A távozó Barack Obama elnök tizenegy órás lépés alatt Chelsea Manning (korábban Bradley Manning) 35 éves börtönbüntetését végezte el. A fellépés sokan, különösen a republikánusok többségét felháborította, akik úgy vélték, hogy az ítélet igazságos az áruló és káros bűncselekmények miatt. Attól tartanak, hogy veszélyes precedenst teremtett, amely arra ösztönözheti másokt, hogy büntetlenül szivárogtassanak titkos információkat, és ne aggódjanak a súlyos következmények miatt..


Megvitathatják, vajon ez értelmes győzelem-e a szólásszabadság-támogatók számára. Vagy túl kevés vagy késő eset - nem csak egy, az örökséget érzékelő elnök lövöldözős szétválása, amelyet a bejövő Trump adminisztráció nagymértékben csökkenti? Eközben azokat, akik Edward Snowden megbocsátását támogatják, leeresztették, mivel ez csökkentheti esélyeit.

Az oka nem az, hogy Manning kifejezte a bűnbánatot, Snowden továbbra is tisztázatlan marad. Manning szintén közel hét évet töltött rács mögött, míg száműzetésben lévő Snowden eddig elkerülte a vádemelést. És valójában nemrégiben kapott még három év menedékjogot.

Ennek másik módja az, hogy Snowdenhez hasonló személy iránti vágyakozásnak hátsó helyet kell foglalnia, amely annyira pozitív hatással volt a magánélet védelmére vonatkozó jogszabályokra és a nemzeti adatvédelmi politikára. Ez valószínűleg azért van, mert a Fehér Ház szerezni kívánt pontokat a politikailag korrekt és az LMBT tömeggel. Snowden tehát a "a sor hátsó része" (kölcsönt kérni Obamától, aki azt mondta, hogy figyelmeztesse a briteket a Brexit sorában.)

Manning kommutációjának támogatói (őt nem bocsánatot kapott, ami sok joga visszaállítaná) rámutatnak sok öngyilkossági kísérletére a börtönben tartózkodása és a fegyelmességére, mint az oka az elnök motivációjának magyarázatára. A várakozások szerint az ügyvédei örömmel fogadták a döntést.

"Mindannyian jobban tudjuk, hogy Chelsea Manning szabadon jár a börtönből," - mondta Chase Strangio, az Egyesült Állampolgári Jogi Szövetség ügyvédje, Manning képviselője. Néhányan még azt is megkérdőjelezték, vajon őt mindig figyelembe veszik-e ragaszkodás, ha Bradley maradt volna - férfi.

Mások az elnök cselekedetét úgy próbálják megfordítani, hogy közel egy évtizede elnyomják a Fehér Ház titoktartási politikáját egy tollal. A Fehér Ház az utóbbi években gyakran ellentmond a magánélet / szólásszabadság frakcióinak. Az ilyen kommutációk különösen aranyak, mivel a cselekedetek állandóak, és Donald Trump beérkező elnök nem vonhatja vissza őket.

Noha az ügyfelek feltehetik, hogy Snowden kijelentései veszélyt jelentenek-e a biztonságra és az életre, Manning vonatkozásában nincs ilyen sejtés. Bűncselekményeket követett el. Az eset egy slam-dunk volt. Minősített kormányzati és katonai dokumentumokat, a tényleges csatatéri videofelvételeket szivárogtatta fel a WikiLeaks-re. Ez egyértelműen megsértette a kémkedésről szóló törvényt. És Snowdengel ellentétben elítélték bűncselekményei miatt.

Paul Ryan komolyan kritizálta a távozó elnököt, a ház elnökét, "Chelsea Manning árulása veszélyeztette az amerikai életét, és felfedte nemzetünk legérzékenyebb titkait." Ezek a szavak egy alkalmat adhatnak arra, hogy visszaemlékezzenek a hasonló retorikára, amely Snowden-féle expozíció után kavarog. Snowden esetét kivéve, ez csak feltételezés volt, és sok ember volt a sarkában.

A Manning cselekedetei nem voltak vitathatóak, és ebben a bűnügyi kontextusban ítélték meg őket. Az őt támogató hangkórus csak az öngyilkossági kísérlet után komolyan növekedett, és azt mondták nekik, hogy felhívják a figyelmet az ő helyzetére, mint egy fogvatartott transznemű személyre..

Most, hogy ezt a visszavonhatatlan döntést meghozták, a figyelmet egy másik szereplőre hívják fel a hadsereg vezetõinek dráma - a WikiLeaks alapítója, Julian Assange. Assange tweetelt, hogy beleegyezik a kiadatásba, ha Manning büntetését megváltoztatják. E cikk írása óta kiadatási státusza változatlan és nem egyértelmű.

Noha valószínű, hogy Manning csak könyörületet kapott, hogy megpróbálja elkapni a nagyobb halakat, Assange-t, ez nem valószínű ok. Valószínűbb, hogy Obama újabb kísérlete az utolsó pillanatban megtenni azt, amit nem tudott volna megtenni nyolc év hivatali ideje alatt. Nyolc év, amikor a magánélet, a sajtószabadság és a szólásszabadság megismétlődött.

A szerkesztők megjegyzik: Mint mindig, Stan véleménye teljesen a sajátja, és nem szabad úgy tekinteni, mint amely a többi ProPrivacy.com munkatárs véleményét tükrözi..

 

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me