Manapság nehéz megtenni semmit nyomon követés nélkül: a felügyelet széles körben elterjedt. Az embereknek nem csak a Google invazív hirdetéseire kell figyelniük, amire figyelni kell (amint azt a Szemünk On You kvízünk is mutatja). A földrajzi helymeghatározás kikapcsolása, hamis nevek használata az online szolgáltatásokhoz való csatlakozáshoz, az Internet Protocol (IP) cím álcázása és az adatok titkosítása a virtuális magánhálózaton (VPN) egyaránt hozzájárul a magánélet védelméhez..

Most azonban megjelentek olyan hírek, amelyek azt mutatják, hogy még azok is veszélyben vannak, akik minden tőle telhetőt megtesznek magánéletük védelme érdekében. A vita egy norvégiai Osloből származó pizzaboltot veszi körül, amely elengedi, hogy arcfelismerő szoftvert használ ügyfeleinek szkennelésére..

A történet akkor tört meg, amikor valaki bepattant egy képet egy digitális tábláról az Oslóban található Peppe's Pizza előtt. A jel általában az ügyfelek speciális ajánlatait és a pizzaüzlet menüjét szolgálja fel. Amint az a következő képen látható, a digitális hirdetőtábla tetején egy kamera is található.

Pizza Facial 2

Szerencsére számunkra egy oslói vásárló (kétségtelenül nagyon magas figyelmességgel!) Észrevette, hogy a jel hibásan működik. Ahelyett, hogy pizzákkal kapcsolatos hirdetéseket jelentett volna meg, a jel összeomlott és a következőket jelenítette meg:


Pizza arcfelismerés

Megdöbbentő módon a lezuhant jel megmutatja a pizza üzlet disztopikus arcfelismerő rendszerének működését. A törött hirdetőtábla fantasztikus betekintést nyújt a részletekbe, amelyeket az arcfelismerő szoftver felhalmozhat a fogyasztókra vonatkozóan.

Ezen részletek között szerepel a cél nem, hozzávetőleges életkor, arckifejezés (amelyet egy mosolyponttal értékelnek), figyelmesség pontszáma (amely rögzíti, hogy az ügyfél milyen hosszú ideig nézett a táblára), és még annak részletei is, hogy szemüveget viselnek-e.

Szerencsés fogás

A törött pizzajel bepillantása először a Linus Tech Tips blogban jelent meg. A képeket egy pizzát szerető felhasználó töltötte fel a Nepturion fogantyúval. A norvég úriember a kép feltöltésekor a következő megjegyzést is tette:

"Ez tehát ma felhívta a figyelmemet. Ez olyan volt, mint a Minority Report film."

Egy másik felhasználó ('Bouzoo') a fórumon:

- Még akkor sem bízhatsz a pizzában? Ez a világ a pokolba ment.

Régi hírek

Sokkoló érzés látni, hogy a technológia ilyen szintje működik. Ennek használata valójában nem lehet olyan meglepő. 2012-ben a Facebook megvásárolta az Face.com izraeli arcfelismerő céget annak érdekében, hogy felismerje az embereket a fotókon.

Meglepő módon azóta a Facebook technológiája elérte a pontot, ahol képes hátulról felismerni az embereket (olyasmi, ahogyan a statisztikák azt mutatják, hogy az emberek küzdenek is). Mintha ez nem volt elég rossz, februárban a Facebook megvette egy újabb izraeli arcfelismerő szoftver céget, a RealFace nevű szoftvert..

A Facebook és a Peppe's Pizza sem az egyetlen arckezelést alkalmazó cégek. Az Egyesült Királyságban a Tesco szupermarket óriás bejelentette, hogy 2013-ban tervezi az arcfelismerést benzinkutakon használni..

Abban az időben a Tesco bejelentette, hogy az emberek arcainak (és általában az általuk vásárolt) adatbázisának felállításával képes lesz arra, hogy a fogyasztók számára kínált különleges ajánlatokkal kapcsolatos hirdetéseket célozzon, miközben a szivattyúnál vannak. Lényegében ezek a hirdetések termékeket adnak el azért, hogy rávegyék az ügyfeleket, hogy jöjjenek be a benzinkútba (ahelyett, hogy csak a szivattyúkártyával fizetnének).

Ez volt négy évvel ezelőtt. Ha az Oslóból származó bizonyítékok bármit meghaladnak, akkor nagyon valószínűnek tűnik, hogy a Tesco (és más cégek) az arcfelismerés használatát is elkezdték vásárlóik átkutatására.

Facial Rec 2

Nem minden rossz ... vagy van?

Annak ellenére, hogy az ilyen típusú technológiákat gyakran használják, a cégek azt állítják, hogy jó célokra akarják használni. Az Apple szabadalma 2015-től kiderül, hogy az Apple aktívan törekszik az arcfelismerés hozzáadására az iPhone készülékekhez annak érdekében, hogy a felhasználók az arcukkal kinyithassák készülékét. Hasonlóképpen, az a izraeli cég, amelyet a Facebook nemrégiben megvásárolt, elsősorban a kiberbiztonságra és az arcfelismerésre használja a felhasználók hitelesítését..

A felszínen ez a biztonság előrelépése lehet. Úgy tűnik, hogy a bankok így gondolkodnak, és már egy ideje kipróbálják a biometrikus adatokat, beleértve a retina- és ujjlenyomat-leolvasókat.

Sajnos a biometria problémája az, hogy ahhoz, hogy a szoftver felismerhessen téged, az arcának digitális referenciáját kell tárolnia az adatbázisban. A legjobb arcfelismerés akkor működik, ha körülbelül 250 arcpontról összegyűjtik a 3D többpontos arcfunkciós információkat. Ezeket az arcpontokat ezután digitális kódra fordítják, amelyet vagy a készüléken belül (például a jövőbeli iPhone készülékek esetén), vagy egy adatbázisban tárolnak..

A személyes arc digitális kódjának nyilvánvaló problémája az, hogy - a jelszóval ellentétben - az arc nem változtatható meg, ha veszélybe kerül. Ha egy hackernek sikerül bejutnia az adatbázisba, akkor ellophatja mindenki 250 pontos arcvonását. Ez rendkívül problematikus. Az ilyen rendkívül részletes tervrajzok felhasználhatók arra, hogy fényképeket találjanak és nyomon követhessék őket. Ezen túlmenően annak ellenére, hogy valószínű, hogy egy erőteljes titkosítást egy ilyen adatbázisban használnak, növekszik az AI és a kvantumszámítógépek száma (pl.

Ezen túlmenően annak ellenére, hogy valószínű, hogy egy ilyen adatbázisban erőteljes titkosítást használnak, az AI és a kvantumszámítógépek (mint például a D-Wave) növekedése gyorsan nagyon valódi kérdéssé válik - ez még az erős titkosítást is veszélybe sodorhatja..

D Hullám

Kétes technológia

Nemcsak a hackerekre van szükségünk félelemre is. Ha az Apple csak az arcfelismerési adatokat tárolja helyben egy iPhone-on, akkor a kockázatok vitathatatlanul nagyon csekélyek. Végül is, még akkor is, ha elveszíti eszközét, arca nélkül bárki, aki megtalálta a telefont, nem tudna megismerni az ott található adatokat.

Nagyon valószínűtlennek tűnik azonban, hogy a technológiai óriás nem szippantja el az emberek arcát, hogy részletesebb adatbázist hozzon létre a felhasználókról. Valójában, figyelembe véve az FBI nehézségeit, hogy bejutott a San Bernardino iPhone-ba, könnyen elmondható, hogy a zsebünkben már alkalmazott technológia biztonságos-e. Ezt szem előtt tartva nehéz nem csoda, hogy az arcfelismerés nem tartozik-e azon „fejlesztések” közé, amelyek sokkal jövedelmezőbbek az óriásvállalatok számára, mint nekünk.

Vegyük például a San Bernardino-ügyet. Ebben az esetben az FBI egyszerűen a telefont a halott ember arcához tudta tartani, hogy belejusson. Alig halad előre a biztonság érdekében, mint amilyennek látszik!

Apple Face Rec

Védd magad!

A telefon felvétele és automatikus kinyitása, amikor megnézi, minden bizonnyal a használhatóság magassága lenne. Vajon valóban bízhatunk-e olyan cégekben, mint az Apple, a Facebook és a Google, hogy nem használják fel arcunkat olyan módon, amely nem erőteljesen invazív?

A ProPrivacy.com „Eyes On You” kvíz feltárja (könnyedén), hogy az embereknek erőteljesen mérlegelniük kell a mindennapi életben tett tevékenységeiket, ha a magánélettel foglalkoznak..

Manapság személyes adataink sok pénzt érnek. Például az Egyesült Államokban a Trump adminisztráció jogszerűvé tette az internetszolgáltatók számára, hogy eladják az emberek keresési előzményeit. Ez egy rendkívül invazív változás az Egyesült Államok törvényeiben, egy nemzetben, amelyet már a magánélet szempontjából rossznak tekintnek. A legfelső VPN messze a legjobb megoldás az adatok privát otthoni megőrzéséhez.

Amint azonban az oslói digitális jel feltárja, a jövőben valószínűleg gondolkodnunk kell azokkal a technológiákkal, amelyeket elfogadunk. A valóságban a fogyasztók hatalommal bírnak. Ha nem akarnak arcfelismerő telefont, akkor erős üzenetet kell küldeniük a gyártóknak a vásárlás megtagadása miatt.

Szemetek rád Kiemelt kép 01 1

Az embereknek fel kell ébredniük a felügyeleti szintre, amely alatt élnek. Ezért határozottan ösztönözzük az embereket, hogy vegyenek részt a „Szemetek On” kvízen, és ossza meg barátaival és családtagjaival, hogy felhívják a figyelmet erre a kérdésre.

A vélemények az író véleményei

Cím címe: Zapp2Photo / Shutterstock.com

Kép jóváírása: Artem Oleshko / Shutterstock.com, Montri Nipitvittaya / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me