Berikut adalah temu bual dengan Andrew Lee, yang mengasaskan Akses Internet Swasta, salah satu perkhidmatan VPN yang paling popular sekarang. Dia juga mengasaskan Mt. Gox Live yang diperolehi oleh Mt. Gox, bursa Bitcoin terkemuka di dunia, dan membina aplikasi mudah alih rasmi mereka. Beliau adalah penyokong privasi lama. Kami bertanya kepadanya tentang sejarahnya, masa depan PIA, dan masa depan privasi di dunia pengintipan NSA ini.


logo

Contents

Anda adalah pengasas beberapa syarikat, kenapa / bagaimana anda menjadi seorang usahawan?

Saya telah banyak terlibat dengan internet sejak awal 90-an dan telah menjadi sejenis "usahawan siri" kerana tidak ada sebab lain daripada fakta bahawa ada "keperluan yang perlu dipenuhi secara dalam talian." Secara umum, perniagaan / perkhidmatan yang saya telah terlibat sehingga kini telah sangat selaras dengan gaya hidup peribadi saya.

Adakah anda berfikir anda berfikiran yang lebih teknikal atau berfikiran perniagaan??

Saya suka berfikir saya lebih banyak aktivis perniagaan, tetapi saya telah dikenali untuk membangunkan perisian pada masa lalu (Mt Gox Mobile, dan lain-lain).

Apakah matlamat anda dengan PIA?

Matlamat kami dengan PIA adalah untuk membawa Wild West Wild Wildlife yang sangat kami sayangi, kerana ia mewujudkan sistem di mana orang dapat mempelajari apa yang mereka ingin pelajari, katakan apa yang ingin mereka katakan, pengalaman apa yang mereka ingin pengalaman, dan buat apa yang mereka mahu buat. Saya tahu ini kedengaran suara, tetapi internet tanpa sempadan atau batasan, di mana kita boleh mencapai impian kita, adalah matlamat kita.

Apakah matlamat anda secara umum (dalam kehidupan)? Di mana anda melihat diri anda dalam 50 tahun?

Saya ingin melihat perubahan. Saya faham bahawa seumur hidup tunggal adalah terhad dan hanya banyak yang boleh dicapai. Walau bagaimanapun, terdapat perkara-perkara yang menyebabkan kesakitan, penderitaan dan tekanan yang kita benar-benar boleh membuat remeh dengan penggunaan teknologi.
Dalam 50 tahun, saya berharap dapat hidup di Bumi. Bagaimanapun, jika saya tidak, saya berharap dapat dikenali dalam sejarah sebagai seorang lelaki yang membantu membawa "kebahagiaan" ke dunia ini. Sebenarnya, saya akan melihat bahawa ahli sejarah menamakan diri saya seperti itu.

Semua syarikat anda berkaitan dengan privasi, apa pula privasi yang menarik minat anda?

Sebaliknya, kekurangan privasi menyebabkan saya ketakutan, kerana semua orang perlu. Saya lebih suka berjalan di sekeliling bogel, bahagian peribadi dan semua, daripada mempunyai minda peribadi saya yang ditangkap oleh orang lain dari pengawasan atau perlombongan data lain.

PIA menyatakan bahawa ia akan ditutup dan bukannya menjejaskan privasi pelanggannya. Ia akan kelihatan bahawa Silent Circle dan Lavabit telah dipaksa ke kedudukan ini. Adakah anda berfikir bahawa PIA juga boleh dimasukkan ke dalam kedudukan ini, dan mengapa?

Kami tidak percaya bahawa kami akan diletakkan dalam kedudukan ini. Kami merasakan bahawa kerajaan tidak akan berisiko membuat sebarang bencana PR seperti yang dibuat dari Lavabit dan Silent Circle. Ini adalah benar kerana kami telah menyatakan secara terbuka apa yang akan kami lakukan di blog kami jika kami dimasukkan ke dalam kedudukan ini bersama-sama dengan fakta bahawa kami adalah perintah magnitud yang lebih besar daripada Lavabit dan Silent Circle. Bahwa dikatakan, kami secara aktif mengambil langkah berjaga-jaga yang akan mengurangkan risiko yang terjadi dan sedang dibincangkan dengan penasihat undang-undang dari EFF, ACLU, dan FFTF antara lain.

Dari segi teknikal, PIA menawarkan salah satu pelanggan VPN yang paling banyak dipaparkan (perlindungan kebocoran DNS, perlindungan kebocoran IPv6, suis pembunuh internet) - adakah ciri-ciri lain yang anda suka (atau merancang) untuk memperkenalkan?

Sebenarnya terdapat beberapa ciri yang sedang berjalan atau beratur dalam saluran paip pembangunan kami. Saya tidak boleh membuat lebih terperinci daripada ini memandangkan kematangan projek-projek ini, tetapi "maju" kawasan tetapan akan mempunyai banyak lagi dimasukkan ke dalam antaramukanya tidak lama lagi.

Kami suka aplikasi VPN Android, tetapi terlepas ciri yang ditawarkan oleh versi desktop (terutamanya suis membunuh internet). Adakah terdapat rancangan untuk menambah ini?

Kami akan menambah banyak ciri ke dalam aplikasi Android kami tidak lama lagi. Diakui, aplikasi Android kami tidak mendapat perhatian yang pantas kerana kami telah memfokuskan diri untuk mengembangkan infrastruktur dalaman kami. Kami kini mempunyai lebih daripada 547 pelayan, dan kami masih terus mengembangkan infrastruktur kami untuk memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan kami.

Kami melihat bahawa PIA tidak mempunyai pelayan di Asia Tenggara (yang bermaksud bahawa kita cenderung untuk tidak mengesyorkan PIA untuk pengguna di sana) - adakah anda mempunyai rancangan untuk memperluaskan kawasan ini?

Kami telah melihat permintaan yang ketara untuk pelayan di SE Asia. Namun, isu ini adalah bahawa kami tidak mahu memberikan apa-apa kepada pelanggan kami melainkan jika ia dapat memberikan tahap pelanggan yang berkualiti yang diharapkan dari Akses Internet Persendirian dari segi kelajuan dan privasi. Bahawa dikatakan, rangkaian hanya tidak berwayar dengan cara yang sama di Asia, bermakna jalur lebar antarabangsa secara amnya agak terhad atau terlalu mahal.
Walau bagaimanapun, kami sedang berbincang dengan pembekal dan sedang berusaha mendapatkan butiran untuk membawa ini kepada pelanggan kami tidak lama lagi! Kami sangat serius mengenai komitmen kami terhadap gerbang gigabit yang tidak terkawal dan tidak terkawal, dan pada ketika ini kami mempunyai otot untuk berunding harga untuk memastikan harga kami rendah untuk pelanggan. Sila tunggu!

Adakah anda mempunyai rancangan untuk melepaskan klien VPN Linux yang berdedikasi??

Kami akan melepaskan aplikasi Linux yang berdedikasi tidak lama lagi! Sila simpan cadangan / cadangan yang akan datang!

PIA menggunakan penyulitan blowback CBS 128-bit. Walaupun kita fikir ini mencukupi untuk kebanyakan tujuan, pemecatan 2 cakera keras yang disulitkan dalam kes Jeffrey Feldman, ditambah dengan pengetahuan bahawa NSA boleh membengkokkan sumber-sumber yang tidak berperikemanusiaan ke arah penyahsulitan membuat kita tertanya-tanya jika mungkin masa untuk bergerak ke arah 256 -bit AES penyulitan. Apakah pendapat anda mengenai perkara ini??

Kami sedang melancarkan AES-256 sebagai pilihan dalam apl untuk semua pengguna kami tidak lama lagi. Tidak akan ada apa-apa perubahan tambahan yang diperlukan selain peningkatan klien yang cepat. Ciri ini akan disediakan tanpa sebarang kos tambahan kepada mana-mana pelanggan semasa atau akan datang.

Dalam era pengawasan kerajaan yang agresif ini, adakah anda bimbang tentang masa depan perkhidmatan VPN pada umumnya?

Kita takut untuk keseluruhan landskap internet, secara umum. Walau bagaimanapun, kami yakin bahawa kami akan dapat terus mencari cara untuk melindungi privasi pengguna kami jauh ke masa hadapan.

Apa pendapat anda mengenai wahyu ini? Adakah Edward Snowden seorang pahlawan atau pengkhianat?

Saya fikir bahawa ayat-ayat ini tidak masuk akal. Walaupun niat untuk semua ini mungkin baik, kemusnahan privasi warga dunia ini tidak semestinya berkorban. Saya percaya Edward Snowden melakukan keadilan yang besar dalam melindungi masyarakat.

Apakah beberapa perkembangan yang anda fikir akan menjadikan industri VPN lebih baik?

Terdapat banyak yang akan meningkatkan industri, dan kami sedang mengusahakannya sekarang!

Di mana anda melihat PIA dalam 5 tahun?

Saya mahu melihat PIA, dan seluruh industri bersama-sama, berkembang dengan ketara dan banyak digunakan oleh semua orang di dunia. Ini bermakna kita, bersama pesaing yang ramah, akan berjaya dalam melindungi privasi dunia.

PIA nampaknya sangat popular di Reddit, yang bukan tugas mudah! Apa pandangan anda tentang ini?

Kami gembira kerana pelanggan kami menikmati perkhidmatan kami dan berharap dan berjanji akan terus memberikan perkhidmatan kepada semua pelanggan kami dengan sebaik mungkin untuk masa depan kami.

Apa yang akan anda katakan kepada semua orang di Reddit bertanya mengenai PIA yang selamat dari kerajaan AS untuk meyakinkan mereka?

Kami berjuang melawan yang baik dan melibatkan semua pakar mata pelajaran. Kami akan melindungi anda.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me