A múlt héten Ajit Pai és az FCC háromról kettőre szavazott az Egyesült Államok nettó semlegességét védő jogszabályok hatályon kívül helyezésének mellett. E szabályok hatályon kívül helyezésének eredménye azt jelenti, hogy az internet jövője a meglévő érdekeltséggel rendelkező vállalati szervezetek kezébe tartozik. Az FCC szavazásának eredménye nem volt sokk. Miért? Mivel az FCC vezetője, Ajit Pai, a Verizon ügyvédje volt - az egyik legnagyobb internetes szolgáltató (ISP) az Egyesült Államokban..

Tehát mit jelentenek a változások? A nettó semlegességi szabályok hiányában az internetszolgáltatók számára jogszerűvé válik az egyes webhelyek vagy szolgáltatások fojtása. Ezek az internetszolgáltatók továbbra is felszámíthatják a felhasználókat internetes szolgáltatásaikért, miközben megengedhetik szándékosan, hogy lelassítsák bizonyos nagy sávszélességű szolgáltatásokat is..

A videók streamingje például a Netflix vagy a Youtube-ban fájdalmasan lassú lehet, ha az internethasználók nem fizetnek egy speciális streaming-kiegészítő tervért. Hasonlóképpen, az online játékszolgáltatások lassulhatnak, ha nem fizetnek külön díjat a működésükhöz. Valójában az internetszolgáltatók elméletileg elmozdíthatnának minden olyan weboldalt, amelyet akarnak, és olyan vállalati cenzúrát készítenek, amely erősen színezi az amerikai állampolgárok online megtekintését..

A politikai szempontok például a választások előkészítésekor részesülhetnek előnyben. Valójában ez létrehozná a politikai helyzet típusát, amelyet Oroszországban vagy Törökországban jobban hozzászoktunk - lehetővé téve a politikusok számára, hogy vállalati finanszírozással válogassanak meg, és propaganda és cenzúra segítségével színezzék a választások eredményét..

Ez úgy tűnhet, mint valami baljós disztopóniás film filme. A zaklató valóság azonban az, hogy a Nyugat már a politikai rendszerek negatív tulajdonságait emulálja, amelyeket tíz évvel ezelőtt erőteljesen kritizáltak volna. Rontják a magánélet védelmét, a cenzúra válik termékenyé, a propaganda vagy a „hamis hírek” pedig normákká váltak.


Tehát mennyire gyorsak ezek a negatív következmények? A kérdés megválaszolása trükkös, mert senki sem tudja. A józan ész felhasználásával és a hálózatsemlegesség visszavonását körülvevő retorika hallgatásával azonban kapunk néhány nyomot. Ezek a nyomok olyan aggályokat vetnek fel, amelyeket az amerikai polgároknak tisztában kell lenniük.

Nettó semlegesség nyom

A harc vissza

A múlt heti szavazás kimenetele óta egyes szenátorok bejelentették, hogy vissza akarnak harcolni. A hawaii demokrata, Brian Schatz szenátor és Ed Markey (Massachusetts-i szenátor) nem hiszik, hogy a harcnak még vége. Tervezik egy Kongresszusi Felülvizsgálati Törvény (CRA) határozatának hivatkozását azzal a céllal, hogy megfordítsák az FCC hálózati semlegességről szóló határozatát.

A sikeres CRA felbontás nemcsak visszaállítja a hálózatsemlegességet, hanem megakadályozza az FCC-t abban, hogy bármikor újra megtámadja. Sajnos a szomorú valóság az, hogy a jelenlegi republikánus többség miatt a sikeres hitelminősítő intézet kihívása valószínűtlen.

A demokraták túlságosan tudatában vannak ennek a ténynek, ezért már megvitatják az FCC döntésének megsemmisítésére vonatkozó esetleges kudarcot a jövőbeli politikai kampányok platformjaként. Ezeknek a szenátoroknak az a véleménye, hogy az amerikai választók a jövőbeli választások során a republikánus döntés ellen fellépnek, és a demokratikus vezetők mellett szavaznak, akik támogatják a hálózatsemlegesség újbóli bevezetését. Talán még egy pro-net semlegesség elnöke is.

Első pillantásra ez ésszerű gondolkodásmódnak tűnik. Másrészt, ha megnézi Ajit Pai ünnepi vlogját az FCC döntéséről, akkor csodálkozhat. Ha az internet hamarosan rosszabbodik az amerikai fogyasztók számára: vajon Pai nem úgy néz ki, mint katonaság és bolondul gyorsan? Valójában, ha a lassú internetről és a hatalmasan növekvő költségekről szóló rémtörténetek igazak: lehet, hogy Pai-nak nem kellene elbújnia, mert attól tart, hogy elhúzódik?

A valóságban a republikánusok meglehetősen magabiztosnak tűnnek, és nem szabad gondolni, hogy nem tervezik azt a tervet, hogy megállítsák ezt a platformot használó demokratákat a választók ellopására a jövőbeli választásokon. Könnyű azt feltételezni, hogy a republikánusok a jövő évi középtávú választásokon kapnak ütéseket. De biztos, hogy ez nem a terv? Szóval, mit ad?

Ravasz terv

Lassan csinálja

Sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy a hálózatsemlegesség hatályon kívül helyezésének negatív hatása először csak marginális, vagy talán egyáltalán nem is lesz. Valójában, ha a republikánusok kedvező megállapodásokat kötöttek az amerikai internetszolgáltató óriásokkal, akkor valószínűleg kezdeti előnyöket is látunk az amerikai fogyasztók számára. Ha elősegíti a hálózatsemlegesség hiányát, mint nyereséget a fogyasztók számára, az összes negatív sajtó gyorsan „hamis hírek” és „félelem-keresők” lesz.

Ez platformot jelentene a republikánusok számára a demokraták elleni küzdelemhez, azzal állítva, hogy egész idő alatt nincsenek kapcsolatban a valósággal. Azt állítják, hogy „Obama tévedett” - és az amerikai választók megetnék. Sajnos ez nagyon valódi veszélynek tűnik.

Pár év várakozás a hálózatsemlegesség megsemmisítésének negatív következményeinek feltárására - majd e negatív következmények apróságra történő adagolása után - alaposan élénkítheti és megerősítheti a republikánus helyzetét az amerikai szavazók szemében..

Ezzel a megtévesztés sikeres lehet, és a hálózatsemlegesség eltörlésének valódi negatív következményeit - a vállalati cenzúrát és az elfogult, drága internetes élményt - nem veszik észre, amíg túl késő lenne..

ISP cenzúra

A kemény valóság

Egy dolog biztos, az amerikai internetszolgáltatók ezt nagyon régóta akarták. A 2000-es évek közepén, Michael Powell, az FCC elnöke kiküszöbölte a monopóliumokat létrehozó telekommunikáció elleni létfontosságú biztosítékokat. Abban az időben Powell előkészítette az Egyesült Államokat a hálózatsemlegességhez hasonló szélessávú közös szállítási biztosítékok eltávolítására. Ez az USA szélessávú piacain torzulást váltott ki a szélsőséges és kényszerítette a kapzsi telekommunikációs cégeket, hogy térjenek vissza a héjukba.

Azóta az internetszolgáltatók főként jól viselkedtek (annak ellenére, hogy megmutatták a valódi színüket és időnként cenzúrák a forgalmat). Ennek oka az volt, hogy tudták, hogy hatalmas politikai visszhang lenne ellenük, ha nem. Hosszú és türelmes várakozás után a távközlési óriásoknak az embere (Ajit Pai) az FCC élén áll. Tekintettel arra, hogy mennyire türelmesnek kellett lennie a távközlési moguloknak, hogy elérjék ezt a pontot - kétlem, hogy túl gyorsan mozognak-e, és a demokratáknak könnyű utat adnak a terveik végrehajtásához..

A pert nettó semlegesség

perek

Az FCC bejelentése óta számos pert indítottak a szervezet ellen. Eric Schneiderman (D) a New York-i főügyész megígérte, hogy peres ügyet indít más állami főügyészekkel együtt az FCC döntésének megfordítására:

"A mai visszaváltás új módszereket kínál az internetszolgáltatóknak annak ellenőrzésére, amit látunk, amit csinálunk és mit mondunk online. Ez veszélyezteti a gondolatok szabad cseréjét, és az Internet értékes eszközzé tette demokratikus folyamatunkat."

Bob Ferguson washingtoni ügyészének szintén kiderült, hogy szándékában áll pert indítani az FCC ellen. Edward Markey, a Massachusetts demokratikus szenátora úgy véli, hogy jó esélyük van arra, hogy megverték az FCC-t a bíróságon: "Jogi szakértőink nagyon magabiztosak ebben," kommentálta múlt csütörtökön. Markey-val csatlakozik a republikánus szenátor, Anna Eshoo, aki támogatja az esetlegesen felmerülő hálózatsemlegességi peres eljárásokat, és ezekhez valószínűleg csatlakoznak mások.

Eddig Washington, Illinois, Kentucky, Pennsylvania, Delaware, Oregon, Vermont, Columbia kerület és Massachusetts ügyvédek bejelentették az FCC határozatának vitatását. Csak remélhetjük, hogy ezek a perek sikeresek, mert különben a dolgok vázlatossá válhatnak.

változás

Szavazz a változásra?

Jövőre az amerikai állampolgárok lehetőséget kapnak arra, hogy szavazzanak a jelenlegi republikánus többség megdöntésére a szenátusban. Sajnos azonban késő lesz használni a Kongresszusi Felülvizsgálati Törvényt az FCC döntésének megdöntésére. A hitelminősítő intézetet a szabály kongresszusra történő továbbításától számított 60 napon belül kell felhívni: ez jóval a következő novemberi félidő előtt megy végbe. Valójában az FCC döntésének megváltásának valószínűbb módja az 1996-os távközlési törvény módosítása.

A szélessávú internetminősítés e törvény II. Címe alá sorolása megoldja a teljes hálózatsemlegességi problémát. Rendkívül valószínűtlen, hogy ez kisebbségi kormány alatt történjen. Ehhez valószínűleg demokratikus elnöknek kell lennie hivatalban. A következő elnökválasztással, amely csak 2020 végéig zajlik, sok idő marad a republikánusoknak az USA választópolgárainak szeme sikeres meghúzására..

A Guardianben írt Emily Bell állítása szerint:

„A Trump FCC és a távközlési bárók úgy gondolják, hogy ha a szabályt megváltoztatják, azt egyszerűen elfelejtjük. De tévednek. Ha kiküszöbölik a hálózatsemlegességet, akkor a telekommunikációs bárók bukása lesz. Az amerikaiak hamarosan arra a következtetésre jutnak, hogy a Pai által okozott kár kezelésének egyetlen lehetséges módja az óriások hatalmának végleges és teljes lebontása. ”

Természetesen ez a legjobb eset. Azt javaslom azonban, hogy minden esetre tegye meg a könyvjelzőt. Mert ha egy év múlva gondolkodik "talán nem volt olyan rossz a hálózatsemlegesség visszavonása" - Azt javaslom, hogy jöjjön vissza, és olvassa el újra ezt a cikket - emlékeztesse magát, hogy tévesztenek.

A vélemények az író véleményei.

Cím címe: schistra / Shutterstock.com

Kép-jóváírások: aquarius83men / Shutterstock.com, Lightspring / Shutterstock.com, Maxx-Studio / Shutterstock.com, nito / Shutterstock.com, Markus Mainka / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me