Cybersecurity adalah salah satu masalah terbesar di dunia. Sama ada ia meretas - atau serangan DDoS - firma sentiasa dipukul oleh rentetan serangan yang sama ada memperlahankan amalan perniagaan atau mendedahkan pengguna kepada kecurian data. Sayangnya, firma terperangkap dalam keadaan Catch 22 ketika datang untuk mengambil bahagian dalam pasaran dalam talian yang berdaya saing.


Pengguna menuntut masa beban yang cepat, kemudahan penggunaan, dan persekitaran laman web tanpa kerumitan dengan beberapa gelung untuk melompat mungkin. Sebaliknya keselamatan siber, cenderung untuk memperlahankan sesuatu. Ia memerlukan perkara yang berlaku di latar belakang untuk mengamankan data, dan ia memerlukan pengguna untuk melompat melalui gelung seperti pengesahan dua faktor.

Ia adalah tindakan mengimbangi antara jangkaan penggunaan pengguna dan keselamatan siber yang kuat yang menyebabkan masalah yang paling. Pada keseluruhannya, firma-firma sangat peduli tentang garis bawah. Sekiranya masa beban cepat membolehkan orang datang kembali, tradeoff keselamatan mungkin berlaku. Itu bukan untuk mengatakan bahawa firma seperti digodam atau mengeluarkan kenyataan yang memalukan.

Walau bagaimanapun, pada masa ini, penyelesaian yang tersedia hanya tidak dapat memberikan kedua-dua kepingan pai dengan berkesan, dan begitu pemotongan dibuat. Sesetengah kendur dipotong dari garis keselamatan untuk melepaskan sedikit kelajuan tambahan untuk pelayar. Syukurlah, ia akan muncul sebagai teknologi baru dunia yang paling menarik - Blockchain - mungkin datang untuk menjawab doa semua orang.

Rangkaian Pengiriman Kandungan

Pada masa ini, firma bergantung pada Rangkaian Penyampaian Kandungan terpusat (CDNs) untuk menyediakan perkhidmatan laman web mereka pada kelajuan tinggi. Firma CDN tersebut mempunyai rangkaian pelayan proksi dan pusat data yang terletak di seluruh dunia. Pelanggan CDN memanfaatkan pelayan tersebut untuk menyampaikan kandungan mereka di jarak yang lebih pendek, dan oleh itu, masa penghantaran yang lebih cepat.

Walaupun ini adalah penyelesaian yang sah, masalah dengan CDN ini adalah bahawa mereka pada umumnya agak mahal. Laman web moden sering memerlukan sejumlah besar data untuk pengguna, dan kerana CDNs yang dikenakan oleh GB, kos tersebut dapat dengan cepat menambah. Di samping itu, kerana CDN berpusat, mereka sendiri terdedah kepada serangan. Sekiranya dan ketika mereka dikompromikan, perkhidmatan yang dilampirkan kepada mereka juga akan mengalami masalah pemadaman.

Sekarang, firma keselamatan yang dipanggil Gladius percaya ia telah menemui cara untuk memanfaatkan kuasa kerjasama digital untuk menyampaikan hasil seperti CDN pada sebahagian kecil daripada harga. Dengan menggunakan teknologi Blockchain, Gladius berhasrat untuk membenarkan pengguna komputer yang terletak di seluruh dunia untuk menyediakan jalur lebar ganti ke laman web yang memerlukannya. Bagi mereka yang mendermakan jalur lebar mereka, pembayaran kecil (dalam token Gladius) akan diperolehi.

Bagi firma-firma yang menggunakan rangkaian penyampaian kandungan yang terdesentralisasi, kelebihannya bukan hanya penghantaran penghantaran kilat tetapi juga perlindungan yang berkesan terhadap serangan DDoS. Itu mungkin terdengar seperti dua burung yang terkena batu yang sama. Walau bagaimanapun, dalam kenyataannya, ini adalah kumpulan burung yang boleh berpotensi ditiup. Mengapa? Oleh kerana penyampaian kandungan yang murah dan cepat akan membolehkan firma melaksanakan lain-lain keselamatan siber yang lebih kuat - yang mungkin sebaliknya telah memperlambat pengalaman pengguna terlalu banyak.

Blockchain

Hero Blockchain

Ini bukan kali pertama firma telah membayangkan menggunakan kuasa Blockchain untuk memanfaatkan kuasa pengkomputeran orang. Sebagai contoh, Otoy merancang untuk menggunakan blockchain untuk memanfaatkan kuasa pemprosesan orang untuk menghasilkan grafik dari jauh. Hasilnya akan bersamaan dengan superkomputer yang mampu menghasilkan grafik pada masa-masa yang tidak dapat dibayangkan. Golem merancang untuk melakukan perkara yang sama.

FileCoin baru-baru ini menerima pelaburan memecahkan rekod untuk visinya mengenai rangkaian storan data yang disokong oleh blockchain. Seperti Otoy dan Gladius, FileCoin akan menggunakan Blockchain: kali ini untuk memanfaatkan ruang cakera keras yang tidak digunakan orang. Walaupun terdapat kontroversi tertentu di sekitar penawaran duit syiling awal FileCoin (ICO), konsep itu adalah baik.

Tidak seperti syarikat British On-line Plc - yang mana 394% kepada nilai sahamnya hanya dengan mengubah namanya menjadi On-line Blockchain Plc - semua pemula ini benar-benar berusaha untuk menggunakan teknologi Blockchain dalam novel dan cara yang berfaedah.

Gladius

Gladius

Jadi, bagaimana ia berfungsi? Gladius akan membolehkan orang ramai mengumpul jalur lebar ganti mereka. Jalur lebar itu kemudian akan digunakan untuk sama ada fail statik host atau mengurangkan terhadap serangan DDoS. Hasilnya boleh menjadi revolusioner kerana rangkaian yang terdesentralisasi bermaksud penggodam harus secara serentak menjatuhkan beberapa nod untuk melancarkan serangan. Ia juga bermakna pemaju dan pengguna boleh berkomunikasi antara satu sama lain - memotong orang tengah - dan membenarkan penyelesaian khusus.

Ini adalah peningkatan yang besar terhadap platform CDN berpusat semasa, yang dengan mudah boleh disasarkan dengan serangan DDoS yang besar seperti serangan ke atas Dyn (yang memanfaatkan kekuatan ribuan komputer menggunakan bot Mirai). Di samping itu, kolam jalur lebar yang besar yang dihasilkan oleh Gladius dengan mudah dapat menangani banjir maklumat yang dihasilkan oleh serangan DDoS. Lebih-lebih lagi, kerana begitu ramai pengguna akan mengawasi Gladius pada masa yang sama, aktiviti berbahaya seperti serangan DDoS akan dilihat dengan cepat.

Tambah pada ini hakikat bahawa ia akan mewujudkan aliran pendapatan untuk orang di seluruh dunia. Walaupun juga membenarkan laman web menggunakan nod penghantaran kandungan yang terletak lebih dekat kepada pengguna (membenarkan mereka untuk melaksanakan siber lain yang lebih kuat), dan anda mula melihat mengapa Gladius ~ (dan Sia) boleh menjadi penukar permainan sebenar.

Kredit imej tajuk: dizain / Shutterstock.com

Kredit imej: Zapp2Photo / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me