Néhány rossz szereplő - a hadsereg mellett - a Facebookot választotta, és a társadalmi média gyorsítótárának egy részét kényszerítette. Az amerikai választók körében viszonylag kevés olyan nézeteltérés volt elegendő, amely veszélybe sodorta a szociális média óriást, és mindenféle zavart okozott. Most jön a megkülönböztetés és az ujjal mutatás. Hogyan történhetett ez? Túl gyorsan nőtt a Facebook belső ellenőrzés nélkül? Súlyos helyzetéből adódik-e nem kívánt külső felügyelet - vagy még rosszabb? Érdekes kérdések.


Ez a kérdés és a hozzá kapcsolódó kérdések manapság az elsődleges ügyész, Robert Mueller speciális ügyészének tizenhárom orosz vádi vádak nyomán állítják fel őket, akik állítólag beszivárogtak a Facebookba, és mindenféle választási szezonban súlyos testi sértést okoztak. Noha sokan sokkot fejeztek ki - lágy vagy valódi -, a Wall Street Journal véleménye szerint ez nem volt meglepő. Miért?

A WSJ szerint a történeti kutatások állítólag bebizonyították, hogy a hatalmas, központosított hálózatok hátránya az, hogy behatolnak a beszivárgásba és a kizsákmányolásba. A cikk kiváló példákként említi a Szovjetuniót és az európai reformációt. Azok az események, amelyek egy irányba és célokkal indultak el, végül kiszabadultak. A WSJ cikk állítja, hogy ez történt a Facebook-on, és rámutat arra a lehetséges pontra, amelyen az ígéret vezette a válságot.

Az ígéret az interneten terjedt, azzal a potenciállal, hogy leronthatja a régi hierarchiákat, és előkészítheti az utat a demokrácia és a szólásszabadság elterjedésének az indítók számára. Az ígéret nem egészen teljesült az olyan események után, mint például a 2011-es arab tavasz, abban a tényben, hogy a technológiai újítások ellenére az internetet végül az emberek üzemeltetik, és az emberek minden hibájával és fogyatékosságával használják..

Mindenki vonzó lépésben indult, mint minden elfogadó „netizens” (egyedileg a Facebook kifejezés használatához). Ezzel elveszítettük kritikus hatékonyságunkat. A cikk rávilágít arra, hogy a technológiai előnyök miként mozgatják mindig elképzelésüket olyan mértékben, hogy a szervezet túlságosan hierarchikus, lehetséges zsarnoksá válik - de határozottan kevésbé hatékony. A Szovjetunió kezdetének és felemelkedésének példájában a távíró és a telefon támogatta a kommunista ügyet, amely vitathatatlanul az ország hanyatlásához vezetett Josef Sztálin kegyetlenségével, amely az érintés nélküli hierarchiát képviseli..

Az európai (protestáns) reformációval a nyomtatás, és különösen a Biblia nyomtatásának újítása volt. „Luther azt gondolta, hogy nagyszerű lenne, ha mindenki kapcsolatban állna és elolvashatná a Bibliát a népi nyelven” - mondta Niall Ferguson, a „A tér és a torony: hálózatok és hatalom, a szabadkőművességtől a Facebookig” című 2018. évi könyv szerzője, Niall Ferguson. Ez a gondolat veszélyeztette a kialakult katolikus hierarchiát, ám hamarosan az új hívõk sokasága saját hierarchiájává vált, ami 200 év véres háborút eredményez.

Ennek háttereként a Facebook domináns szociális média pozícióban van. De abban az időben, amikor az USA politikája a konzervatívok és a liberálisok közötti konfliktusokkal jár, mindkét párt szélsőségeinél, és a középső rész termékeny terület. A Facebook örökölte ezt a helyet, és néhány éven belül 2,2 milliárd ember számára vált a világ legfontosabb hír- és információszolgáltatójává..

De még itt is a hierarchia uralkodott, mivel a munkavállalók és a mérnökök csontváz-csapata ellenőrizte, hogy milyen információkat kap a tömegek. És semleges maradna (egyesek eltérően gondolják) az információáramlást illetően.

Ebben a semlegességben indította el Oroszország a platform hi-jack emelését. Gyorsan befolyást gyakorolt ​​az oldalra. A Facebook szintén közreműködött és érett volt az együttes választásban, akaratlanul segítette Oroszországot azáltal, hogy ajánlásokat és hírcsatornák algoritmusokat készített a felhasználók élénkítésére és népszerűségének fokozására. Lehet, hogy a Facebook kiásta saját sírját úgy, hogy úgy tűnik, úgy viselkedik, mintha hirdetői ügynök lenne a felhasználók és a nagyközönség kárára.

Ezzel lehetővé tette, hogy beléphessen a választásokon zajló orosz összeesküvésbe. Ennek eredményeként meredek árat fizethet azért, mert most egy nemzetbiztonsági vita epicentrumában helyezkedik el, amely szükségessé teheti annak szabályozását..

Szörnyű tabletta lenne nyelni, és egy szomorú nap a szociális média óriásának, amely azzal az ígérettel kezdődött, hogy a szólásszabadság korlátozhatatlan bajnoka lesz. Ez egy figyelmeztető mese is.

Kép jóváírása: a BigTunaOnline / Shutterstock által.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me