A Decentraleyes egy új, nyílt forráskódú Firefox-kiegészítő, amelynek célja az adatvédelem javítása böngészés közben. Ezt úgy hajtja végre, hogy a CND erőforrásokat helyileg tárolja. Amikor a böngésző egy ilyen CDN-erőforrás iránti kérelmet kér, a kérést blokkolja, és helyette egy helyi verziót kap.


Mi a fene?

A webhelyek nulláról történő felépítése nehéz munka. Ahelyett, hogy minden alkalommal újra feltalálnák a kereket, a webfejlesztők megosztják a hasznos nyílt forráskódú könyvtárakat, amelyek közös feladatokat végeznek. Például JavaScript könyvtárak vagy webes keretek, például a jQuery vagy az Ember.

Tehát ahelyett, hogy maguk írták volna a kódot, a fejlesztők egyszerűen hivatkozhatnak ezekre a megosztott szkriptekre a weboldalakon. Ezeket a megosztott szkripteket a tartalomszolgáltató hálózatokon (CDN) tárolják - a proxykiszolgálók globálisan elosztott hálózatain, amelyeket több adatközpontban helyeznek el..

Az elosztott hálózatokon tárolt szkriptek nemcsak könnyen megoszthatók a fejlesztők között, hanem a CDN-k is nagyon hatékony eszköz a tartalom továbbításához. Ezért a rájuk tárolt erőforrások használata gyorsabbá teszi az oldalak betöltését. Emellett eltávolítja a forrásokat maguknak az erőforrásoknak a fejlesztőinek a pénzügyi terheit.

Következésképpen a létező webhelyek nagyon nagy része rendszeresen használja a CDN-ken megosztott könyvtárakat.

Szóval! Ez jól hangzik. Menj CDN-ket?

A probléma

A probléma az, hogy a CDN tárolása pénzbe kerül. És olyan cégek, mint a Google, a Facebook és a Microsoft ingyenesen kínálnak ilyen tárhelyet. Az ingyenes annyira a webfejlesztők kedvenc ára, mint a többiek számunkra, tehát az összes webhely-erőforrás nagyon nagy részét a CDN-ek tárolják, amelyeket ezek a vállalatok üzemeltetnek..

És mint mindig a Google et al. Esetében, bár nincs pénzköltség, a használatukért magánéletünkkel fizetünk. A régi mondás szerint ha nem fizet egy termékért, akkor te vagy a termék!

A Google, a Facebook, a Microsoft stb. Minden alkalommal, amikor ellátogat egy olyan webhelyre, amely a CDN-ek egyikén tárolt könyvtárra hivatkozik, tud róla, és nyomon tudja követni, ahogy a webhelyről a webhelyre lép..

Még ennél is aggasztóbb, hogy semmi sem akadályozza meg ezeket a vállalatokat abban, hogy a tárolt kódot valami rosszindulatúbbra cseréljék. És a böngészője (vagy antivírus szoftver) semmilyen módon nem tudja megakadályozni ezt.

Lehetséges megoldások

A probléma egyik megoldása olyan kiegészítők használata, mint például a NoScript vagy az uMatrix, a szkriptek futásának megakadályozására. De ezek a kiegészítők nagyon tapasztalt felhasználók számára szólnak. A megfelelő konfigurálás nehéz és időigényes feladat. És még akkor is „eltörik” sok olyan webhelyet, amelyek működnek ezen külső szkriptekre támaszkodva.

Egy másik lehetséges megoldás az lenne, ha a webfejlesztők összekapcsolódnának és nyilvános ellenőrzésű nonprofit szervezetet hozzanak létre a webes erőforrások tárolására. De ehhez időt és pénzt kellene igénybe venni, így jelenleg nem terveznek ilyen lépést.

Lépjen be a Decentraleyesbe

A Decentraleyes Firefox kiegészítő tárolja a helyben általánosan használt erőforrásokat. Amikor egy webhely megpróbál hozzáférni hozzájuk egy támogatott hálózaton, a Decentraleyes blokkolja a kérelmet, és helyette betölti a helyben tárolt erőforrást..

- Támogatott hálózatok: Google által üzemeltetett könyvtárak, Microsoft Ajax CDN, CDNJS (Cloudflare), jQuery CDN (MaxCDN), jsDelivr (MaxCDN), Yandex CDN, Baidu CDN, Sina Public Resources és UpYun könyvtárak.

- Komplett források: AngularJS, Backbone.js, Dojo, Ember.js, Ext Core, jQuery, jQuery UI, Modernizr, MooTools, Prototípus, Scriptaculous, SWFObject, Underscore.js és Web Font Loader.

Ez nem csak azt akadályozza meg, hogy a Google stb. Nyomon kövessen téged CDN-kérelmekkel, de a helyi erőforrások mindig gyorsabban töltődnek be, mint a távoli erőforrások. Tehát a weboldalak gyorsabban töltődnek be. Győzelem!

Következtetés

A Decentraleyes nagyszerű ötlet, és használatának során teljesen átlátszó. Valójában valószínűleg kissé túl átlátható. Jó lenne, ha vizuálisan ábrázolná, hogy hány CDN-erőforrást blokkoltak ilyen módon. Ahogy van, be kell sétálnia a Firefox fejlesztői konzoljába ezen információk megismerése érdekében

Az is jó lenne, ha a Decentraleyes több erőforrással dolgozna, mint jelenleg.

De még mindig korai napok, és nem gondolok okot arra, hogy ne telepítsem ezt a remek kiegészítőt. Önmagában nem akadályozza meg online nyomon követését, ám ennek ellenére értékes eszköz az adatvédelmi eszköztárában.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me