A kormány arra törekszik, hogy a jövő évben Szingapúrban több mint 100 000 lámpaoszlopon telepítse a központi arcfelismerési adatbázishoz kapcsolt kamerákat, és riasztott az adatvédelmi aktivisták.


VPN Szingapúrban

A lépés a „Lamppost-as-a-Platform” (LaaP) projekt részeként jön létre, amely maga is egy szélesebb körű kezdeményezés része, amelynek célja a polgárok életének javítása a technológián keresztül. A „Smart Nation” elnevezésű projektet a GovTech kormányzati ügynökség felügyeli, aki az év elején megerősítette a Reutersnek, hogy:

"A LaaP próba részeként különféle érzékelőket tesztelünk a lámpaoszlopokon, ideértve azokat a fényképezőgépeket is, amelyek támogatják a háttérbeli arcfelismerési képességeket. Ezeket a képességeket fel lehet használni a tömeg elemzésének elvégzéséhez és a nyomozás támogatásához terrorista esemény esetén."

Más lámpaoszlopokon elhelyezkedő érzékelők célja a levegő minőségének és vízszintjének figyelemmel kísérése, valamint a városi tervezést segítő adatok gyűjtése, például a gyalogosok és az elektromos robogók száma.

A GovTech felkérte a cégeket, hogy tegyenek ajánlatokat az új technológiára vonatkozóan, a jövő évben történő teljes bevezetésének reményében.

Mint olyan városokban, mint London és New York, a videó megfigyelés már Szingapúrban is kiterjedt, és mindenütt jelen van. De az arcfelismerő szoftver használata aggasztó, bár talán nem meglepő egy olyan helyen, amelyet gyakran „rendőrségi államnak” neveznek..

De Szingapúr rendőrség??

Erre a válasz kissé attól függ, hogyan határozza meg a „rendõrségi államot”. Szingapúr rendkívül rendőri, szigorú törvények szabályozzák, hogy mi lehet és nem megengedett a nyilvánosságban, és szigorúan korlátozza a szólásszabadságot (különösen, amikor az uralkodó Népi Akciópártra vonatkozik, amely a szingapúri 1959-es függetlenség elnyerése óta van hatalmon)..

Másrészt a bűncselekmények aránya rendkívül alacsony és a terrorizmus ismeretlen (bár a terrorizmus fenyegetését a LaaP arcfelismerési kezdeményezésének igazolásaként használják). A rendõrség nem zavarja azokat, akik betartják a törvényeket, és magukat a szigorú törvények és magatartási szabályok kötelezik.

Cenzúra és politikai elnyomás

Technikai szinten a szingapúri Médiafejlesztési Hatóság (MDA) „könnyű érintés” politikát folytat, és amikor az OpenNet Initiative 100 olyan webhelyet tesztelt, amelyet közismerten blokkoltak, azt találta, hogy valójában csak hét, a pornográfiával kapcsolatos tényleges szűrés..

Az, hogy a sex.com, a playboy.com és a penthouse.com webhelyek egyaránt nagyon magas színvonalúak voltak, erősen azt sugallja, hogy a blokkokat egy pont megfogalmazására helyezték el, nem pedig cenzúrázás komoly kísérleteként..

A kormány (egy olyan bírói testület segítségével, amely többek között az újságokról és a nyomdákról szóló törvényt, a rágalmazási törvényt, a belső biztonsági törvényt (ISA), az üléskezelési törvényt, valamint a büntető törvénykönyv cikkeit használja) szisztematikusan visszaadja a kormány javára hozott ítéleteket ”) gyorsan megcélozza a PAP-tagok politikai disszidenseket és kritikusokat.

Indokolja az ilyen agresszív cenzúrát Szingapúr erőteljes etnikai és vallási összetételének hivatkozásával, amely a múltban zavarokhoz és zavargásokhoz vezetett (de nincs olyan esemény, amelyet „terroristának” lehetne minősíteni)..

Ezen intézkedések mellett az összes olyan internetszolgáltatónak és internetes tartalomszolgáltatónak (ICP), amelyet a médiafejlesztési szabályozó hatóság (MDA) politikai pártnak nyilvánít vagy „Szingapúrral kapcsolatos politikai vagy vallási kérdések terjesztésében, előmozdításában vagy megvitatásában vesz részt”, regisztrálnia kell. az MDA-val.

A regisztráció magában foglalja egy 50 000 dolláros „teljesítménykötvény” átadását és a vállalkozás hozzájárulását, hogy 24 órán belül eltávolítják az MDA által sértőnek vagy politikailag érzékenynek tekintett anyagokat. Aggódóan ez magában foglalja az „anyagot is, amely a homoszexualitást vagy a leszbikusságot támogatja”, ami további viktimizációhoz és cenzúrához vezethet az LBGT közösség számára.

A nem technológiai intézkedések felhasználása a politikai, vallási vagy etnikai disszenzus vagy tartalom megfékezésére az öncenzúra széles körű formájához vezetett. A legtöbb ember, kissé homályosan meghatározott, de hivatalosan elismert „határokon kívüli markerek” (OB markerek) alapján, amelyek meghatározzák, mely témák megengedettek a nyilvános megbeszéléshez, úgy döntöttek, hogy korlátozzák az érzékeny kérdésekben való részvételüket..

A hangsúly eltolódása?

Azok, akik a szingapúri nehézkezes rendõrség jelenlétét védik, gyakran rámutatnak arra, hogy a kormány nem üldözi és nem célozza a törvénykötõ állampolgárokat. Valójában Szingapúr az egyik legbiztonságosabb város a világon, ahol sétálni lehet!

Az arcfelismerési technológia használata a nagyközönségnél azt jelenti, hogy a következő évtől kezdve a kormány széles körű felügyeletet fog folytatni a mindennapi üzletkötéssel járó rendes törvényt betartó polgárok számára..

Ez valami, amit még soha nem tett. Széles körűen együttműködött az Egyesült Államokkal és Ausztráliával az Five Eyes globális megfigyelési programjaikban, mivel hozzáférést biztosítanak számukra a városi államban áthaladó nemzetközi fibrotikus internetkábelekhez. De ez nem ugyanaz, mint a saját állampolgárait kémtető takaró.

a tenger titkai

A szingapúri lakosok többsége aggódik amiatt, amit baljós fokú váltásnak lehet tekinteni, ehelyett a kormányt határozott, de jóindulatú irányító kezeknek tekintik. De függetlenül attól, hogy jól rendezett utópiában élnek, vagy abban a végső soron aranyozott ketrecben élnek, amelyet egy rosszindulatú nagy testvér kormány felügyel.

Kép jóváírása: Prasit Rodphan / Shutterstock

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me