Pertandingan sukan streaming dalam talian, atau menontonnya pada pakej langganan TV, boleh mahal. Oleh itu, peminat-peminat sukan yang tidak mempunyai banyak wang kadang-kadang beralih kepada pembajakan untuk menetapkannya. Walau bagaimanapun, baru-baru ini, perarakan sukan dalam talian telah menjadi lebih sukar. Sebabnya? Kerajaan dan agensi penguatkuasa undang-undang bekerja lebih keras untuk merosakkan cetak rompak bagi pihak industri hiburan.


Di Sepanyol, pihak berkuasa baru-baru ini menangkap tujuh orang untuk menjalankan beberapa laman web cetak rompak berkaitan sukan. Menurut pihak polis, penyiasatan di seluruh negara telah memuncak dalam serbuan dan tangkapan yang diselaraskan. Pihak polis berharap untuk menutup cincin cetak rompak sukan yang dipercayai menghasilkan sekitar € 1.4 juta setakat ini.

Penangkapan itu berlaku lewat minggu lalu, semasa serbuan di Madrid, Alicante, Albacete, Gandía, dan Valencia. Ketujuh orang lelaki yang ditangkap itu telah menjalankan laman web yang menyediakan akses yang jauh lebih murah kepada pertandingan bola sepak yang mengalir.

Menurut polis, lelaki itu menyelaraskan cincin cetak rompak canggih yang menyediakan perlawanan bola sepak melalui streaming, muat turun langsung, streaming langganan, dan pengedaran rakan sebaya. Ia adalah pelbagai platform yang luar biasa yang membolehkan pemaju laman web membuat pulangan kewangan secara besar-besaran daripada aktiviti haram mereka.

Dalam siasatan mereka, pihak berkuasa Sepanyol memastikan bahawa pelayan untuk cincin rompakan bola sepak tidak hanya terletak di Sepanyol, tetapi juga di Perancis, Kanada, dan AS. Siasatan itu berterusan sejak pertengahan 2016, apabila liga bola sepak utama Sepanyol - La Liga - secara rasmi mengadu tentang cetak rompak.

Pada masa itu, wakil-wakil yang bekerja untuk La Liga mengadu bahawa mereka telah menemui sekitar 13 laman web yang menawarkan akses haram ke perlawanan bola sepak Sepanyol, dan pertandingan antarabangsa lain.

Kejayaan Legislatif Anti Piracy

Operasi Besar

Pihak berkuasa Sepanyol telah pergi ke rekod untuk mengatakan bahawa operasi itu sangat profesional dan berjaya diuruskan.

Mengikut sumber yang dekat dengan siasatan, pemaju laman web terutamanya keuntungan dari iklan yang muncul di halaman yang menyediakan bola sepak cetak rompak. Polis juga mendedahkan bahawa pengendali laman web itu cuba membuat operasi lebih sukar untuk ditutup dengan menggunakan pelayan yang berselerak dan syarikat perantara, serta "perkhidmatan anonimasi lokasi pelayan."

Pihak berkuasa telah membekukan banyak akaun bank yang dipercayai telah dikaitkan dengan operasi tersebut. Di samping itu, penguatkuasaan undang-undang mendakwa bahawa serbuan di lapan rumah telah menghasilkan sejumlah besar bukti. Polis mengatakan siasatan masih berterusan dan boleh mengakibatkan penutupan laman web dan penangkapan lanjut.

Bagi orang yang suka menonton bola sepak secara percuma, penutupan tapak web mungkin menyebabkan lubang tiba-tiba dalam jadual hiburan mereka. Malangnya untuk penggemar sukan cetak rompak, penutupan laman web tidak terhad kepada hanya Sepanyol, sama ada.

Ditapis Bola Sepak

Crackdown Antarabangsa

Di UK, kerajaan meluluskan perundangan tahun ini yang memaksa Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) untuk menutup aliran cetak rompak Liga Perdana sebaik sahaja mereka menemui mereka. Ini bermakna bahawa walaupun perlawanan akhir minit terakhir ditutup sebaik sahaja ia ditemui dalam masa sebenar.

Ini menjadikannya lebih sukar bagi peminat bola sepak British untuk mengelakkan membayar sejumlah besar wang untuk menonton bola sepak. Menurut ketua litigasi Sky, ia berfungsi. Di sebuah konvensyen industri di Macau minggu ini, Matthew Hibbert mengumumkan bahawa ia telah menjadi mustahil untuk menyiarkan bola sepak percuma di Inggeris berkat undang-undang baru yang menyekat laman web.

Bercakap pada Persidangan Persatuan Penyiaran Kabel dan Satelit Asia (CASBAA) 2017, Hibbert memberitahu penonton bahawa perlawanan cetak rompakan cetak rompak telah hampir dibasmi di UK.

Tuntutan dibesar-besarkan

Sekiranya seseorang mengambil Hibbert pada kata-katanya, seseorang akan menganggap bahawa Premiership menguruskan untuk menggunakan undang-undang baru untuk memadam sepenuhnya bola sepak cetak rompak di UK. Walau bagaimanapun, realiti ialah orang masih menggunakan kotak set-top, seperti kotak Kodi, untuk menyiarkan bola sepak percuma. Di samping itu, banyak laman web masih tersedia - tapak streaming di China, sebagai contoh - yang menunjukkan perlawanan Premiership secara percuma.

Sebenarnya, menurut sumber yang telah memantau ketersediaan aliran bola sepak cetak rompak di UK, kira-kira setengah daripada sedozen tapak popular yang menyediakan aliran masih berjalan dan berjalan pada hari perlawanan. Gangguan kepada bola sepak biasanya hanya sekejap.

Walaupun penemuan ini, 2017 telah menyaksikan usaha yang lebih teratur dari pihak berkuasa kerajaan - dalam pelbagai rantau - untuk merampas cetak rompak sukan. Berita yang keluar dari persidangan CASBAA adalah bahawa rakyat boleh mengharapkan cetak rompak yang sama menghalang hukuman mati untuk menjadi lebih berkesan seperti masa berlalu. Di UK, usaha yang diselaraskan telah menyaksikan kejayaan penyebaran bola sepak haram di pub. Di samping itu, banyak vendor peranti pengauditan haram (ISD) telah berjaya didakwa kerana menjual peranti.

Orang yang ingin menonton bola sepak atau sukan lain dalam talian murah akan mendapati pakej bola sepak rasmi boleh dibeli dengan harga yang berbeza di seluruh dunia. Sebagai contoh, BeIN Sports menawarkan sejumlah besar sukan (termasuk bola sepak) ke pasaran Timur Tengah dengan harga yang sangat berpatutan.

ProPrivacy.com tidak membenarkan pelanggaran hak cipta. Walaupun kami sedar bahawa VPN boleh digunakan untuk memalsukan lokasi anda ke negara lain, dan dengan itu mengatasi batasan geo, tujuan utamanya adalah untuk memberi anda keselamatan dan privasi dalam talian. Pertama sekali, inilah sebabnya kami cadangkan menggunakan VPN.

Pendapat adalah penulis sendiri.

Kredit imej tajuk: Brian A Jackson / Shutterstock.com

Kredit imej: Bloomicon / Shutterstock.com, satu foto / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me