Az internet, amint tudjuk, súlyos veszélyben van. Az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) azt tervezi, hogy átengedi azon hatásköreit, amelyekre jelenleg az internetszolgáltatók (ISP) hálózati semlegességi szabályainak betartására van szüksége..

Ez megszilárdítja a nagyvállalatok erejét, elfojtja az innovációt, és előkészíti az utat egy kétrétegű internet felé, ahol csak a gazdagok engedhetik meg maguknak, hogy korlátlanul hozzáférhessenek ehhez a játékot megváltoztató technológiához. Ez egy lépés, amely senkinek sem áll érdekében, kivéve az Egyesült Államok nagynevű internetszolgáltatóit, akik keményen lobbiztak a változásokért.

Július 12-én az Amazon, a Reddit, a Mozilla, a StartPage, a ProPrivacy.com és sok más internetes társaság csatlakozik a hálózatsemlegességi aktivistákhoz egy "internetes akciónap a hálózatsemlegesség megmentése érdekében." A kampányt a Fight for the Future (FFTF) digitális jogok képviseleti csoportja szervezi.

Mi a nettó semlegesség??

A hálózatsemlegesség az az elképzelés, hogy az internetes forgalmat az internetszolgáltatók és a kormányok egyenlően kezelik. Ez azt jelenti, hogy „nem szabad megkülönböztetni vagy megkülönböztetni a felhasználót, a tartalmat, a webhelyet, az alkalmazást, a csatlakoztatott berendezés típusát és a kommunikációs módokat.”

Ez az innováció és az Internet szabad kifejezésének sarokköve. A hálózatsemlegesség nélkül az internet egyszerűen nem lett volna a siker. Háló semlegesség nélkül:


  • Az internetszolgáltatók megkülönböztethetik a rivális szolgáltatásokat. Például az olyan tartalomszolgáltatók, mint a Netflix, a Facebook és a Google, gátolása (vagy akár blokkolása) révén, miközben korlátlan prioritást élvez az ügyfelek számára saját szolgáltatásokhoz való hozzáférés.
  • Az innováció elfojtott. A Netflix, a Facebook és a Google valószínűleg megengedheti magának, hogy fizet az internetszolgáltatóknak, hogy megnövelt sávszélességet biztosítsanak szolgáltatásaikért. Az induló vállalkozások azonban nem lesznek képesek erre. Ez a kis, innovatív vállalatokat ténylegesen meghalt a vízben, miközben erősíti a monopolisztikus megfojtást, amelyet a nagy, bevett vállalkozások az interneten.
  • Semmi sem akadályozza meg az internetszolgáltatót abban, hogy politikai, társadalmi vagy vallási alapon fojtogassa vagy akár teljesen cenzúrázza a tartalmat.
  • Az internet feldarabolódik két vagy több „rétegre”. A kevésbé jól teljesítő ügyfeleknek speciális „kábel-stílusú” internetcsomagokat kell megcélozniuk, amelyek csak a kiválasztott szolgáltatásokhoz biztosítanak hozzáférést. Az internethez való korlátlan hozzáférés csak azok számára lesz elérhető, akik fizetni tudják azért. Ez elmélyíti a digitális szakadékot, és növekvő gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeket eredményez.

Más szavakkal, nagy pénz engedheti meg magának a köznép érdekeinek megsértését.

Miért súlyos veszély?

2014-ben hasonló kísérlet történt a hálózatsemlegesség lebontására, de az FCC-t arra kényszerítették, hogy forduljon. Az FCC volt elnöke, Tom Wheeler, a távközlési iparág lobbistája kevés hajlandóságot mutatott a hálózatsemlegesség megtakarítására, miután egy bírósági határozat érvénytelenítette a meglévő szabályokat..

Az internetes aktivisták hatalmas alulról szervezett kampányát követően az FCC nyilvános észrevételekkel nyitotta meg javaslatát. Több mint négy millió észrevétel érkezése után, amely az FCC webhelyének kétszer való összeomlását okozta, Wheeler feladta.

Az FCC a hálózatsemlegesség védelme érdekében az internetet II. Című segédprogramnak minősítette. Ez az internetszolgáltatók alá vonta az FCC ellenőrzését, és lehetővé tette egyértelmű és ésszerűen szigorú hálózati semlegességi szabályok bevezetését.

Az FCC-nek azonban új republikánus elnöke van, akit Donald Trump nevez ki. Ajit Pai egy korábbi Verizon lobbista, és az iparági szabályozás iránti antipátia jól ismert. A múltban az FCC meglévő hálózatsemlegességi szabályait hibának írta le, és most meg akarja fordítani a Wheeler 2014-es döntését..

Mi Pai helyette??

Pai át akarja osztályozni a szélessávú internetet „I. cím információs szolgáltatásként”, azaz a blokkolásra, a fojtásra és a fizetett prioritásokra vonatkozó szabályok lényegében eltűnnek. I. cím szerinti szolgáltatásként az internet az FCC helyett a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) hatáskörébe tartozik.

Az FTC-nek azonban nagyon kevés foga lenne ebben a szerepben. A jelenlegi közlemény a javasolt szabályalkotásról (.pdf) néhány fő kérdésben feltűnően homályos. Szakértői megfigyelők elvárják, hogy a jelenlegi végrehajtható szabályok helyett az internetszolgáltatók felkérést kapjanak, hogy tegyenek önkéntes, nem kötelező érvényű kötelezettségeket a hálózatsemlegesség elvére..

Elméletileg az FTC az internetszolgáltatók után vezethet, amelyek nem teljesítik ezeket az ígéreteket, azon az alapon, hogy félrevezetik az ügyfeleket. Amint azonban Nilay Patel, a The Verge, és az FCC volt tanácsosa, Gigi Sohn megjegyzik, valószínűleg ez valójában nem történik meg.

A társaságok folyamatosan megváltoztatják szolgáltatási feltételeiket anélkül, hogy az FTC bekapcsolódna. Még akkor is, ha beavatkozik, az FTC csak akkor reagálhat reaktív módon, ha a kár már megtörtént.

Ezenkívül nem egyértelmű, hogy Pai javaslatai szerint az internetszolgáltatóknak valóban minden ilyen ígéretet meg kell tenniük! Mint a fogyasztói adatvédelmi szakértő és az StartPage.com szóvivője, Liz McIntyre megfigyelte nekünk,

„Az internetszolgáltatók, mint például a Verizon és az AT&T nem értettem az önkéntes „Ne kövesse nyomon” kéréseket. Idióták lennénk, ha önkéntes hálózatsemlegességgel bíznánk bennük."

Nyilvános konzultáció

A fogyasztók meghallgatásának legalább egy jelképes előadásaként az FCC felkérte az amerikai közvéleményt, hogy tegye meg véleményét javaslatairól. Teljes mértékben világossá vált azonban, hogy kevéssé szándékozik figyelembe venni a konzultáció eredményeit. Valójában a teljes folyamat iránti hozzáállása meglehetősen botrányos. Példák:

  • Úgy tűnik, hogy az FCC-be beérkezett észrevételek 20% -át spamrobotok küldték el, online adatok megsértésével nyert identitások felhasználásával. Amikor a megszemélyesített személyek (vagy azok hozzátartozóinak, ha látszólag halott személyek nyújtották be észrevételeiket) panaszkodtak, az FCC úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja őket, és a megjegyzéseket érvényesnek tekinti..
  • Miután John Oliver komikus és TV-házigazda arra buzdította a nézőket, hogy tegyék meg észrevételeiket a hálózatsemlegesség támogatása érdekében, az FCC weboldala összeomlott. Ennek eredményeként sok a pro-net semlegességre vonatkozó megjegyzés elveszett. Az FCC a megosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) kiberbűncselekményt vádolta a meglehetősen kényelmes esemény miatt, de elutasította a bizonyítékok benyújtását ezen állítás alátámasztására..
  • Annak ellenére, hogy a megjegyzésekben kifejezetten támogatják a hálózatsemlegességet, Ajit Pai úgy döntött, hogy kiemelt egy levelet, amelyet 19 nonprofit önkormányzati szélessávú szolgáltató küldött a javasolt változtatások támogatására. A kis internetszolgáltatók túlnyomó többsége azonban sürgette Pai-t, hogy tartsa fenn a II. Cím védelmét.

Röviden, úgy tűnik, hogy Ajit Pai és az FCC eltökélt szándéka, hogy továbblépjen a hálózatsemlegesség megteremtésére irányuló terveivel, függetlenül a tömegközönség ellentététől az ötlettel.

Ideje harcolni!

A nettó semlegesség csak az Egyesült Államokban létezik a nettó semlegesség-aktivisták által 2014-ben végrehajtott tömeges mozgósítások miatt. Ez bizonyítja, hogy az FCC-t arra lehet kényszeríteni, hogy hallgasson, ha elegendő ember elégséges aggodalomra ad okot a kérdés miatt..

Ez az oka annak, hogy a ProPrivacy.com csatlakozott a többi internetes társaság hosszú listájához, hogy hivatalos résztvevővé váljon a Fight for the Future's Battle for the Internet day-en, 2017. július 12-én..

A szándék az, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét erre a kritikus kérdésre, és ösztönözze az összes amerikai olvasót, hogy regisztrálják véleményüket az FCC honlapján. Valójában, ha Ön amerikai állampolgár, aki még nem tette meg, kérjük, tegye meg most! Az FCC augusztus 16-ig kommentálja a hálózatsemlegességi javaslatait.

Fontosnak tartjuk azt is, hogy a nemzetközi olvasók tisztában legyenek azzal, ami a United Stares-ben zajlik. Végül is az összes internetes forgalom körülbelül 80% -a halad át az amerikai internetszolgáltatókon. Ezen felül az internetszolgáltatók és a kormányok az egész világon nagy figyelemmel kísérik az Egyesült Államok fejleményeit.

Ez fontos küzdelem minden egyes internetező számára, és következményei messzemenőek lesznek. Ezért mindenkit kérünk, aki képes, bármilyen módon járuljon hozzá. Ennek egyik módja az, hogy megosszák ezt a cikket vagy a hivatalos csata az internetes weboldalért a közösségi média fiókjain annak érdekében, hogy elterjedjen a szó. Végül is: minél több zajt adunk, annál valószínűbb, hogy az FCC visszalép!

Kép jóváírása: Maria Merkulova, Free Press / Free Press Action Fund / Flikr.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me