Glen Greenwald amerikai ügyvéd, újságíró és szerző, aki a Guardian USA-ban dolgozott, és aki az első újságírók, akiknek Edward Snowden bízta meg az NSA kémkedésével foglalkozó dokumentumok hatalmas gyorsítótárának közzétételét. Azoknak a férfiaknak köszönhetően, mint a Glen Greenwald, a nagyközönség már tudatában van annak, hogy az NSA (és annak partneri ügynökségei szerte a világon) támadása csaknem mindenki magánéletének és szabadságának támadása..

A Glenn Greenwald: Miért számít a magánéletnek? Című, nemrégiben elhangzott TED beszédében elegánsan és meggyőzően érvel azzal, hogy a magánélet alapvető fontosságú az emberi szabadság szempontjából, és mennyire korrodáló az a gondolat, hogy „ha nincs mit elrejteni, akkor nincs mit félni”, valójában.

Mivel alapvetően teljes mértékben egyetértünk a Greenwald állításaival, és mivel ő maga tömör és ékesszóló beszélő, itt korlátozódnánk, és röviden összefoglaljuk a Greenwald 20 perces beszédét, valamint néhány ötletes idézettel együtt..

Glenn Greenwald: Miért számít az adatvédelem?

Glenn Greenwald: Miért számít az adatvédelem? Glenn Greenwald: Miért számít az adatvédelem?


A beszéd teljes feliratai / átiratai megtalálhatók a TED webhelyén

Greenwald kezdetben példát mutat magánszereplőkkel foglalkozó emberekről, akiknek a rémületüket a forgatott filmükről filmezik és feltöltik a YouTube-ra, megjegyezve, hogy ösztönzi az érzést: „Ezt csak valami hajlandó vagyok megtenni, ha senki más nem néz .”

Ezután kibővíti ezt a példát, felhasználva arra, hogy szemléltesse a véleménynyilvánítás szabadságát érintő tömeges megfigyelés veszélyeit,

"Az Egyesült Államok és partnerei, az egész világ számára ismeretlenekkel, az internetet - a korábban példa nélküli felszabadítás és demokratizálódás eszközeként - példa nélkül álló tömeges, válogatás nélküli zónává alakították át."

Különösen maró hatású a Google vezérigazgatója, Eric Schmidt gondolata, aki azt mondta: „Ha olyan dolgot csinálsz, amit nem akar, hogy mások is tudják, akkor valószínűleg nem elsősorban csinálnád”.

"Azok az emberek, akik valójában azt mondják, hogy egy nagyon szélsőséges önuralom elkövetésében vesznek részt.,"Megállapodtam, hogy olyan ártalmatlan, fenyegetés nélküli és érdektelen emberré teszem magam, hogy valójában nem félek attól, hogy a kormány tudja, mi az, amit csinálok.

Greenwald azt állítja, hogy senki sem hiszi úgy, hogy nincs mit rejteni,

"Jelszavakat helyeznek az e-mailbe és a szociális média-fiókba, zárakat helyeznek az ágyszobájuk és a fürdőszobai ajtókra, és minden olyan lépést megcéloztak, hogy megakadályozzák, hogy mások belépjenek az általuk megítélt magán birodalomba, és tudják, mi az, amit nem akarnak mások ismerni.

Megjegyezve, hogy „az emberek nagyon könnyen szavakkal állíthatják, hogy nem értékelik magánéletüket, de cselekedeteik megcáfolják ennek a hitnek a hitelességét”, Greenwald megjegyzi, hogy még azok is, akik fáradhatatlanul és evangéliumosan dolgoztak, mindenki más számára rontják a magánélet védelmét, magukat szabályozzák,

„Tavaly Mark Zuckerberg és új felesége nemcsak saját házát, hanem mind a négy szomszédos házat vásárolt Palo Altóban, összesen 30 millió dollárért annak biztosítása érdekében, hogy élvezzék a magánélet olyan zónáját, amely megakadályozza mások számára, hogy a személyes életükben.

Amikor az emberek úgy érzik, hogy figyelik őket, képtelenek viselkedni saját természetükhöz,

"Most van egy oka annak, hogy a magánéletét oly módon kívánják meg egyetemesen és ösztönösen. Ez nem csupán egy reflexív mozgás, mint például a levegő vagy az ivóvíz lélegzése. Ennek oka az, hogy amikor olyan állapotban vagyunk, ahol megfigyelhetők, ahol Figyelemmel kísérjük, viselkedésünk drámaian megváltozik ... Több tucat pszichológiai tanulmány bizonyítja, hogy ha valaki tudja, hogy figyelni lehet, akkor az általuk alkalmazott viselkedés lényegesen konformistabb és megfelelőbb.

Greenwald, hivatkozva George Orwell és a francia filozófus, Michel Foucault kedveire, Jeremy Bentham híres mindent látó Panopticon börtönjéről szól.,

"Ez a felfedezés annyira izgatott volt, hogy ez azt jelentené, hogy a foglyoknak azt kellett volna feltételezniük, hogy adott pillanatban őrizetbe veszik őket, ami az engedelmesség és a betartás végső végrehajtója."

A figyelés (vagy a figyeléstől való félelem) folyamatosan ez a pszichológiai aspektusa korlátozza minket, mint egyént, és ezért hatékony eszköz mindazok számára, akik elnyomnának minket,

"A tömeges megfigyelés börtönöt hoz létre az agyában, amely sokkal finomabb, bár sokkal hatékonyabb eszköz a társadalmi normák vagy a társadalmi ortodoxia tiszteletben tartásának elősegítéséhez, sokkal hatékonyabb, mint a brutális erő valaha is lenne."

Ez egy ismert tény, amelyet kihasználtak jóval azelőtt, hogy a mindenütt jelenlévő megfigyelési technológia elérhetővé vált,

"Az abrahám vallások hasonlóan azt állítják, hogy van egy láthatatlan, mindentudó hatalom, aki mindentudása miatt mindig figyeli, amit csinál, ami azt jelenti, hogy soha nincs magán pillanata, a végleges végrehajtója az általa beírt diktált engedelmességnek."

Különböző példái azt mutatják, hogy a megfigyelés a zsarnokság barátja,

„Amit ezek a látszólag különálló művek felismernek, az a következtetés, hogy mindegyikük eljut, az az, hogy egy olyan társadalom, amelyben az embereket bármikor megfigyelhető, olyan társadalom, amely megfelelőségre, engedelmességre és engedelmességre támaszkodik, ezért minden zsarnok, a legnyilvánvalóbb a legfinomabb, vágyakozik erre a rendszerre.

A megfigyelés az elnyomás eszköze, amely megtámadja a szabadság legelsődleges fogalmát,

"Amikor megengedjük egy olyan társadalom létezésének, amelyben állandó megfigyelés alatt állunk, akkor megengedjük, hogy az emberi szabadság lényege súlyosan megbomoljon."

Greenwald ezután megemlíti, hogy a „rossz dolgok” jelentésének józan észlelésével nem értünk egyet az uralkodóinkkal,

'Nekik, "rossz dolgokat csinálni" általában azt jelenti, hogy olyan tevékenységet végezzünk, amely érdemi kihívást jelent a saját erőnk gyakorlása szempontjából. ”

Záró megjegyzésében Greenwald visszatér érve központi eleméhez: ez a tömeges megfigyelés alapvetően elnyomja szabadságunkat,

"De a legfontosabb ok az, hogy a tömeges megfigyelés rendszere mindenféle módon elnyomja a mi szabadságunkat. Ez mindenféle viselkedési választást megnehezít, anélkül hogy tudnánk, hogy ez történt..

Befejezi Rosa Luxemburg híres idézetével,

„"Aki nem mozog, nem veszi észre a láncait."Megpróbálhatjuk láthatatlanná vagy észrevehetetlenné tenni a tömeges megfigyelés láncolatait, de a korlátozások, amelyeket az usdo-ra vetnek, nem válnak kevésbé hatékonynak. ”

Teljes mértékben ösztönözzük az olvasókat, akik valaha is gondolták, hogy nincs mit elrejteni, és ezért nincs attól félniük (vagy akik valaha is vitatkoztak valakivel, aki ezen a véleményen van) figyelni az előadást vagy elolvasni az átiratot, mivel Greenwald kényszerítő és szenvedélyes a magánélet szükségességének védelme.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me