Ted Kim adalah Ketua Pegawai Eksekutif London Trust Media, yang memiliki Akses Internet Peribadi (PIA). Ted cukup baik untuk menjawab beberapa soalan wawancara daripada saya.


Bagaimana anda datang untuk menjalankan syarikat VPN?

Saya berjumpa dengan Andrew Lee, Pengerusi dan salah seorang pengasas PIA. Sewaktu dia menerangkan perniagaannya kepada saya, saya dengan serta-merta terpesona, walaupun saya tertanya-tanya berapa banyak yang saya dapat membantu dia. Dari masa ke masa, saya dapat mengetahui syarikat itu dengan lebih baik, dan memegang pelbagai peranan dalam Pemasaran dan Operasi sebelum menjadi CEO.Akses Internet Persendirian Ted Kim

Akses Internet Persendirian mempunyai reputasi yang mantap dan menarik untuk menjaga privasi pelanggannya. Kenapa anda fikir privasi sangat penting?

Kami percaya bahawa privasi adalah hak asasi manusia yang tidak boleh dipisahkan yang harus dinikmati oleh semua orang. Saya benar-benar percaya bahawa tidak ada ketakutan untuk diteliti, diperhatikan, atau dijejaki oleh sesiapa atau apa-apa ketika menggunakan Internet. Pada hari itu, kebebasan sivil yang paling asas digunakan untuk dijanjikan dan dijamin oleh kerajaan. Hari ini, terdapat banyak ancaman, luaran dan dalaman, kebebasan itu, dan dengan meluaskan privasi kami. Kebebasan ini adalah asas masyarakat kita, asas yang sama bahawa dunia bebas dibina - dan kita masih harus berusaha untuk mereka. Liberty, dan dengan demikian privasi, perlu diperjuangkan.

Kami berjuang untuk privasi kerana "Privasi adalah dasar kami."

Memandangkan apa yang kita ketahui tentang pengawasan pukal NSA, penggunaan surat-surat Keselamatan Kebangsaan yang meluas di Amerika Syarikat dengan pesanan gagak yang dilampirkan, Pesanan Bantuan Teknikal, dll., Dan sebagainya, adakah anda menganggap Amerika Syarikat sebagai tempat yang baik untuk privasi (dengan rujukan kepada rakyat AS dan bukan AS)?

Walaupun kebimbangan baru-baru ini mengenai pengawasan kerajaan, Amerika Syarikat masih merupakan negara yang mempunyai hak privasi yang diiktiraf perlembagaan, termasuk Keempat Pindaan kepada Perlembagaan AS yang boleh dikuatkuasakan dalam sistem mahkamah.

Saya faham bahawa anda memegang Ijazah Doktor Juris dalam Undang-undang. Adakah ini berguna untuk mempertahankan privasi pelanggan Akses Internet Persendirian?

Melangkah ke sekolah undang-undang dan menjadi seorang peguam memberikan pandangan yang lebih mendalam tentang Undang-undang Perlembagaan dan kebebasan sivil asas kita. Jika apa-apa, tumpuan PIA terhadap privasi telah memperkuat betapa pentingnya bagi kita sebagai individu untuk mempertahankan hak asasi kita.

Tahun lepas PIA ditarik keluar dari Rusia kerana undang-undang di sana bermakna bahawa anda tidak boleh menjamin privasi pelanggan menggunakan pelayan VPN yang terletak di negara itu. "UK telah melegalkan pengawasan paling melampau dalam sejarah demokrasi barat" (Edward Snowden).

Akta Kuasa Penyelidikan 2016 memberikan kuasa kerajaan UK untuk menuntut agar syarikat VPN menyimpan kayu terperinci yang mesti diserahkan atas permintaan. Sekiranya kuasa-kuasa ini digunakan (seperti mungkin), akan Akses Internet Swasta juga mengeluarkan UK?

Seperti yang dinyatakan dalam respon rasmi kami apabila undang-undang Piagam Snooper diluluskan, Akses Internet Persendirian sedang mengawasi keadaan, dan bersedia untuk menarik keluar dari UK. Walaupun Akta IP memberikan kuasa kerajaan UK untuk menuntut agar syarikat VPN UK menyimpan log terperinci selama beberapa bulan, syarikat VPN bukan UK seperti kami tidak perlu mematuhi.

Menggunakan VPN adalah cara yang baik untuk membantu kekal sementara dalam talian. Apa lagi yang anda fikir semua orang perlu lakukan untuk meningkatkan privasi dalam talian mereka?

Kata laluan yang kuat adalah cara paling mudah bagi orang biasa untuk meningkatkan privasi dalam talian mereka, dan secara percuma!

Apa yang anda lihat, dalam masa-masa yang tidak menentu ini, sebagai cabaran terbesar yang dihadapi oleh kita yang mengambil berat tentang privasi?

Cabaran terbesar untuk privasi, walaupun dalam masa sekarang dan dengan jumlah pengawasan besar-besaran yang telah diturunkan baru-baru ini, adalah bahawa orang menjadi leka dan hanya berhenti menjaga bahawa privasi mereka dilanggar dari semua pihak secara berterusan.

Apakah bidang utama di mana PIA menumpukan perhatian sekarang sebagai perniagaan, dan apakah rancangan anda untuk diteruskan?

Akses Internet Persendirian secara aktif menumpukan pada meningkatkan kesedaran privasi dan aktivisme di peringkat global. Kami juga memberi tumpuan untuk meningkatkan pasukan sokongan pelanggan kami mengenai maklum balas daripada pelanggan kami.

Jika anda dibasuh di sebuah pulau padang pasir, apakah item dan tokoh awam yang terkenal (hidup atau mati) yang paling anda suka dibasuh? Kenapa?

Albert Einstein dan papan tulis - untuk pendidikan.

Terima kasih kerana meluangkan masa untuk bercakap dengan saya!

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me