Kerajaan Brazil telah mengumumkan rancangan untuk memasang kamera pengiktirafan muka China untuk tujuan pencegahan jenayah.


Jika diluluskan, rang undang-undang akan membenarkan kamera dipasang di banyak ruang awam, termasuk stesen keretapi dan kereta api bawah tanah, lapangan terbang, kawasan pejalan kaki, dan kawasan kejiranan yang sangat menderita dari pengedaran dadah yang tinggi dan jenayah terancang.

Kerajaan Brazil berharap dapat meluluskan rang undang-undang itu pada bulan Februari dan mula memasang kamera di Rio de Janeiro tidak lama lagi. Dikatakan bahawa kamera akan membantu polis dengan pencegahan jenayah - dengan membenarkan mereka dengan cepat menentukan suspek dan orang yang menarik. Walau bagaimanapun, memandangkan keadaan persekitaran politik semasa Brazil, kamera boleh dianggap sebagai perkembangan yang mengganggu.

Kamera CCTV

Kebimbangan privasi

Teknologi yang dipersoalkan telah digunakan di seluruh China, di mana Parti Komunis yang berkuasa mempunyai sekitar 170 juta kamera yang sudah sedia ada - dengan 400 juta lagi yang dijangka akan ditambah tidak lama lagi. Polis Cina sudah menggunakannya untuk mengaitkan wajah dengan maklumat yang disimpan dalam pangkalan data kerajaan.

Bagi warganegara China, yang kini tertakluk kepada sistem kredit sosial, pencerobohan privasi adalah menyeluruh. Teknologi ini membenarkan penguatkuasaan undang-undang dan pihak berkuasa kerajaan untuk sentiasa menyimpan tabiat orang semasa mereka bergerak di ruang awam, memeriksa jantina mereka, umur, kereta apa yang mereka memandu, dan data lain seperti pekerjaan dan rekod cukai.

Pakar-pakar privasi percaya bahawa kerajaan Brazil yang baru betul-betul akan meluluskan rang undang-undang yang membenarkan teknologi invasif yang sama dibawa ke jalanan Brazil. Apa pun pihak berkuasa Brazil mungkin tidak sedar, adalah bahawa kamera China yang canggih juga mungkin menghantar data kembali kepada kerajaan China.

Pengenalan muka Brazil

Mimpi ngeri pengawasan

Di Amerika Syarikat, dua pengeluar kamera keselamatan China (Hikvision dan Dahua) telah dilarang oleh pentadbiran Trump. Ini menyusul pendedahan bahawa kamera dipasang di belakang mereka yang membolehkan penggodam kerajaan menghantar imej kembali kepada kerajaan China.

Di Australia, kamera yang sama baru-baru ini ditumpaskan dari asas ketenteraan Australia yang sensitif, pintu depan pejabat kerajaan, jabatan persekutuan, bangunan agensi risikan Australia dan pangkalan Tentera Udara Diraja Edinburgh Edinburgh. Dengan bukti yang mengedarkan bahawa pengeluar kamera Cina bekerja dengan kerajaan untuk melakukan pengawasan rahsia - loceng penggera kini juga berdering di New Zealand.

Ia sudah diketahui bahawa kamera cukup canggih untuk melakukan spionase politik. Pada tahun 2017, mereka menjejaki wartawan BBC di bawah kereta bawah tanah Beijing hanya 7 minit selepas pihak berkuasa memasuki fotonya ke pangkalan data sistem. Di bawah keadaan sedemikian, adalah mudah untuk melihat bagaimana kamera dengan keupayaan pengiktirafan wajah boleh menjadi risiko yang serius kepada keselamatan negara.

Terlebih lagi, data pengenalan wajah sangat berharga - bukan sahaja kerana ia boleh digunakan untuk mengembangkan algoritma AI - tetapi juga kerana ia boleh digabungkan dengan data dari sumber sekunder untuk menyediakan penggodam, atau kerajaan China, dengan kumpulan data yang sangat invasif mengenai Brazil warganegara.

Kesan yang tidak dapat dielakkan

Menurut Renato Opice Blum, penyelaras program Undang-Undang Digital di Institut Penyelidikan dan Pendidikan (INSPER) di São Paulo, kamera tidak dapat dielakkan, tetapi dia berharap undang-undang privasi itu berkuat kuasa pada 2020 (Akta Perlindungan Data, yang telah diluluskan di bawah kerajaan terdahulu) akan membantu melindungi warga Brazil: "Saya melihat jalan ini sebagai tidak dapat dipulihkan. Atas sebab ini, ia perlu untuk mengawasi masyarakat dan mengemas kini undang-undang untuk mengelakkan penyalahgunaan penggunaan alat-alat ini. "

Brazil dengan pentadbirannya yang baru dipilih jauh mungkin mempunyai cukup bimbang tentang di rumah tanpa China mengintai di latar belakang. Yang paling kanan mempunyai sejarah pengawasan dan kebijaksanaan untuk menukar undang-undang untuk memenuhi keperluan mereka sendiri. Tidak kira apa cara anda melihatnya, kamera dengan keupayaan pengenalan wajah mungkin menyebabkan serangan besar-besaran privasi bagi orang Brazil pada masa ketika landskap politik Brazil sudah kelihatan suram

Meningkatkan pengawasan kerajaan membuat anda berhati-hati tentang privasi anda sendiri, anda boleh kekal dalam talian peribadi dengan menggunakan. Semak laman web VPN log yang terbaik untuk maklumat lanjut.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me