Vietnam olyan ország, amelynek az 1980-as évek közepe óta gyorsan növekvő gazdaság élvezte a gazdaságot. A PricewaterhouseCoopers szerint az ország lehet a leggyorsabban növekvő a világ gazdaságaiban. A relatív gazdasági stabilitás ellenére a polgárok rendkívül kemény társadalmi és politikai helyzetben vannak.

A Freedom House „Freedom in the World 2018” jelentés szerint Vietnam 100-ból csak 20-at kap. Ezen felül Vietnamot minden fontos kategóriában - a sajtószabadság, a politikai jogok, az internetes szabadság és a polgári szabadságjogok „nem szabadnak” minősítik..

Ez nagyrészt annak a ténynek a következménye, hogy Vietnam egypártállam, amelyet generációk óta uralkodik a vietnami uralkodó kommunista párt (CPV). Vietnamban a CPV jelenleg az országgyűlés 500 üléséből 473-at rendelkezik. A többi 29 helyet a CPV által ellenőrzött független személyek tartják. A legutóbbi (2016) választásokon a CPV több mint 100 független jelölt számára akadályozta meg a részvételt.

Az ellenzéki pártok illegálisak Vietnamban, és a Vietnámi Honvédő Front (VFF) a CPV nevében óvatosan megvizsgálja az Országgyűlés összes jelöltjét. Az eredmény egy teljesen megkötött választási rendszer, amelyben a CPV uralja és irányítja - és amely 1988 óta alapult..

vietnami digitális adatvédelem


Internetes ellenőrzés és megfigyelés

Annak érdekében, hogy megőrizze a politikai rendszerrel szembeni megbotlását, a CPV erőfeszítéseinek nagy részét az országon belüli információáramlás ellenőrzésére fordítja. Az eltérő véleményeket elfojtják, az aktivizmust ráncolják, és a status quot zavaró személyeket gyakran börtönbe helyezik.

A Human Rights Watch 2017-ben becslések szerint 100 embert tartóztattak be tiltakozásért, a kormány kritikájáért vagy az nem szankcionált vallási vagy civil társadalmi szervezetek támogatásáért..

E tekintélyelvű ökoszisztéma fenntartása érdekében Vietnam számos politikát vezetett be az online szabadság korlátozására.

Rendelet az internetes szolgáltatások és az internetes tartalom online kezeléséről, biztosításáról, használatáról

2012-ben a kormány rendeleteket fogadott el, amelyek új hatásköröket vezettek be az online beszéd cenzúrázására és kriminalizálására. Az internetes szolgáltatások és az internetes tartalom online kezeléséről, biztosításáról, használatáról, 60 cikkből álló dokumentum, amely tiltja a „Vietnami Szocialista Köztársaság ellenállását”.

A rendelet lehetővé teszi a sértő internetes tartalom szűrését, és valós név azonosítását írja elő az online webhelyek és profilok, ideértve a blogokat. Jogi követelményt teremtett az internetszolgáltatók és a közvetítők, például a weboldalak számára, hogy segítsék a kormányt a sértő tartalom cenzúrálásában. A törvény is "ösztönözte" külföldi cégek irodát létesítenek Vietnamban, hogy segítsék őket a kormány cenzúrájának betartásában.

72. rendelet - Internetes cenzúra-törvényjavaslat

2013 szeptemberében további jogszabályokat vezettek be. A Nemzetgyűlés elfogadta a 72. rendeletet, amely fokozta az online cenzúrát azáltal, hogy megtiltotta a vietnami internetes felhasználókat, ideértve a bloggazdakat és a közösségi média fiókokat, az aktuális ügyek megvitatásáról..

A rendelet kimondta, hogy a személyes számlákat és weboldalakat nem szabad hírterjesztésre felhasználni, ideértve „sajtószervezetekből vagy kormányzati webhelyekről származó információk idézését, összegyűjtését vagy összegzését”..

A törvény kifejezetten kimondta, hogy a Twitter-t és a Facebook-ot csak az állampolgárok használhatják „személyes információk szolgáltatására és cseréjére".

Bloggerek elleni erőszak

2014-ben Vietnamban a bloggerek ellen elkövetett erőszakról számoltak be. Tran Thi Ngát támadtak azért, mert erőfeszítéseket tett a vietnami emberi jogi visszaélések dokumentálására. Most úgy gondolják, hogy az öt férfit, aki megtámadta, valószínűleg titkos rendőrség volt. Két gyermeke elõtt megtámadták.

Bloggerek bebörtönözve

2016-ban magas rangú eset merült fel egy blogger és asszisztensének bebörtönzése kapcsán. A pár részt vett egy olyan blog működtetésében, amely elérte a vietnami olvasók millióit.

A blogot Nguyen Huu Vinh, a volt rendõrtiszt és a volt Szovjetunió vietnami nagykövetének fia írta. Öt év börtönbüntetést szenvedett azért, mert „a demokratikus szabadságjogok megsértése az állam érdekeinek sértése miatt” történt. Asszisztense, Nguyen Thi Minh Thuy szintén három éves büntetést kapott.

A blogger, amelyet Anh Ba Sam álnéven ismert, számos olyan webhelyet hozott létre, amelyek kritizálták a vietnami kormányt és védik az emberi jogokat. A tárgyalás során blogger-társaikat letartóztattak, hogy megakadályozzák őket tanúként, és a családtagokat akadályozták meg abban, hogy részt vegyenek a tárgyaláson..

Facebook-os áramkimaradás

2016-ban egy vegyi anyagkiömlés tonna hal megölt Vietnam központi partvidékén. Ez pusztító hatással volt a helyi gazdaságra, és a tüntetők az utcára mentek, és nagyobb átláthatóságot követeltek a kormánytól. A tiltakozás csúcsán a kormány blokkolta a szociális média oldalakhoz való hozzáférést, mint például a Facebook.

Információhoz való hozzáférés joga

2017-ben hatályba lépett az Információhoz való hozzáférésről szóló törvény, amely megtiltja az információk „a politikáról, a védelemről, a nemzetbiztonságról, a külkapcsolatokról, a gazdaságról, a technológiáról vagy a törvény által szabályozott bármely más területről” való közzétételét. Az új jogszabály lehetővé teszi a kormány számára, hogy visszatartsa minden olyan információt, amely véleménye szerint károsíthatja a nemzetbiztonságot vagy a "a nemzet jóléte".

Vietnami tiltakozások

Legutóbbi események

2018 júniusában számos erőszakos tiltakozás tört ki Binh Thuan déli és középső tartományában. Demonstrációk történtek a nemzet gazdasági központjában, Ho Si Minh-városban is. A tüntetések két okból következtek be:

Először, reagálva azokra az új törvényekre, amelyek lehetővé teszik Kínának a 99 éves bérleti szerződések kihasználását Vietnamban. Kínaellenes érzelmek az országban gyakoriak, és egyre növekszik a Dél-kínai-tenger konfliktusai miatt. A Pew Center felmérése szerint a polgárok mindössze 10% -a hagyja jóvá északi szomszédját.

Ezen túlmenően tüntetők ezrei gyűltek össze Hanoiból Ho Si Minh-ba, hogy tüntessenek egy kiberbiztonsági törvényjavaslat ellen, amely ebben a hónapban telt el. Ezt a jogszabályt súlyosan kritizálták az aktivisták, akik szerint a véleménynyilvánítás szabadsága katasztrófa lesz.

A tüntetések során a járműveket tüzet gyújtották fel, a kormányzati épületeket rombolták, és állítólag 45 rendőrt sebesültek meg - mondja a Közbiztonsági Minisztérium. Több száz lázadó rendõrséget küldtek a tüntetések kezelésére - erõteljes fellépés végrehajtására. 300 embert tartóztattak le, köztük Will Nguyen nevű amerikai állampolgárt.

Új kiberbiztonsági jogszabályok

Nem sokkal azután, hogy a Nemzetgyűlés elfogadta az új kibervédelmi szabályokat, az Amnesty International globális műveleti igazgatója, Clare Algar nyilvántartásba lépett:

"A széles körű hatalommal, amelyet felruház a kormány számára az online tevékenység nyomon követésére, ez a szavazás azt jelenti, hogy Vietnamban nincs hátra biztonságos hely az emberek szabad beszélgetésére."

Az Amnesty International levelet küldött az Apple, a Facebook, a Google és a Microsoft vezérigazgatóinak, valamint a Samsung elnökének is, sürgetve őket, hogy használják fel „jelentős hatalmukat” Vietnam nyomására..

Az új törvény közvetlenül érinti ezeket a vállalatokat, amikor arra kényszeríti őket, hogy cenzúrázzák a kormányellenes propagandát, információkat és véleményeket, amelyek erőszakot ösztönöznek vagy nemzetbiztonságot fenyegetnek, valamint minden „rágalmazó és rágalmazó tartalmat”..

Autoritárius ellenőrzés

Az új törvény 2019. január 1-jén lép hatályba. Ez megtiltja az internethasználókat, hogy „szervezzenek” ... „más embereket államiellenes célokra ösztönözzenek vagy képzzenek”, hamis információkat terjesszenek, és "nehézségek a hatóságok számára és káros társadalmi-gazdasági tevékenység ”.

A vietnami lakosok számára az eredmény fokozott képtelenség lenne eltérő vélemények kifejezésére. Algar arra ösztönzi a technológiai vállalatokat, hogy lépjenek vissza, és kijelentette, hogy:

„Ez a törvény csak akkor működik, ha a technológiai vállalatok együttműködnek a kormányzati követelményekkel a magán adatok átadása érdekében. Ezeknek a társaságoknak nem szabad részt venniük az emberi jogok megsértésében, és sürgetjük őket, hogy használják fel a rendelkezésükre álló jelentős hatalmat, hogy felhívják a vietnami kormányt e regresszív jogszabályra.

Facebook Vietnam

Cégek a megfigyelés ellen

2019 januárjától a nagy nemzetközi cégeknek el kell kezdeniük a vietnami felhasználókra vonatkozó összes adat tárolását a vietnami szervereken. A Közbiztonsági Minisztérium számára korlátlan hozzáférést kell biztosítani e szerverekhez. Szükségük van egy helyi fióktelep megnyitására Vietnamban is, hogy továbbra is szolgáltatásüket biztosítsák az országban.

A kormány végrehajtja a politikát azáltal, hogy az összes vietnami online tevékenységet a Közbiztonsági Minisztérium ellenőrzése alá helyezi.

Sok vállalkozás kritizálta a jogszabályokat, mondván, hogy ez károsítja Vietnam jövőbeni gazdasági haladását. A kritikusok azt is állítják, hogy a törvény sérti az Vietnam korábbi megállapodásait, amikor Vietnam csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez.

Ezen túlmenően úgy vélik, hogy ellentétes a Vietnam és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodás (EVFTA) aláírásakor vállalt kötelezettségekkel, valamint a csendes-óceáni térség közötti partnerségre vonatkozó átfogó és progresszív megállapodással (CPTPP)..

Jeff Paine, az Asia Internet Coalition, egy iparági szövetség, amelynek tagjai a Google, az Apple, a Twitter, a Facebook, a LinkedIn és a LINE kommentálta:

"Ezek a rendelkezések súlyos korlátozásokat eredményeznek a vietnami digitális gazdaságban, tompítják a külföldi befektetési légkört és hátráltatják a helyi vállalkozások lehetőségeit Vietnamban és azon kívül is virágozni.."

Hogyan Vietnam

Hogyan lehet megvédeni a digitális adatvédelmet?

A határok nélküli újságírók Vietnamot „az internet ellenségének” tekintik. Az ott élő emberek gondosan felépített cenzúra buborékban léteznek; célja annak megakadályozása, hogy az emberek megvilágosodjanak a totalitárius egypártrendszerről.

Számos weboldalt, például a Bloggert, a WordPress.com-ot, a Twitter-et, a Linkedint, a YouTube-ot és a Google-t (a vietnami verzió kivételével) blokkolja az internetszolgáltatók. Ezen felül olyan hírvivők, mint a Yahoo! A Messengerről ismert, hogy Man in the Middle (MitM) támadásoknak vannak kitéve - a sértő üzenetek gyakran akadályozzák meg, hogy elérjék a kívánt címzettet..

Ilyen magas cenzúra és felügyelet mellett a nemzetben - és új törvényeket fogadtak el az autoritárius ellenőrzések fokozása érdekében - igazságos azt mondani, hogy Vietnam kissé utánozza Kína szigorú politikáit..

A VPN használata Vietnamban

Azoknak a polgároknak, akik szeretnének hozzáférni a nemzettel kapcsolatos külföldi hírekhez, és olyan fontos weboldalakhoz, mint az Electronic Frontier Foundation, az Amnesty International, a Reporters Határok nélkül és az OpenNetInitiative, a virtuális magánhálózat (VPN) a legjobb megoldás..

A VPN egy online szolgáltatás, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy elrejtsék valódi IP-címüket idegen tartalmak elérése érdekében. Ez lehetővé teszi az internethasználók számára, hogy elkerüljék a helyi cenzúrát. Ezenkívül egy megbízható VPN katonai titkosítást biztosít, megakadályozva az internetszolgáltatókat és a kormányt abban, hogy nyomon tudja követni, mit tesznek a vietnami internetes felhasználók online.

Ez egy kétélű kard, amely felhasználható mind a tartalomhoz való hozzáférésre, mind a vietnami megfigyelés alól való mentességre. A vietnami VPN iránt érdeklõdõknek javasoljuk, hogy mérlegeljék a VPN-ket olyan biztonsági funkciókkal, mint az OpenVPN titkosítás és az obfuzkációs technológia..

A felhasználóknak azt is javasoljuk, hogy tartózkodjanak minden helyi VPN-től, és soha ne használják a vietnami VPN-kiszolgálókat - mivel ezeket mindegyik a CPV veszélybe sodorta.

Tor Vietnam

Tor Onion böngésző

Bárki, aki olyan tevékenységeket tervez, amelyek illegális tartalom előállítását vonják maguk után - nem csupán a blokkolt webhelyek fogyasztását -, akkor a Tor Onion böngészőt szeretnék használni VPN helyett. Ennek oka az, hogy a Tor anonimitást, valamint adatvédelmet biztosít a tiltott tartalmak online megírásakor.

A Tor-ot gyakran újságírók, ügyvédek, aktivisták és politikai disszidensek használják, akik a hatóságoktól további védelmet igényelnek.

Cím címe: Millenius / Shutterstock.com

Kép-jóváírások: AEKKAVICH / Shutterstock.com, Michel Piccaya / Shutterstock.com, rvlsoft / Shutterstock.com, Mascha Tace / Shutterstock.com, iDEAR Replay / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me