Kemas kini: Akta Awan disahkan menjadi undang-undang pada 23 Mac. Lihat akhir artikel untuk pernyataan oleh Yayasan Frontier Electonic (EFF).


Menurut Akta Patriot Amerika Syarikat dan Akta Pengawasan Perisikan Asing (FISA), agensi-agensi AS boleh mengakses sebarang data yang dipegang oleh sebuah syarikat AS, tanpa mengira sama ada data itu disimpan di luar AS..

Ini adalah sakit kepala utama bagi syarikat teknologi AS kerana:

a) Ia merosakkan keyakinan pengguna, kerana pelanggan akan mengetahui data mereka tidak selamat dengan syarikat AS.

b) Ia meletakkan mereka dalam kedudukan yang tidak mustahak berkaitan dengan undang-undang antarabangsa, yang menghendaki syarikat-syarikat yang beroperasi dalam bidang kuasa undang-undang mematuhi undang-undang perlindungan data bidang kuasa itu

Isu ini menjadi kepala ketika pemerintah AS mengeluarkan waran untuk e-mel yang berkaitan dengan penyidikan narkoba yang disimpan di server Microsoft di Irlandia. Microsoft enggan mematuhi dan sejak itu terlibat dalam pertempuran undang-undang lama dengan kerajaan Amerika Syarikat berhubung isu itu.

Selepas kalah dalam pusingan terakhir peraduan ini, kerajaan pada Jun tahun lalu meminta Mahkamah Agung untuk campur tangan. Keputusan terakhir dijangka pada 27 Februari 2018. Tetapi ...

Akta Awan

Akta Penggunaan Data Di Luar Negara (CLOUD) yang Clarifying Lawful bertujuan untuk mewujudkan perjanjian timbal balik yang membolehkan kerajaan Amerika Syarikat mengakses data yang tersimpan di luar negeri sebagai pertukaran untuk membolehkan kerajaan asing mengakses data yang disimpan di AS. Rang undang-undang diperkenalkan oleh Senator Orrin Hatch (R-UT), yang menjelaskan tujuannya:

"Kami memerlukan kerangka akal yang umum untuk membantu penguatkuasaan undang-undang mendapatkan maklumat kritikal untuk menyelesaikan jenayah sementara pada masa yang sama membolehkan penyedia e-mel dan pengkomputeran awan untuk mematuhi rejim privasi yang berlainan negara. Akta CLOUD mewujudkan rangka kerja sedemikian dan juga akan membantu menetapkan duluan bagi sekutu kita kerana mereka menangani masalah ini juga. "

Sekiranya tiada persetujuan sedemikian wujud dengan sesebuah negara dan permintaan untuk data melanggar undang-undang privasi tempatan, maka syarikat-syarikat berteknologi boleh membatalkan permintaan tersebut. Ini menyelesaikan masalah sakit kepala b) untuk Microsoft, kerana ia akan membolehkan syarikat mematuhi permintaan untuk data luar negara tanpa melanggar undang-undang antarabangsa.

Oleh itu, adalah tidak munasabah bahawa Ketua Pegawai Eksekutif Microsoft Brad Smith telah memuji undang-undang, dan banyak persatuan perdagangan teknologi yang melobi untuk Microsoft telah menandatangani surat (.pdf) dalam sokongannya:

"Rang undang-undang itu akan mewujudkan hak berkanun yang jelas bagi pembekal untuk mencabar suatu perintah yang akan mewujudkan konflik undang-undang dengan kerajaan asing yang layak - iaitu, kerajaan asing yang mempunyai persetujuan timbal balik dengan A.S."

Walau bagaimanapun, sesiapa yang peduli tentang privasi digital, mesti sangat bimbang ...

Peluasan kuasa pengawasan kerajaan yang berbahaya

Akta Awan memberi kerajaan AS dan badan penguatkuasa undang-undang kuasa eksplisit untuk mengakses "kandungan dawai atau komunikasi elektronik dan apa-apa rekod atau maklumat lain" mengenai seseorang tanpa mengira di mana mereka tinggal atau di mana di dunia bahawa data disimpan.

Dalam banyak cara, ini hanya mengulang keadaan semasa. Kedua-dua Akta Pengawasan Perisikan Asing (FISA) dan Akta Patriot Amerika Syarikat menghendaki syarikat-syarikat AS menyerahkan data tidak kira di mana ia disimpan atau siapa miliknya.

Ini, pada hakikatnya, apa seluruh pertempuran undang-undang Microsoft telah berlaku - sama ada undang-undang ini memberi kuasa AS untuk melakukan ini! Akta Awan secara terang-terangan tidak dan dengan itu membuat keputusan Mahkamah Agung yang akan datang (undang-undang baru samar-samar sama ada syarikat bukan AS juga boleh dipaksa).

Untuk melancarkan permintaan yang agak konfrontatif ini dengan kerajaan asing, Akta Awan membolehkan Presiden memasuki perjanjian timbal balik dengan kerajaan "kelayakan" yang akan membolehkan AS mengakses data yang disimpan di negara-negara tersebut tanpa perlu mematuhi undang-undang privasi mereka.

Seperti yang dijelaskan oleh Yayasan Frontier Elektronik (EFF), piawaian pengawasan untuk menyerahkan data melalui perjanjian timbal balik ini:

  • tidak memenuhi keperluan waran Amaran Keempat AS
  • tidak memerlukan prosedur semakan dalaman atau kehakiman asing, dan
  • tidak memenuhi peraturan pengawasan domestik AS yang dimandatkan oleh Akta Wiretap.

Sesungguhnya, negara asing di mana data disimpan tidak akan diberitahu apabila syarikat dikehendaki menyerahkan data yang disimpan di sana.

"Akta CLOUD juga mewujudkan sistem dua peringkat yang tidak adil. Negara asing yang beroperasi di bawah perjanjian eksekutif adalah tertakluk kepada pengurangan dan perkongsian peraturan semasa mengendalikan data milik warga A.S., penduduk tetap yang sah, dan syarikat. Tetapi peraturan privasi ini tidak diberikan kepada seseorang yang dilahirkan di negara lain dan tinggal di Amerika Syarikat pada visa sementara atau tanpa dokumentasi. Penafian hak privasi ini tidak seperti undang-undang privasi A.S. yang lain. "

Kesimpulannya

Akta Awan bersama-sama memilih keputusan Mahkamah Agung yang akan datang mengenai kes Microsoft dengan jelas memberi kuasa kerajaan Amerika Syarikat untuk mengakses data yang tersimpan di luar negara, sementara pada masa yang sama menyediakan rangka kerja undang-undang yang membolehkannya berbuat demikian tanpa menjejaskan negara lain.

Ini adalah kemenangan untuk kedua-dua AS dan rakan kongsi kerajaan asing, kerana ia memberikan mereka untuk mengakses trofi data yang sedang diluar batas. Ia juga merupakan kemenangan untuk syarikat teknologi AS, kerana ia membolehkan mereka mematuhi tuntutan untuk data tersebut tanpa melanggar undang-undang antarabangsa (dan kuasa untuk menolak mereka apabila ia).

Hasil akhirnya adalah pengembangan besar kuasa pengawasan kerajaan dengan standard keperluan dan pengawasan yang lebih rendah daripada yang kini diperlukan oleh undang-undang AS, antarabangsa, dan kebanyakan tempatan. Oleh itu, ia menjadi kehilangan utama bagi warganegara biasa di mana-mana, kerana standard privasi digital semakin teruk.

Kemas kini

Pada 23 Mac 2018, Presiden Donald Trump menandatangani bil perbelanjaan kerajaan berjumlah $ 1.3 trilion - yang merangkumi Undang-Undang MUDA-ke dalam undang-undang. Dalam satu kenyataan, EFF berkata:

"Jangan salahkan-anda bercakap. Anda menghantar e-mel wakil anda. Anda memberitahu mereka untuk melindungi privasi dan menolak Akta MUDAH, termasuk sebarang usaha untuk melampirkannya dengan bil perbelanjaan yang mesti lulus. Anda melakukan bahagian awak. Ia adalah perundingan Kongres-rundingan di belakang pintu tertutup-yang gagal.

Kerana kegagalan ini, polis A.S. dan asing akan mempunyai mekanisme baru untuk merebut data di seluruh dunia. Kerana kegagalan ini, e-mel peribadi anda, sembang dalam talian anda, Facebook anda, Google, foto Flickr, video Snapchat anda, kehidupan peribadi anda dalam talian, detik-detik anda berkongsi digital antara hanya orang yang anda percayai, akan terbuka kepada penguatkuasa undang-undang asing tanpa waran dan dengan beberapa sekatan untuk menggunakan dan berkongsi maklumat anda. Kerana kegagalan ini, undang-undang A.S. akan dilangkau di tanah A.S.."

Kredit imej: Dengan Horoskop / Shutterstock.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me