan akaun untuk apa-apa lagi) dan menyekat akses lanjut sehingga mereka dapat mengesahkan nombor telefon saya. "

Nampaknya ada kegelisahan yang semakin meningkat bahawa Facebook mungkin memancing aktiviti akaun yang mencurigakan untuk memaksa pengguna untuk menyerahkan nombor telefon mereka.

Bukan hanya Facebook

Menurut banyak laporan yang muncul di Reddit, bukan hanya Facebook yang menggunakan ketakutan keselamatan untuk memujuk orang untuk berpisah dengan nombor telefon mereka. Seorang pengguna Ireland yang pergi oleh pemegang Reddit eirereddit menulis:

"Google melakukan perkara yang sama. Saya terpaksa menggunakan Gmail kerana kolej saya menggunakannya. Saya cuba mengakses e-mel saya dari dalam kolej dan mengatakan bahawa itu adalah aktiviti luar biasa. Tidak juga melihat bagaimana memberikan nombor saya membantu. Saya boleh pergi ke kedai dan membeli telefon untuk € 20. Mungkin perlu. "

Poster lain, Deadlock93 mendakwa perkara yang sama berlaku di Twitter. Pada kesempatan itu pengguna menghubungi Twitter secara langsung untuk mengelakkan penyerahan digit mereka:

"Sekiranya ini berlaku kepada saya semasa membuat akaun Twitter untuk menghubungi seseorang. Saya menjangkau sokongan Twitter memberitahu mereka bahawa saya telah menyelesaikan captcha mereka dan bahawa saya menghantar mereka e-mel ini jadi agak jelas bahawa saya bukan robot dan saya mahu akaun saya dibuka. Mereka wajib. Kami perlu menentang orang-orang ini cuba merebut semua nombor telefon kami. "

Pelanggan e-mel juga mengalami fenomena ini. Reddit pengguna kpham12 komen:

"Sesiapa yang mempunyai masalah yang sama dengan pandangan? Saya baru sahaja membuat akaun prospek baru yang jelas, tidak pernah menggunakan akaun untuk sebarang pendaftaran laman tetapi diberitahu perkara yang sama dan segera untuk nombor telefon saya. "

Adakah Facebook dan syarikat teknologi lain cuba menakut-nakutkan kami untuk berpisah dengan maklumat kami? Atau adakah sesuatu yang sah menyebabkan amaran aktiviti luar biasa ini? Sekiranya akaun baru, mungkin tidak dapat dikompromi oleh penggodam, namun beberapa pengguna Reddit mendakwa mereka baru sahaja membuka akaun mereka - dan hampir tidak menggunakannya.

Dalam satu tangan, mungkin pengguna telah menjadi mangsa untuk menggodam di masa lalu. Jika ini berlaku, dan seseorang telah menjangkiti mesin mereka dengan Trojan keylogger, mungkin seorang hacker telah cuba mengakses akaun Facebook mereka yang baru dibuka.

Kedua, adalah mungkin bahawa penggunaan proksi atau VPN membebankan pengguna Facebook ini sebagai mempunyai aktiviti tidak teratur. Tidak mustahil, Facebook mengunci akaun berdasarkan fakta bahawa ia tidak mungkin untuk seseorang berada di dua negara, atau lebih, dalam jangka masa yang sama.

Sama ada Facebook melakukan sesuatu yang tidak diingini, atau sistem automatiknya tidak berfungsi, tidak pasti, tetapi kepercayaan awam di Facebook telah goyah sejak skandal Cambridge Analytica, dan kebiasaan seperti ini tidak membantu.

Kami menjangkau Facebook untuk memberi komen, tetapi pada masa menerbitkan mereka tidak menjawab.

Sekiranya kisah ini mendorong anda untuk mendapatkan data anda, anda mungkin ingin mempertimbangkan menggunakan VPN. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, lihat VPN terbaik kami untuk panduan 2019.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me