Ini adalah pengumuman kejutan pada Show Electronics Electronics (CES) minggu lalu di Las Vegas. Sebuah firma British telah menemui satu cara untuk menggunakan Kecerdasan Buatan untuk menghalang orang berkongsi kata laluan Netflix dengan keluarga dan rakan-rakan.


Perkongsian kata laluan Netflix sangat umum bahawa internet dibanjiri dengan meme khusus untuk amalan. Perkongsian antara kumpulan kawan dan keluarga telah lama menjadi cara mudah bagi kumpulan kecil untuk memisahkan kos satu akaun aliran. Seperti yang anda harapkan ini memotong ke dalam keuntungan perkhidmatan streaming itu sendiri.

Kini, firma yang dipanggil Synamedia percaya ia telah menemui penyelesaiannya. Ia telah mencipta sistem AI yang memantau tabiat penstriman akaun individu - menandakan akaun yang dipercayai berkongsi kata laluan mereka. Malangnya, seolah-olah alat Bukti Perkongsian Pengiktirafan ini juga boleh menjejaskan pengguna VPN secara negatif. Bermaksud bahawa pengguna yang menggunakan banyak alamat IP untuk tujuan privasi (dan juga untuk geo-spoofing), secara teorinya mendapati diri mereka dibenderakan sebagai pengedar kata laluan walaupun mereka tidak.

Kata laluan diturunkan untuk dikongsi

Bagaimana ia akan berfungsi?

Secara teori, alat Synamedia akan berguna untuk hampir setiap platform streaming yang anda boleh fikirkan. Ini bermakna pelanggan platform seperti Hulu, Netflix, Amazon Prime Video, HBO Go, BT Sports, Sky TV - dan banyak lagi - berpotensi kehilangan keupayaan untuk berkongsi kata laluan mereka kerana teknologi AI yang baru ini. Menurut firma British yang mencipta teknologi, alat ini menggunakan pemantauan alamat dan trend penggunaan IP untuk mengetahui sama ada kata laluan akaun telah dikongsi. Synamedia mengatakan teknologi itu cukup pandai untuk mengetahui sama ada platform streaming sedang digunakan oleh keluarga pemegang tunggal akaun.

Jika akaun menggunakan IP dalam lokasi geografi yang sangat berbeza dan mempunyai citarasa yang berbeza dan tabiat tontonan - teknologi akan membolehkan platform streaming tahu bahawa sesuatu yang tidak diingini berlaku. Menurut Synamedia, alat tersebut akan dapat meneka sama ada akaun sedang digunakan semasa seseorang sedang bercuti, dan keadaan biasa lain.

Streaming TV pada tablet

Adakah pengguna VPN dalam masalah?

Selagi Alat Perkongsian Kredensial adalah cekap, dan dapat menggunakan tabiat tontonan pengguna untuk membuktikan sama ada pelanggan tunggal menggunakan sebilangan besar alamat IP - pengguna Netflix VPN seharusnya Okay. Sehingga kini Netflix telah membuat titik pergi selepas alamat IP VPN berbanding pelanggan yang menggunakan VPN. Ini kerana ramai orang pada masa kini menggunakan VPN untuk privasi, dan membatalkan akaun orang untuk penggunaan VPN akan dianggap sebagai counter-intuitive.

Apa lagi, walaupun menerima banyak media, tidak ada bukti bahawa platform streaming seperti Netflix sebenarnya telah bersetuju untuk menggunakan alat Synamedia. Itu tidak bermakna teknologi ini tidak akan diambil oleh platform streaming pada masa akan datang. Perlu diingat bahawa Sky UK telah melabur jumlah besar di Synamedia sejak alat AI diumumkan di CES minggu lepas. Itu bermakna sekurang-kurangnya beberapa platform menunjukkan minat dalam teknologi. Sebenarnya, menurut siaran akhbarnya sendiri kini berfungsi dengan (antara lain): AT&T, Astro, BEIN, Bharti Airtel, Piagam, China DTH, Comcast, Cox, Disney, Foxtel, Get, Liberty Global, Oi, OSN, Rogers, Sky, Shaw, Sky Tata, Verizon, Viasat dan Vodafone.

Logo syarikat Netflix

Sekiranya pengguna Netflix bimbang?

Ia tidak kelihatan. Satu perkara yang perlu diingati adalah bahawa CEO Netflix Reed Hastings sebelum ini mengatakan bahawa firma itu tidak mengambil berat tentang sharer akaun. Malah, di CES 2017 Hastings berkata perkongsian akaun dilihat sebagai pengiklanan organik - kerana ia sebenarnya memperkenalkan pengguna baru kepada manfaat Netflix: "Kami suka orang berkongsi Netflix. Itulah perkara yang positif, bukan perkara yang negatif."

ProPrivacy.com menghubungi Synamedia dan wakil mereka memberitahu kami, "Netflix BUKAN seorang pelanggan. Malangnya, akhbar tabloid di UK telah terbawa-bawa."

Sebarang jalan di sekelilingnya?

Apa yang berlaku sekiranya akaun aliran yang sedang anda langgan tidak memutuskan untuk mula menggunakan teknologi ini? Adakah anda akan terperangkap berkongsi kata laluan anda? Jawapan yang paling mudah ialah jika anda tidak melakukan apa-apa dan terus berkongsi kata laluan maka ya, mungkin.

Berita baiknya adalah bahawa ia adalah cara bagi orang untuk terus berkongsi kata laluan akaun aliran mereka - walaupun selepas alat Synamedia berjalan secara langsung. Penyelesaiannya adalah menggunakan VPN IP yang berdedikasi, dengan berkongsi log masuk untuk alamat IP VPN yang berdedikasi dengan orang yang anda telah berkongsi kata laluan akaun streaming dengan anda semua harus dapat menonton.

Alamat IP VPN yang berdedikasi adalah alamat IP jauh yang boleh disewa dari syarikat VPN. Keindahan alamat IP berdedikasi adalah tetap statik. Ini bermakna bahawa setiap kali anda (atau kawan anda) menggunakan Netflix, anda selalu muncul dari alamat IP yang sama (yang menjadikannya kelihatan seperti rumah tunggal).

Kebanyakan penyedia VPN mengizinkan sehingga 5 sambungan serentak ke alamat IP berdedikasi. Ini bermakna anda secara teori boleh berkongsi kata laluan akaun strim anda dengan lima rakan, dan, selagi mereka sentiasa ingat untuk menyambung ke alamat IP VPN yang berdedikasi; Alat Synamedia tidak dapat memberitahu bahawa banyak rumah tangga menggunakan akaun aliran yang sama.

Kredit imej: Tero Vesalainen / Shutterstock.com, sabrisy / Shutterstock.com, r.classen / Shutterstock.com.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me