A folyamatban lévő botrány arról, hogy a Cambridge Analytica zsoldos politikai haszonszerzés céljából hozzáférhetett és visszaélhet 50 millió Facebook felhasználó profilján, rámutatott arra, hogy magánéletünknek mekkora részét bízza meg a közösségi média hálózatára.


Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója végül elborította a fedelet, hogy nyilatkozatot tegyen a helyzetről. Bár elismeri, hogy a Facebook megosztja a felelősséget azért, ami történt, üzenetének fő célja, hogy megnyugtassa minket arról, hogy a magánéletünk biztonságos a Facebook kezében..

"Ebben az esetben már néhány évvel ezelőtt, 2014-ben megtettük a legfontosabb lépéseket annak megakadályozása érdekében, hogy a rossz szereplők ilyen módon férjenek hozzá az emberek információihoz."

Ezután vázolja a tervezett lépéseket annak érdekében, hogy tovább korlátozza a fejlesztők hozzáférését a felhasználók személyes adataihoz, és javítsa a felhasználók adatainak ellenőrzését..

Ez érthető, de nem foglalkozik az alapvető ténygel, hogy a Facebook létezik az Ön személyes adatainak összegyűjtése és bevételszerzése céljából. A Facebook teljes üzleti modellje, hogy amennyire csak tud rólad az erősen személyre szabott hirdetések (és nyilvánvalóan a politikai propaganda) megcélzására, a Facebook teljes üzleti modellje - azáltal, hogy adatainkat elpusztítja, hogy eladjuk a legmagasabb ajánlatot tevőknek és azon túl.

Ha a Facebook nem fejti ki állományát, akkor nem működik ingyenes üzleti modell. Mivel a mondás: „ha nem fizet egy termékért, akkor te vagy a termék.” Ennek igazolására összeállítottam néhány, a Facebook nemrégiben alkalmazott taktikáját, amely az Ön adatainak felfalására szolgál az Ön ismerete vagy hozzájárulása nélkül..

A Facebook arcfelismerő szoftvere

2013-ban a Facebook bemutatta az arcfelismerést. Ennek kijelentett célja az volt, hogy lehetővé tegye a Facebooknak, hogy javasolja a barátainak a fényképeken való címkézést. Eleinte a fényképeket csak a közeli barátok azonosítása céljából szkennelték be, de a Facebookba feltöltött összes fotót már beolvassa. Ezek a szkennelések 98% -os pontossággal képesek azonosítani az embereket, még akkor is, ha arca rejtett.

Az egyfajta keresetet követően, amelyre most már sor került, a Facebook figyelmeztette a felhasználókat egy új eszközkészlettel, amelynek célja az arcfelismerés révén nyert képek felhasználásának kezelése.

De itt van a dolog. Ezek az eszközök csak lehetővé teszik annak ellenőrzését, hogy mit tesznek más felhasználók az ön képeivel. Nem kérheti a Facebook-tól, hogy ne vizsgáljon meg képeket rólad, és nem tudja ellenőrizni, hogy mit csinál az összegyűjtött adatokkal, hogy felismerje téged a beolvasott fotókban.

Ez magában foglalja azt is, hogy hol, mikor és kik voltak a fénykép készítésekor - ami rendkívül intim információ. Lehetséges, hogy megakadályozhatja, hogy a magadról származó fényképek megjelenjenek a Facebook hírcsatornáin, de nem akadályozhatja meg, hogy maga a Facebook az adatok bányászását is elvégezze.

Mint a Facebook számos arra irányuló kísérletében, hogy megnyugtassa a felhasználókat, hogy hátul vannak a magánélettel kapcsolatban, ezek az eszközök nagyrészt füst és tükrök; célja, hogy elrejtse magának a Facebooknak a rendkívül tolakodó természetét.

Érdemes megjegyezni, hogy a sokkal szigorúbb adatvédelmi előírásoknak (például a közelgő GDPR) köszönhetően az arcfelismerési technológiát nem „kínálják” az EU vagy Kanada felhasználói.

Onavo VPN

2013-ban a Facebook megvásárolta az Onavo nevű izraeli internetes elemző társaságot, amely VPN terméket is forgalmazott.

A virtuális magánhálózat (VPN) egy olyan technológia, amelynek célja a felhasználók magánéletének és biztonságának javítása. Ezt úgy teszi meg, hogy biztonságos kapcsolatot hoz létre az eszköz és a VPN-szolgáltató által üzemeltetett szerver között. Ez megakadályozza, hogy az internetszolgáltató, a kormány vagy a WiFi hackerek láthassák vagy zavarják az Ön adatait.

A VPN szolgáltató azonban láthatja az Ön adatait, ezért fontos, hogy megbízható VPN szolgáltatót válasszunk. Sajnos Onavo esetében ez azt jelenti, hogy meg kell bízni a Facebookban.

Az Onavo Protect VPN alkalmazást több mint 33 millió iOS és Android felhasználó használja. A legtöbb valószínűleg nem ismeri azt, hogy annak célja „a Facebook termékek és szolgáltatások fejlesztése, betekintést nyer az emberek által értékelt termékekbe és szolgáltatásokba, és jobb élményeket épít”.

Ez szinte közvetlen ellentéte annak a magánéletnek a nyújtásával, amelyet a legtöbb ember ésszerűen elvár a VPN használatakor

A augusztus 2017 augusztusában a Wall Street Journal beszámolt arról, hogy a Facebook kihasználta az Onavo alkalmazáson keresztül összegyűjtött adatokat a versenytársak, például a Snapchat teljesítményének nyomon követésére, ami befolyásolta a WhatsApp vásárlására vonatkozó döntését..

Tekintettel arra, hogy a Facebook nagyjából mindent megtehet, amit online tesz az Onavo használatakor, ennek meg kell határoznia az adatvédelmi riasztó csengőket.

A Facebook most nyomja az Onovo VPN-t iOS-alkalmazásában a „Véd" a navigációs menü szakasza…

Onavo VPN

Annak ellenére, hogy néhány nap múlva eltávolították a Google Play Áruházból, a felhasználók felháborodását követően, a Bolt App Lock alkalmazást is kiadta. Ennek célja az volt, hogy javítsák a felhasználók biztonságát azáltal, hogy zárolják az alkalmazásokat PIN-kóddal, mintával vagy ujjlenyomattal.

Ez az alkalmazás ismét felhasználásra került a felhasználókhoz tartozó adatok gyűjtésére a Facebook számára.

„Információkat gyűjtünk a mobilkészülékről és a telepített alkalmazásokról. Ez magában foglalja az alkalmazások használatával kapcsolatos információkat, valamint az eszköz- és hálózati információkat. Ezt az információt felhasználjuk és elemezzük, hogy segítsenek működtetni az Onavo Bolt App Lock alkalmazást, és javítsuk a szolgáltatást. Mivel a Facebook tagjai vagyunk, bepereljük ezen információkat azért is, hogy javítsuk a Facebook termékeit és szolgáltatásait, betekintést szerezzünk az emberek által értékelt termékekbe és szolgáltatásokba, és jobb tapasztalatokat szerezzünk. ”

Vagy másképpen fogalmazva: az az alkalmazás, amelyet éppen letöltött a biztonság javítása érdekében, valójában a Facebook spyware.

A Facebook két tényezőjű hitelesítése

Az egy tényezőhitelesítéshez egyetlen lépés szükséges személyazonosságának ellenőrzéséhez, például a felhasználónév és a jelszó ismerete.

A két tényezős hitelesítés (2FA) egy másik réteg védelmet nyújt a hackerekkel szemben, mivel azt is megköveteli, hogy legyen valami - gyakran telefonod -, amelyet használnak személyazonosságának ellenőrzésére. A 2FA használata tehát jelentősen javítja a biztonságot.

Sajnos a Facebook a 2FA-t vette igénybe, mint egy kéz nélküli módot a felhasználók telefonszámainak beszerzésére, hogy SMS-értesítésekkel spammelhesse őket. A sérülés sértésének a hozzáadásához az ezekre az üzenetekre adott válaszok bármilyen kísérlete (például az általánosan elismert „STOP” üzenettel) azt eredményezi, hogy a válasz a Facebook falára kerül..

Meg kell jegyezni, hogy nem egyértelmű, hogy az ilyen értesítések szándékosak-e vagy „hibának” minősülnek-e, de a felhasználók, mint például Mathew Green, nem voltak kételkedve abban, mi történt velük.

Sokan azt sugallják, hogy a Facebook SMS spam egy hiba. Hülyeség. Az FB valaki szándékosan döntött úgy, hogy „újra bevonja a felhasználókat” azáltal, hogy az összes 2FA-felhasználó által megadott mobiltelefonszámot spammel kíséri. Semmi hiba itt.

- Matthew Green (@matthew_d_green), 2018. február 14

Facebook gazdálkodás: Következtetés

A Facebook alattomos, és a Cambridge Analytica botrányra adott válasz pusztán a károk korlátozása. Bár pozitív fejlesztéseket tett (és további terveket tervez), semmi sem fogja megváltoztatni azt az alapvető tényt, hogy a Facebook létezik, hogy megtámadja az Ön személyes adatait, és profitáljon az így nyert adatokból. A Facebook állománya vagyunk, hogy tejesítsen és terméket adjon el mindenki számára, akinek megfelelő.

A Facebook által biztosított adatvédelmi beállításokkal való összecsapás nem változtatja meg ezt. Az utóbbi napokban a hírlevelek bárhol arra buzdították az olvasókat, hogy egyszerűen töröljék Facebook-fiókokat.

Ez természetesen nem rossz ötlet, de még a Facebook-fiókod törlése sem elegendő ahhoz, hogy elkerülje, hogy a közösségi média óriása nyomon kövesse és profilozza. Az internet szinte minden weboldalán megtalálhatók a Facebook „Like” gombjai, amelyekkel még a Facebookon kívüli felhasználók is nyomon követhetők.

Az is szinte biztos, hogy a Facebook a fiókja törlésekor nem törli az összes adatot, amelyet rólad gyűjtött.

Ennek ellenére a Facebook-fiókod törlése jó kezdet a vállalati szörnyeteg elleni küzdelemben, amely feláldozza személyes adatait, objektív igazságát és liberális demokráciáját a (nagyrészt adómentes) profit megváltoztatásán. Itt vannak utasítások erre.

A valóság az, hogy a Facebook kétségtelenül a világ egyik legnagyobb adatgazdája, és ha személyes adatainkkal pumpákat keresünk, többször finanszírozzuk a készpénz tehén.

Képforrás

https://itunes.apple.com/us/app/onavo-protect-vpn-security/id577491499?mt=8

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me