Siri Netflix anda


Netflix thriller baru yang menyeramkan Anda telah banyak di antara kita yang tertanya-tanya betapa mudahnya bagi pasangan baru untuk menginjak kami dalam talian.

Drama dating yang berpangkalan di New York jatuh pada Netflix pada 26 Disember, dan dilaporkan melebihi 40 juta penonton dalam empat minggu pertama. Bintang siri Penn Badgley sebagai Joe Goldberg, seorang penjual buku yang obsesif yang jatuh berat untuk manik-pixie-mimpi-puteri dan penulis bercita-cita Guinevere Beck, dimainkan oleh Elizabeth Hall.

Jadi bagaimana kita boleh mendapatkan peranti dan rahsia kita dari pencinta kita?

Berikut adalah tujuh perkara mengenai privasi digital kami yang kami pelajari dari persembahan ini, sebagai alternatif anda boleh menyemak Panduan Privasi dalam talian Ultimate kami untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang penahanan secara selamat dalam talian.

Tidak terdapat di rantau Netflix anda?

Jika "Anda" tidak tersedia di wilayah anda, anda boleh menyahsekat Netflix dengan menggunakan perkhidmatan VPN. Hanya segelintir perkhidmatan VPN yang berfungsi dengan Netflix, jadi pastikan anda melakukan penyelidikan anda sebelum memilih VPN.

VPN juga akan membiarkan anda menonton Netflix di sekolah atau bekerja. Kebanyakan sekolah atau tempat kerja menyekat Netflix pada rangkaian WiFi mereka.

Pastikan peranti anda dilindungi oleh pin

Kita semua berasa kecewa apabila Joe mengangkat telefon Beck dan membukanya tanpa memasukkan pin.

Ia sangat jelas tetapi, pastikan telefon anda (dan iPad dll) dilindungi oleh pin. Sekiranya anda mempunyai pilihan untuk memilih masa kunci auto-cepat pada peranti anda (satu minit atau dua maksimum), sekiranya tarikh anda mahu menyelinap mengintip semasa anda mengambil rehat bilik mandi.

Sekiranya mungkin menggunakan lebih daripada empat angka dalam pin anda, kebanyakan penggodam biasa akan secara automatik menganggap anda hanya menggunakan empat.

Selamat (atau tutup) sosial anda

Walaupun kita tidak menyalahi watak-watak fiksyen, sebahagian besar keupayaan Joe untuk cyberstalk Beck turun kepada jumlah maklumat yang tersedia secara terbuka di akaun Media Sosialnya.

Jelas sekali, kami bergantung pada rangkaian sosial ini untuk mengatur kehidupan sosial kita dan berhubung dengan orang yang tersayang, jadi menutupnya tidak selalunya pilihan. Walau bagaimanapun, kami boleh memastikan mereka selamat sekiranya mungkin.

Pertama, teruskan perbualan tentang ke mana anda pergi untuk minuman pada hujung minggu dari garis masa anda dan ketat dalam DM.

Kedua, pastikan bahawa siaran dan foto anda hanya dikongsi dengan rakan-rakan, bukan kawan kawan dan tidak pernah orang awam. Kemudian berhati-hati mengkaji senarai rakan anda. Akhir sekali, pastikan anda mengubah tetapan anda untuk menyemak apa-apa jawatan rakan anda pada garis masa anda sebelum ia muncul, ini akan membantu anda mengekalkan kawalan ke atas maklumat yang anda kongsi.

Kata laluan yang kuat

Ia adalah klise, tetapi tidak pernah menggunakan nama haiwan kesayangan anda atau nama menghancurkan seumur hidup anda sebagai kata laluan, walaupun anda adalah seorang warisan kesusasteraan. Sentiasa gunakan kata laluan yang panjang dan kompleks, yang menampilkan kombinasi surat standard, modal, dan nombor dan selalu menggunakan kata laluan yang berbeza untuk setiap perkhidmatan.

Jika anda mempunyai MacBook, pertimbangkan untuk masuk ke keutamaan sistem dan menetapkan medan kata laluan yang diperlukan untuk 'segera'. Ini bermakna anda perlu memasukkan semula kata laluan anda setiap kali Mac anda tidur, menjengkelkan ya, tetapi juga bukti merayap.

Log keluar dari awan

Kebanyakan kita menggunakan penyimpanan awan pada hari ini untuk fail dan gambar, semakin kami menggunakannya untuk membuat sandaran, menyimpan dan berkongsi data kami yang paling peribadi. Kami mungkin berkongsi akses awan merentasi pelbagai peranti, contohnya membuat sandaran telefon ke komputer riba kami, sama ada secara manual atau secara automatik.

Jika salah satu daripada peranti ini hilang atau diakses oleh penggodam, mereka boleh mempunyai akses kepada fail merentas semua peranti yang disambungkan dengan awan anda. Ini bermakna ia bernilai mengetahui cara keluar dari awan dari jauh.

Dengan iCloud, anda boleh memilih aplikasi Tetapan dan melihat semua peranti yang sedang anda log masuk dengan iCloud. Untuk membatalkan akses, cukup klik butang silang kecil di sebelah peranti untuk mengeluarkannya dari iCloud. Sebaik sahaja anda telah melakukannya, ingatlah untuk menukar kata laluan anda dengan segera.

Ingat, anda juga boleh mematikan semua sandaran ke awan pada akaun WhatsApp anda dengan mengakses sembang, kemudian berbual sandaran dan menetapkan sandaran automatik untuk dimatikan.

Gandakan keselamatan anda

Sekiranya anda ingin menjadi dua kali ganda untuk menyimpan seseorang dari akaun dalam talian anda, seperti Gmail misalnya, anda boleh menetapkan Pengesahan Dua Faktor. Ini adalah sistem yang memerlukan lebih daripada sekadar nama pengguna dan kata laluan anda. Ia juga memerlukan kod berangka. Kod ini biasanya dihantar ke telefon pintar anda melalui mesej teks.

Anda boleh menghidupkannya untuk perkhidmatan dan laman Microsoft, serta Dropbox. Ia mungkin sedikit kesulitan tetapi harus menyimpan sesiapa yang mungkin meneka kata laluan anda keluar dari akaun anda.

Simpan fail peribadi di bawah kunci dan kekunci

Sekiranya seseorang berjaya log masuk ke komputer anda, anda ingin memastikan mereka tidak dapat mengakses fail peribadi anda. Terutama jika anda telah menyimpan candidi licin rakan terbaik anda.

Pada tingkap (tetapi tidak Windows 10), anda boleh menyulitkan fail anda untuk melindungi mereka. Klik kanan (atau tekan dan tahan) fail atau folder dan pilih sifat, kemudian pilih butang lanjutan dan pilih kandungan yang disulitkan untuk menjamin kotak centang data. Pilih OK untuk menutup tetingkap sifat atur maju, pilih terpakai, dan kemudian pilih OK.

Pada Mac, anda boleh menggunakan 'aplikasi pratonton' untuk menyulitkan fail anda. Buka imej dengan aplikasi pratonton, pilih 'eksport sebagai PDF' dari menu fail, namakan semula pelanjutan ke '.pdf' di tetingkap drop-down dan klik butiran menunjukkan. Ini akan memberi anda pilihan untuk menyulitkan fail dan menetapkan kata laluan. Kaedah ini harus berfungsi untuk sebarang fail imej atau dokumen yang boleh dibuka oleh apl pratonton.

Padamkan Sejarah Anda

Hampir semua pelayar hari ini, termasuk Safari, Chrome, dan Firefox akan membolehkan anda melayari web menggunakan mod penyemakan imbas peribadi yang menyekat kuki dan menghalangnya daripada menyimpan sejarah internet anda. Adalah idea yang baik untuk melayari menggunakan pelayaran peribadi. Jika anda terlupa menggunakan penyemak imbas peribadi, anda harus ingat untuk memadamkan sejarah anda dengan kerap dan membersihkan cache anda, terutamanya jika berkongsi peranti anda (walaupun tanpa diduga) dengan orang lain.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me