Egy orosz bíróság betiltotta a népszerű üzenetküldő alkalmazást, a Telegramot, miután kijelentette, hogy a terroristák széles körben használják. A lépés a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) követeléseit követi, hogy a Telegram adja át titkosítási kulcsát a titkos KGB utódjának..

A Telegram alapítója és vezérigazgatója, Pavel Durov egy orosz száműzető, aki 2014-ben elmenekült az országból, miután szociális hálózati vállalata, a VKontakte (VK) nyilvánosan megtagadta az ukrán tüntetők adatainak átadását az orosz biztonsági ügynökségeknek, és megtagadta az ellenzéki aktivista blokkolását. Alekszej Navalny oldala a VK-n.

Talán nem meglepő, hogy a durovi válasz az FSB igényeire dacoló volt:

"A Telegram-nál azt a luxust élvezzük, hogy nem érdekel a bevételi források vagy a hirdetések értékesítése. A magánélet nem eladó, és az emberi jogokat nem szabad veszélybe sodorni félelem vagy kapzsiság miatt."

Mi a távirat??

A távirat világszerte mintegy 200 millió ember által használt üzenetküldő alkalmazás, 9,5 millió felhasználóval Oroszországban. Népszerűségének nagy része azon a népszerű felfogáson alapul, hogy rendkívül biztonságos és magántulajdonban van; ez az észlelés maga a Telegram hírhedtségén alapszik, mint az ISIL által széles körben alkalmazott eszköz..


Ahogy az alábbiakban tárgyalom, a magánélet és a biztonság e jó hírneve nagymértékben kihasználatlan. A táviratot nem tartják nagyra a kriptográfusok és az adatvédelmi szakértők.

A tiltás

Április 19-én, pénteken egy moszkvai bíróság felhatalmazta a Roskomnadzorot, az orosz kommunikációs és technológiai őrt, hogy blokkolja a Telegram hálózathoz való hozzáférést. A Telegram ügyvédje tiltakozás nélkül nem vett részt a 18 perces tárgyaláson.

A döntés azt követi, hogy a Telegram a múlt hónapban perbe esett az FSB titkosítási kulcsainak követeléseivel szemben. A távirat többször hangsúlyozta, hogy nem képes eleget tenni ennek az igénynek, mivel ilyen kulcs nem létezik. Azt állítja, hogy új kulcsokról tárgyalnak minden felhasználó minden egyes munkamenethez, és nincs olyan mesterkulcs, amelyet átadhatna még akkor is, ha.

A távirat nem olyan biztonságos!

Ebben a Telegram nem teljesen őszinte. Az egyedi új kulcsok valóban létrejönnek, ha a Telegram Secret Chat opcióját használja. Ez end-to-end (e2e) titkosítást használ, hogy privát és biztonságos beszélgetéseket tegyen lehetővé.

Ez azt jelenti, hogy az összes üzenet titkosítva van a feladó eszközén, amikor a titkos csevegést engedélyezi. Az üzeneteket csak a címzett eszközén lehet visszafejteni és olvasni.

Sajnos a Titkos csevegés alapértelmezés szerint nem engedélyezett. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb szokásos beszélgetéshez valójában a Telegram fér hozzá titkosítási kulcsok segítségével!

A Telegram saját nem szabványos MTProto titkosítási protokolljának használatát szintén erősen kritizálta a kriptográfia kutatója, és a zárt forrású bináris blobok egyébként nyílt forráskódjában történő használata kritikát vonzott.

Vagy másképpen fogalmazva: ha a magánélet és a biztonság a fő oka a távirat használatának, akkor dobja le, és használja a Jel helyett!

A tilalom leküzdése

Durov kijelentette, hogy a Telegram használ "beépített rendszerek ”, amely elősegíti a tilalom leküzdését. Ezzel szinte biztosan azt jelenti, hogy az Amazon Web Services (AWS) és a Google Compute Engine (GCE) felhőhálózatokat használja..

De azt is mondta, hogy a VPN használata az egyetlen módja a Telegramhoz való teljes hozzáférés garantálásának. És úgy tűnik, hogy az oroszok a szavára tartják. A tiltás óta az 5 legjobb orosz VPN-oldalunk forgalma csaknem 800% -kal növekedett.!

Miért váltja le a VPN használata a tilalmat?

A VPN lehetővé teszi a tilalom leküzdését, mivel elrejti azt a tényt, hogy az Internet és / vagy a mobilszolgáltatótól (és ezért a Roskomnadzor-tól) kapcsolódik a Telegram hálózathoz..

Nem látják az Ön adatait, mert a VPN titkosítja az adatbiztonságot, és nem látják, hogy csatlakozik a Telegram hálózathoz, mivel minden kapcsolat egy olyan VPN-kiszolgálón keresztül irányul, amely elrejti az interneten felmerülő lehetőségeket..

Valójában azt a tényt, hogy Oroszország enyhén tud tenni annak megakadályozása érdekében, hogy a VPN-ket használó telegram-felhasználók hozzáférjenek a szolgáltatáshoz, hallgatólagosan elismerte a kommunikációs miniszterhelyettes, Aleksej Volin

"Sok Telegram felhasználó már különféle hírvivőket fogadott el, és azok, akik szeretnének maradni ezzel a termékkel, sokféleképpen tudják, hogyan lehet megkerülni a tilalmat és folytatni a szokásos szolgáltatások igénybevételét."

Ha többet szeretne tudni arról, hogy a VPN hogyan működik, és hogyan kerülheti el az oroszországi Telegram tilalmat, kérjük, olvassa el a kezdőknek szóló VPN-ket - Tudnivalók.

Még a Kreml VPN-ket használ a saját távirat-tilalom verésére!

Ami csak kafkaesque eseményfordulást írhat le, úgy tűnik, hogy maga a Kreml VPN-ket használ a Telegram eléréséhez! Ennek oka az, hogy az orosz kormány támaszkodik a Telegramra, hogy kommunikáljon a sajtóval és megbeszéléseket szervezzen Putyin elnök szóvivőjével. Mindez a tiltást meglehetősen kellemetlenné teszi!

A Reuters szerint az orosz kormány egyik személyét, aki „azt kérte, hogy ne kerüljön azonosításra a kérdés érzékenysége miatt”, hogyan működne a Telegramhoz való hozzáférés nélkül. A válasz mobiltelefonjának screenshotja volt, nyitott VPN-alkalmazással.

Következtetés

Az orosz telegram tilalma azért fontos, mert azt mutatja az orosz kormány egyre növekvő vágya, hogy rendőri az internetet, és kémkedjen vagy cenzúrálja azt, amit az emberek fel tudnak venni az interneten. Rövid távon ez nem más, mint gesztus, mivel egyszerűen a VPN használata lehetővé teszi az oroszok számára, hogy akadálytalanul továbbra is hozzáférhessenek a Telegramhoz..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me