Satu kajian baru yang diterbitkan oleh Consumer Reports (CR) mendedahkan sifat invasif dari banyak TV pintar yang popular di pasaran. Penyelidikan terperinci - yang juga memberi banyak lampu pada banyak kebiasaan pintar TV pintar untuk menggodam - dijalankan dengan kerjasama jurutera di Disconnect dan kolaborator di Ranking Digital Rights. Laporan itu menunjukkan bahawa pengguna sedang mengepam untuk menerima tahap pengintipan yang tidak boleh diterima di rumah mereka sendiri.


Di AS, 69 peratus daripada TV yang dihantar pada tahun 2017 datang dengan sambungan internet. Malangnya, sambungan itu datang dengan beberapa kesan privasi yang sangat berkaitan. TV pintar menawarkan keupayaan pengguna untuk menstrim kandungan menggunakan aplikasi popular seperti Netflix dan Hulu. Mereka juga membenarkan pengguna untuk mencari kandungan dengan cepat menggunakan arahan suara.

Malangnya, pengeluar menggunakan fungsi tambahan itu kepada pengguna kereta api untuk menerima kebenaran yang sangat invasif. Menurut firma penyelidikan pasaran, IHS Markit, 82 juta TV pintar telah menceburi rumah AS. Laporan yang baru dikeluarkan menunjukkan bahawa hampir semua 82 juta rumah telah menerima sekurang-kurangnya beberapa kebenaran yang menyerang.

Peraturan FTC

Pada tahun 2017, pengilang TV Smart Vizio didenda kerana mengumpul data tanpa terlebih dahulu mendapatkan kebenaran daripada pengguna. Vizio ditangkap menggunakan pengimbasan piksel dan kaedah lain untuk mengetahui rancangan TV, filem, dan penonton iklan. Menurut Vizio, Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) telah menangkap "sebanyak 100 bilion data setiap hari dari berjuta-juta TV." Vizio kemudian menjual data itu kepada pengiklan pihak ketiga untuk keuntungan yang kemas.

Vizio terpaksa berpuas hati dengan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan untuk $ 1.5 juta dan negeri New Jersey untuk $ 2.2 juta. Sejak itu, Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan telah menyatakan dengan jelas bahawa semua TV Pintar mesti mendapat kebenaran daripada pengguna sebelum mengenali mereka untuk data untuk dijual kepada pihak ketiga. Seseorang berharap bahawa perubahan peraturan ini telah meningkatkan privasi pengguna AS, tetapi realiti sangat berbeza.

The Dilemma

Bayangkan senario ini, anda baru sahaja membeli TV Pintar anda dan anda akan menghidupkannya dan menjalankan proses persediaan. Dikuasai privasi digital, anda berfikir kepada diri sendiri:

"Takkan! Bukan saya! Saya akan menjadi lebih berhati-hati dan tidak menerima sebarang pengawasan yang keras dari (memasukkan nama pengeluar di sini). TV saya - peraturan saya "

Ini adalah andaian yang adil untuk dibuat. Lagipun, undang-undang di Amerika Syarikat tidak dapat menegaskan bahawa pengguna mesti memberi kebenaran sebelum sebarang data dapat dikumpulkan. Malangnya, dalam amalan, jenis pemikiran itu menjadi fantasi. Kajian CR menunjukkan bahawa orang hanya tidak mendapatkan keinginan bebas untuk memilih dari pengawasan korporat jika mereka menginginkan pengalaman yang berkaitan dengan internet.

Cr Smart Tv

Kajian Laporan Pengguna

Untuk menjalankan kajiannya, CR membeli lima pintar TV daripada peruncit biasa. Samsung UN49MU8000 dan LG 49UJ7700 masing-masing menjalankan sistem operasi tersuai. Ketiga lagi (TCL 55P605, Sony XBR-49X800E, Vizio P55-E1 SmartCast TV) memanfaatkan perisian pihak ketiga (Roku, Android TV, dan Chromecast masing-masing).

CR mendapati bahawa bagi pengguna untuk benar-benar menggunakan sambungan internet yang disediakan oleh TV ini, mereka terpaksa menerima sekurang-kurangnya beberapa kebenaran yang menyerang. Kegagalan untuk melakukannya mengakibatkan kehilangan sepenuhnya ciri-ciri yang telah dibeli oleh pengguna untuk TV:

"Kami mendapati bahawa tidak selalu mudah untuk memahami apa yang anda bersetuju ketika anda meneruskan proses persediaan. Dan jika anda menolak kebenaran, anda boleh kehilangan fungsi mengejutkan. Sebenarnya, satu TV memerlukan anda menerima dasar privasi yang luas semasa persediaan sebelum anda boleh menggunakan fungsi yang paling asas, bebas internet, seperti menonton TV menggunakan antena. "

Kajian mendapati bahawa walaupun pengguna hanya menolak Pengiktirafan Kandungan Automatik (ACR) untuk menghentikan data pengumpulan TV mengenai tabiat tontonan mereka, dasar privasi asas masih digunakan yang meminta "untuk hak untuk mengumpul maklumat mengenai lokasi anda, yang menstrimkan aplikasi anda klik pada, dan banyak lagi.

Paling teruk: TV pintar Sony mempunyai "semua atau tiada dasar privasi" bahawa pengguna harus menerima walaupun untuk menggunakan fungsi yang paling asas (seperti menggunakan TV tanpa sambungan internet dan dengan antena lama).

Dilema Smart TV

Peraturan Dysfunctional

Nampaknya munasabah untuk mengandaikan bahawa tidak mustahil pengguna telah membayar untuk TV yang disambungkan ke internet hanya untuk memilih keluar dari sambungan itu pada peringkat kebenaran proses persediaan. Laporan CR menunjukkan bahawa pengeluar sengaja memaksa pengawasan korporat kepada pengguna.

Peraturan tidak berfungsi, dan FTC perlu mengkaji semula masalah ini dengan segera. Bukti membuktikan bahawa ia tidak mencukupi untuk menyatakan bahawa pengguna diminta kebenaran, FTC juga harus melangkah masuk dan memastikan pengguna boleh menggunakan TV yang mereka beli - walaupun mereka tidak mahu ditangkap sama sekali.

Terlebih lagi, masalah ini adalah global. TV pintar menyumbang sebahagian besar TV yang terdapat di pasaran pada tahun 2017. Pada tahun 2018, trend itu ditetapkan untuk menjernihkan - dengan hampir tiada model bebas internet yang dijual lagi. Ini bermakna syarikat-syarikat tidak dapat dielakkan dengan semakin banyak rumah di seluruh dunia.

Apa Yang Boleh Dilakukan Pengguna?

Jika anda sudah memiliki TV pintar dan tidak menyedari bahawa keizinan yang anda bersetuju untuk menyerang privasi anda, anda boleh mulakan lagi dengan melakukan tetapan semula kilang. Ini akan membolehkan anda melalui proses persediaan sekali lagi, memilih keluar dari ACR dan pergi ke dasar privasi terbaik yang tersedia. Malangnya, anda mungkin perlu menerima beberapa tetapan invasif.

Sekiranya anda menubuhkan TV anda untuk kali pertama, pastikan anda memilih keluar dari ACR yang merupakan tetapan yang paling invasif. Pilihan anda yang lain hanyalah untuk mencabut TV dari WiFi, tetapi kemudian anda kehilangan sambungan internet. Tidak menyambungkan TV ke internet bermakna anda boleh menerima semua ciri-ciri invasif kerana tanpa sambungan internet pengeluar tidak boleh mengenali anda.

Salah satu cara untuk menghentikan pengeluar TV Smart daripada memberikan alamat IP anda kepada firma lain adalah dengan menggunakan Rangkaian Peribadi Maya (VPN). VPN adalah perkhidmatan dalam talian yang membolehkan orang ramai menyembunyikan alamat IP mereka (lokasi). Walaupun pembuat TV mengetahui siapa anda, masih bijak untuk menyembunyikan alamat IP anda. Ini bermakna apabila pengeluar TV menjual dataset mengenai anda kepada pengiklan, mereka tidak akan dilampirkan ke alamat IP sebenar anda. Sudah tentu, VPN untuk TV Pintar juga membolehkan anda menyahsekat orang ramai tentang kandungan tambahan, yang juga ditambah!

Akhirnya, perlu diperhatikan bahawa lebih baik memilih untuk mendapatkan ciri pintar dengan menggunakan peranti yang menyerang privasi seperti Chromecast atau tongkat Amazon Fire TV. Kedua-dua peranti itu kurang menyerang daripada TV pintar kerana mereka hanya boleh memantau perkara-perkara tertentu yang anda tonton apabila menggunakannya (bukannya segala-galanya.)

Pendapat adalah penulis sendiri.

Kredit imej tajuk: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Kredit imej: Scanrail1 / shutterstock.com, Asier Romero / shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me