Ezen a héten egy érintett szülő eljutott a népszerű internetes fórumba, ahol megkérdezte a többi felhasználót, hogyan érzik magukat gyermekeik szkennelése során. A hozzászólásban a két anya anyja írta:

„Jelenleg az iskolában kulcskártyák használhatók az épületekbe való bejutáshoz és az ebéd vásárlásához. Az iskola szeptembertől kezdve át akarja lépni az ujjlenyomat-felismerő rendszerbe ... Úgy tűnik, hogy a tényleges ujjlenyomatkép nem fog tárolására, hanem egy olyan egyedi pontokon alapuló algoritmusra, amelyek az ujjlenyomat képéből származnak.

Nem tudom pontosan megmondani, miért nem érzem magam kényelmesebben, de én ésszerűtlen vagyok, hogy megtagadjam ezt?"

Az egész világon az iskolák a biometrikus ujjlenyomat-letapogatást választják annak érdekében, hogy a gyerekek biztonságosan beléphessenek az iskolai campusokba, épületekbe, és még az iskolai ebédeket megszerezzék. A szülők körében azonban egyre növekszik a riasztás, hogy ezek a szkennelések aggodalomra adhatnak okot.

A Facebook-botrányok, a hackeléses események és az arcfelismerési technológia nyilvános helyeken elterjedt folyamatos támadása miatt az emberek rájönnek, hogy az adatvédelem hatással lesz a jövő nemzedékekre. Ez arra készteti néhány szülőt, hogy vajon mi lehet az a következménye, ha az iskolában engedélyezik a biometrikus vizsgálatot.


Viszont a Mumsnetnél ez nem igaz, mert más szülők rohantak elmondani az eredeti poszternek, hogy nincs mire aggódniuk. A SylviaAndSydney gyorsan válaszolt arra, hogy „lánya már a középiskolában az elmúlt négy évben használta”, és azt hiszi, hogy „ez jó ötlet.” Egy másik, a FelnetityBeedle nevű Mumsnet felhasználó egyetért azzal, hogy:

„Ez egyáltalán nem új rendszer, több mint egy évtizeddel ezelőtt használtam a középiskolában. Teljesen rendben van, mivel már mondtad, hogy nem tárolnak ujjlenyomatokat, így egy kicsit küzdök, hogy kiderülje, miért aggódsz. ”

Valójában elég gyorsan kiderül, hogy a Mumsnet-felhasználók többségének nincs gondja az ilyen iskolai biometrikus szkennelésről. A familycourtq nevű felhasználó kijelenti, hogy:

"Ön nem ésszerűtlen, de a többség véleménye az Mumsnet-ről az, hogy mindenképp át kell adnia mindenkit, amellyel a hatalmi hatóságok kérnek."

Digitális ujjlenyomatok

Mint ahogy a FelicityBeedle megjegyzése is történt, úgy tűnik, hogy a biológiai adatok átadása úgy tűnik, hogy a szülők abszolút biztonságosnak tartják azt az elsődleges okot, hogy az iskola valójában nem maga ujjlenyomatát tárolja..

Amikor azonban egy tanuló ujját egy szkennerre helyezi, hogy ujjlenyomatát a rendszerben regisztrálja - ez a folyamat konvertálja ezt a biometrikus bemenetet az ujjlenyomat digitális ábrázolásává. Ez az egyedi numerikus kód maga az ujjlenyomat közvetlen hasonlósága, és legjobban magának a testrésznek a digitális másolataként írható le..

Aggasztó az, hogy mivel az ujjlenyomatok soha nem változnak, ez a kód a jövőben bármikor felhasználható a gyermek hitelesítésére - még jóval az iskola elhagyása után és felnőttkorukban is.

Mi több, mert az ujjlenyomat valószínűleg más értékes adatokkal együtt is megmarad, például név, születési dátum és esetleg fénykép mellett - ha ezeket az adatokat számítógépes bűnözők csapkodták fel, vagy közvetlenül a harmadik félnek vagy társult vállalkozásuknak továbbítják a vállalat amely telepíti a biometrikus rendszert - a veszély az, hogy a gyermek ujjlenyomatának ez a digitális változata potenciálisan rosszindulatú célokra használható fel.

Mindeddig az ujjlenyomat-leolvasók voltak a legnépszerűbb biometrikus hitelesítés az iskolákban. Beszélnek azonban az írisz letapogatásának és még az arcfelismerés bevezetéséről az iskolában. Mint az ujjlenyomat-letapogatások esetén, ezek komplex digitális reprezentációkat hoznak létre azoknak a szolgáltatásoknak, amelyek egyediek és újra és újra beolvashatók, különböző helyekre és különböző célokra..

Rendkívül aggasztó az a gondolat, hogy a szülők engedélyezik gyermekeiknek ezen adatok átadását anélkül, hogy kifejezetten értesülnének arról, hogyan lehet ezt a kódot másutt beolvasni. Különösen annak figyelembevételével, hogy úgy tűnik, hogy a szülők nem kérdéseket tesznek fel az ezekhez a rendszerekhez kapcsolódó adatvédelmi politikákkal és a technológiát telepítő cégekkel kapcsolatban.

Azokban az esetekben, amikor ezt a technológiát közvetlenül a kormányzati ügynökségek telepíthetik, fennáll annak a valódi veszélye, hogy ezeket az adatokat hosszú távra felhasználhatják nyomon követéshez és megfigyeléshez, ami azt jelenti, hogy ezeket az adatokat felhasználhatják gyermekeik jövőbeli szabadságának bizonyos módon történő korlátozására. ez a Black Mirror epizódjára emlékeztet.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me