Dalam Dunia Baru Berani, Aldous Huxley menggambarkan dunia di mana Big Brother memaksa orang untuk menerima keadaan pengawasan. Berbanding karya karya George Orwell yang sama pada tahun 1984, Brave New World jauh lebih dekat dengan tulang. Kini, orang-orang sememangnya telah mengemukakan penyerahan setiap detail kehidupan mereka ke laman media sosial seperti Facebook. Walau bagaimanapun, apa yang ramai orang tidak menyedari ialah data media sosial mereka boleh ditambang untuk mengetahui segala-galanya tentang mereka.


Bukti terus muncul bahawa agensi-agensi perisikan menggunakan media sosial untuk mencari kaum, gabungan agama, keutamaan seksual - sama ada mereka adalah penyalahguna. Pengiklan mengesan kami, dan undang-undang pengekalan data mandat memaksa Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) untuk menyimpan sejarah pelayaran web kami. Terlebih lagi, pendedahan Edward Snowden membuktikan bahawa kerajaan bersedia mengintip rakyatnya sendiri.

Turunkan Lubang Arnab

Sekarang orang tahu kerajaan sedang membina pangkalan data besar tentang mereka, kesedaran tentang privasi digital telah meletup. Sememangnya, semua orang melihat generasi baru muncul teknologi dengan keraguan. Implan mikrochip adalah invasif oleh sifat mereka, dan dengan hampir setiap teknologi setakat ini (internet, media sosial, telefon pintar, pengenalan muka) yang digunakan untuk mengintip rakyat, nampaknya semulajadi menganggap bahawa kad pengenalan frekuensi radio (RFID) akan melakukan perkara yang sama.

Dalam buku Spychips, Katherine Albrecht dan Liz McIntyre membawa idea yang menakutkan ini kepada kehidupan. Buku mereka menerangkan dunia di mana syarikat dan kerajaan menggunakan cip untuk menjejaki orang dengan tidak henti-henti. Dalam bab pertama ia berkata:

"Pada suatu hari, peranti ini dapat memberitahu pihak pengurusan yang anda sedang berbual dengan di pendingin air dan berapa lama anda telah membelanjakannya di dalam tandas - sama ada anda sudah membasuh tangan anda atau tidak. Pekerja generasi akan datang kami boleh dikondisikan untuk mematuhi pengawasan yang merosakkan ini melalui pendedahan awal terpaksa. "

Idea bahawa implan cip mungkin satu hari menjadi wajib adalah sangat mengganggu - terutamanya jika boleh digunakan untuk mengesan anda. Tetapi apakah kebenarannya tentang implan RFID? Betapa malangnya mereka benar-benar? Dan manfaat apa, jika ada, adakah mereka membawa ke meja yang mungkin mengimbangi keupayaan jahat itu?

Spychips

Tiga Pasar Square

Di Sweden, ramai orang telah ditanam dan sudah menggunakan mikrocip. Dalam negara Scandinavia yang berpandangan ke hadapan, rakyat menggunakan cip RFID dimasukkan ke dalam tangan mereka untuk masuk ke gim, mengakses sistem keretapi awam, masuk ke dalam kerja, dan log masuk ke komputer.

Di Three Square Market, di Wisconsin, pekerja yang bersedia membuat keputusan untuk mengikuti jejak futuristik Sweden. Pekerja-pekerja yang bersuka-ria telah di-microchipped oleh biohax firma Sweden. Cip membolehkan pekerja membuka pintu, jam masuk, log masuk ke terminal komputer mereka tanpa kata laluan, dan juga menggunakan mesin layan diri.

Kepada kebanyakan orang, idea yang dibuang untuk faedah-faedah yang agak kecil mungkin kelihatan bodoh, terutama jika ia mengancam privasi mereka. Amal Graafstra - salah satu pakar terkemuka mengenai menanam cip ke manusia - mempunyai pendapat yang agak berbeza. Dia dengan gembira menggunakan cip yang tertanam di tangannya sendiri untuk membuka kunci dan memulakan keretanya, masuk ke rumahnya, membuka kunci pistol, log masuk ke komputernya tanpa memerlukan kata laluan - dan sebilangan besar perkara lain - semenjak pulang pada tahun 2005.

Amal Graafstra

Tidur Mudah

Graafstra adalah sebahagian daripada permulaan berasaskan Seattle yang dikenali sebagai Perkara Berbahaya. Beliau percaya bahawa kebanyakan orang terlalu menggigil implan, dan, pada pendapatnya, secara inheren keliru tentang bahaya sebenar teknologi RFID semasa. Menurut Graafstra, pengkritik yang paling mengkritik pengikisan mikro percaya implan melakukan perkara-perkara yang mereka tidak dapat lakukan.

"Nampaknya mungkin ada sedikit salah faham tentang apa yang mungkin, dan apa yang tidak mungkin, dengan kerepotan. Masalah dengan takrif perkataan 'chipping', ialah terserah tafsiran kebanyakannya dimaklumkan oleh filem Hollywood.

"Cip RFID hanya bagus untuk mengenal pasti sesuatu, sama ada itu adalah manusia atau sekeping pakaian di rak di Walmart."

Graafstra memberitahu saya bahawa bagi mana-mana cip yang ditanam untuk menjadi alat pengawasan yang berguna, ia harus jauh berbeza dengan cip yang kini dalam edaran. Pada suatu hari, pengesanan semacam itu mungkin menjadi mungkin. Bagaimanapun, buat masa ini, cip RFID yang mampu baki di dalam tubuh manusia hanya boleh dibaca dari satu inci lagi. Ini menjadikan mustahil untuk implan cip RFID pasif digunakan untuk melakukan jenis pengesanan yang menghina teknologi yang paling ketakutan.

Microchip

Lebih Kuasa Dikehendaki

Pada masa ini, implan tidak mempunyai sumber kuasa. Dan sumber kuasa akan diperlukan sekiranya kerepeknya akan berubah menjadi mata-mata besar yang dikhuatiri masa depan. Itu bukan untuk mengatakan ia tidak akan berlaku, hanya bahawa kita tidak berada di sana lagi. Graafstra menerangkan mengapa:

"Jika anda melihat apa yang orang katakan mengenai potensi kesan negatif dan isu privasi microchipping, apa yang ia turun menjadi dapat 'diimbas' atau 'dibaca' atau 'dikesan' entah bagaimana tanpa persetujuan anda. Kenyataannya adalah ini tidak akan berlaku.

"Apa yang mungkin secara teknikal mungkin, adalah untuk menyediakan pembaca berkuasa tinggi setiap kaki persegi bumi untuk mengesan seseorang dalam masa nyata untuk mengetahui di mana mereka berada. Itu secara teknikalnya mungkin - tetapi ia tidak praktikal. "

Atribut positif

Walaupun negatif menanam agak tidak wujud (pada masa ini), aspek positif dari cip RFID adalah jelas. Kata laluan adalah bahagian yang paling tidak selamat dalam proses pengenalan digital semasa. Untuk kata laluan untuk menjadi benar-benar selamat, ia perlu menjadi unik dan sukar.

Sebenarnya, kata laluan yang benar-benar selamat mestilah begitu sukar sehingga tidak dapat diingat oleh orang biasa. Pertimbangkan berapa banyak perkhidmatan orang biasa mesti mengingati kata laluan pada masa kini, dan anda mula mendapat rasa masalah. Cip cip boleh menjadi penyelesaian yang sah.

Vivokey

Malah menggunakan implan RFID untuk mendapatkan akses ke bangunan keselamatan yang tinggi, sebagai contoh, adalah lebih selamat daripada menggunakan kad kunci. Kad kunci boleh dicuri dan berpotensi mempunyai rentang bacaan yang lebih tinggi yang menjadikannya lebih rentan terhadap penggodaman. Ya, kod dalam cip implan juga boleh digodam dengan membuat mangsa bergerak melalui kawasan yang telah ditubuhkan khusus dengan antena untuk memintas dan membaca cip itu. Ia secara teknikal boleh dilaksanakan. Walau bagaimanapun, ia tidak mungkin kerana implan di pasaran sekarang hanya boleh dibaca apabila ia dibawa ke dalam inci dari pembaca.

Diakui, penggodam boleh merangka cara "jurutera sosial" perangkap yang menyebabkan orang membawa tangan mereka dekat dengan pembaca yang tersembunyi. Jika revolusi implan berlaku, perkara semacam ini pasti akan menyaksikan kesilapan. Atas sebab ini, keselamatan peranti perlu menjadi yang paling utama. Berita baiknya adalah implan generasi seterusnya seperti VivoKey melangkah lebih jauh dengan membenarkan orang untuk membuat kunci crypto untuk dompet Bitcoin, atau untuk menyulitkan dan menyahsulit bentuk data lain dengan cara yang selamat.

Potensi Berbahaya

Walaupun implan RFID tidak berfungsi pada masa ini, pakar privasi digital bimbang. Privasi adalah hak asasi manusia dan tidak dapat dielakkan dan idea bahawa cip boleh digunakan untuk menyerang privasi yang menakutkan.

Lebih-lebih lagi, kerana teknologi microchipping seperti VivoKey berharga sebagai teknologi pengesahan, nampaknya sukar untuk menafikan bahawa revolusi chipping sedang dalam perjalanan. Kelebihannya adalah nyata, dan pengguna mula menginginkannya.

Ketidakmampuan yang tidak dapat dielakkan untuk merasakan kebocoran masa depan bermakna pembiayaan, dan akan, untuk memperbaiki teknologi wujud. Atas sebab ini, amat penting bagi orang ramai untuk berhati-hati tentang bagaimana teknologi dapat berkembang.

Tahap kesedaran

Lambat laun?

Pada masa ini, bentuk terbaik bekalan kuasa yang cukup kecil untuk dipertimbangkan untuk implan adalah Lithium-ion. Itulah yang menggerakkan telefon bimbit kami, dan apa yang digunakan dalam semua peranti berkuasa yang memerlukan banyak tenaga dalam ruang kecil.

Malangnya bagi syarikat-syarikat seperti Perkara-Perkara Berbahaya dan Biohax - yang sangat suka meningkatkan manfaat produk mereka - Lithium-ion juga sangat meletup dan oleh itu tidak sesuai untuk implan mikrocip.

Graafstra memberitahu saya bahawa dia telah bereksperimen dengan teknologi penuaian tenaga dan terdapat beberapa potensi untuk menyalurkan peranti dengan menuai kehangatan badan, aliran darah, atau tenaga kinetik. Dia juga telah menguji panel solar di bawah kulit lengan kirinya, dan dia memberitahu saya bahawa hasilnya positif.

Walau bagaimanapun, Graafstra juga jujur ​​tentang kemungkinan teknik penuaian jenis ini tiba-tiba membenarkan jenis terobosan yang diperlukan untuk implan untuk mula mengintip kepada kami:

"Mendapatkan mereka menjadi jarak jauh dengan menukar ke peranti medan yang dipancarkan - seperti transponder Bluetooth - memerlukan sumber kuasa. Ini akan melibatkan kenaikan saiz kerana anda perlu menghalakan bateri di sana.

"Kemudian anda bercakap tentang kitar semula, dan soalan-soalan seperti: berapa lama caj bateri terakhir? Dan adakah anda perlu memotongnya selepas 5 tahun? Jadi ada beberapa isu praktikal yang perlu diselesaikan "

Keperluan kuasa mikropemproses, pemancar Bluetooth, penerima GPS - semua perkara yang boleh membuat implan lebih berguna (dan menyusahkan) - bermakna penuaian tenaga mesti meningkat dengan susunan magnitud. Buat masa sekarang, tidak ada pemahaman sebenar tentang bagaimana ini akan dicapai, yang bermaksud bahawa, spychips yang ditanam secara realistik tidak akan berlaku dalam masa terdekat.

Pada masa hadapan

Masalah jangka panjang

Apa yang pasti, teknologi implan akan bertambah baik. Seperti yang berlaku, teknologi mungkin berubah dan menjadi lebih berbahaya. Pada 2014, pasaran RFID dunia bernilai $ 8.89 bilion. Bandingkan dengan itu kepada $ 7.77 bilion pada tahun sebelumnya dan anda dapat merasakan pertumbuhan industri. Menjelang 2026, paras pasaran dijangka meningkat kepada $ 18.68 bilion.

Di masa depan, jika mereka mula menghantar jarak lebih jauh, implan boleh menimbulkan risiko pengesanan dan privasi. Ia mungkin mengambil sedikit masa lagi untuk menjadi kenyataan, tetapi revolusi teknologi setakat ini telah menunjukkan kepada kami bahawa apabila ia berlaku, ia mungkin datang dengan akibat yang sangat serius.

Pasangan RFID implan dengan skim ganjaran sosial seperti Kredit Sesame China dan Raksasa Karnival Kanada dan anda pasti mempunyai ciri-ciri dystopia yang suram.

CAMCAT

Langkah dalam Warga Menentang Menanda, Chipping dan Penjejakan (CAMCAT). CAMCAT adalah organisasi yang diasaskan oleh pengarang bersama Spychips, Liz McIntyre. McIntyre adalah pakar privasi digital yang berfungsi untuk StartPage enjin carian peribadi.

McIntyre percaya bahawa kita sudah mula melihat tanda-tanda implantasi cip mandatori masa depan. Dia mengingatkan saya pada komen-komen terkini yang dibuat oleh Mike Miller, Ketua Eksekutif Persatuan Olimpik Dunia. Miller telah menegaskan bahawa dia akan memihak kepada seruan mandatori untuk atlet:

"Untuk menghentikan doping, kita perlu mengetip atlet kami di mana teknologi terkini berada di sana. Sesetengah orang mengatakan ia adalah pencerobohan privasi, baik, sukan adalah kelab dan orang tidak perlu menyertai kelab jika mereka tidak mahu, jika mereka tidak boleh mematuhi peraturan.

"Microchips mengatasi isu sama ada teknologi boleh dimanipulasi kerana mereka tidak mempunyai kawalan ke atas peranti itu. Masalah dengan sistem anti-doping semasa adalah bahawa semua yang dikatakan adalah pada masa yang tepat pada masanya tidak ada bahan yang dilarang tetapi kita memerlukan sistem yang mengatakan bahawa anda adalah bahan bebas haram setiap saat dan jika ada perubahan dalam penanda mereka akan dikesan. "

Jalan yang licin

A Slippery Slope

McIntyre betul-betul bermasalah dengan idea seruan mandatori. Dia melihat masalah ini sebagai permulaan cerun yang licin yang boleh "membuka jalan bagi mencari alasan untuk mengecilkan semua orang." Lebih-lebih lagi, McIntyre tidak yakin bahawa keretakan di tangan majikan (seperti Three Square Market) adalah sepenuhnya sukarela atau dimaklumkan dengan baik.

Dia merasakan bahawa, kerana orang takut kehilangan kerja mereka, dan ingin dilihat sebagai majikan mereka gembira, mereka mungkin merasa tertekan menjadi terkecil walaupun dalam kebimbangan dalaman mereka:

"Cadangan keterlaluan CEO Miller membuat saya menyedari bahawa kita sedang kehabisan masa. Itulah sebabnya saya membina CAMCAT. Undang-undang perlu bertindak sekarang untuk melindungi penduduk mereka. CAMCAT akan berfungsi untuk membuatnya berlaku. "

Better Safe than Sorry

Buat masa ini, ancaman daripada implan agak wujud, dan faedah jangka pendek lebih besar daripada kelemahan yang mungkin berlaku pada masa akan datang. Walau bagaimanapun, McIntyre dengan betul menunjukkan bahawa kita perlu bersedia untuk perubahan yang akan memberi kesan privasi sebelum mereka berlaku - dan bukannya dibiarkan cuba mengejar. Pembuat dasar mesti menyediakan dunia untuk bahaya yang dibayangkan di Spychips, atau pengintipan implan korporat dan kerajaan boleh menjadi kenyataan.

Sekarang ini, kita sedang dikesan dalam satu inci dari kehidupan kita dengan teknologi. Di samping itu, lebih banyak bukti muncul sepanjang masa yang membuktikan agensi-agensi perisikan secara aktif mengintip kami. Tahap pengetahuan yang terkumpul di dalam pangkalan data swasta dan kerajaan adalah mengganggu. Teknologi pengenalan wajah bermunculan di mana-mana, dan kami dijejaki oleh telefon pintar kami 24/7.

Dengan cara ini, anda boleh berhujah bahawa kami sudah dikesan dengan begitu meluas bahawa terdapat sedikit keperluan untuk mengesan orang dengan cip yang diimplan. Namun, pada masa yang sama, tidak menyakitkan untuk mula bersiap untuk masa depan, mengingat apa yang berlaku sekarang.

Akhirnya, dengan nama seperti Biohax (bunyi invasif) dan Perkara Berbahaya (perlu saya katakan lebih banyak?), Ditambah bahan promosi yang menyatakan "Internet Kami" (yang menjadikannya terdengar seperti kita akan dijejaki oleh internet pada setiap masa), akan muncul bahawa industri RFID sama ada membayangkan di sisi buruk produknya dengan tujuan, atau secara tidak sengaja mengacaukan bagaimana produknya dipromosikan.

Teknologi ini mempunyai beberapa kelebihan keselamatan yang sangat serius, yang mana pun yang terlibat dengan kriptografi adalah dinasihatkan supaya terus dimaklumkan. Oleh itu, industri RFID akan melukis produknya dengan cara yang agak kurang menakutkan.

Pendapat adalah penulis sendiri.

Kredit imej: Amal Graafstra / Perkara Berbahaya, donskarpo / Shutterstock.com, raffaelemontillo / Shutterstock.com, easyshutter / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me