A török ​​hatóságok az ExpressVPN által üzemeltetett VPN szervert vették igénybe, csak annak megállapítására, hogy a szerver nem tartalmaz naplókat.


A lefoglalás egy Andrej Karlov törökországi nagykövet 2016-os merényletének nyomozása volt. A gyilkosságot Mevlüt Mert Altıntaş rendőr hajtotta végre, akit a török ​​kormány azzal vádol, hogy kapcsolatai vannak az amerikai székhelyű Fethullah Gülen prédikátorral..

A gyilkosság idején ismeretlen személy vagy személyek bejelentkeztek Altıntaş Gmail és Facebook fiókjába a bűncselekménnyel kapcsolatos beszélgetések törlése céljából. A török ​​hatóságok érthetően szeretnék felismerni, ki felelős érte. Zsákba kerültek, mert az elkövető VPN-t használt a valódi IP-cím elrejtésére.

A VPN elrejti a valódi IP-címét

A hatóságok ezért csak azt láthatták, hogy az elkövető az ExpressVPN által üzemeltetett VPN-kiszolgálón keresztül jelentkezett be a Facebookba és a Gmailbe. További információ megszerzése érdekében a török ​​rendõrség támadta az adatközpontot, amelyben a szerver volt, és megragadta azt.

Igaz, hogy az ExpressVPN ígéreteivel szemben a hatóságok nem találtak rajta tárolt naplókat, amelyek felhasználhatók az elkövető azonosítására. Ezután segítségért kérték az ExpressVPN-t. Mint az ExpressVPN szóvivője elmondta nekünk:

„A szerver lefoglalása még azelőtt történt meg, hogy a török ​​hatóságok felvetették velünk a kapcsolatot. Felkerestek minket, hogy meghatározzuk, vannak-e olyan naplók, amelyeket nem tudtak megtalálni a szerveren ... és természetesen mi nem. "

Ahogyan az adatvédelmi politikájában világosan kitűnik, az ExpressVPN nem tárol olyan naplót, amely felhasználható annak azonosítására, amelyet a felhasználók online tesznek:

„Soha nem vezetünk forgalomnaplókat, és nem is tartunk olyan naplókat, amelyek lehetővé tehetik, hogy valaki egyezzen meg egy felhasználó IP-jével és időbélyegével. Teljes mértékben a megosztott IP-k alapján működünk, ami azt jelenti, hogy az egyetlen IP nem vezet vissza az egyes felhasználókhoz. ”

Az ExpressVPN nyilatkozatot tett közzé, amelyben megerősítette, hogy nem tud segíteni a nyomozásban.

„Ahogyan 2017. januárjában kijelentettük a török ​​hatóságoknak, az ExpressVPN nem rendelkezik és soha nem rendelkezik olyan ügyfélkapcsolat-naplóval, amely lehetővé tenné számunkra, hogy megtudjuk, melyik ügyfél használja a nyomozók által említett konkrét IP-ket. Ezenkívül nem tudtuk megtudni, mely ügyfelek érkeztek a Gmailbe vagy a Facebookba a kérdéses időszakban, mivel nem tartunk tevékenységi naplókat. Úgy gondoljuk, hogy a nyomozók lefoglalása és a szóban forgó VPN szerver ellenőrzése megerősítette ezeket a pontokat. "

Meg kell jegyezni, hogy a Facebook valójában nem törli a beszélgetéseket. Elrejtheti őket magadtól, de ezeket a Facebook továbbra is tárolja. Valószínűleg ez a helyzet a Google és a törölt Gmail üzenetek esetében is.

Ezért nem világos, hogy a Facebook és a Google megtagadta-e a segítséget a török ​​hatóságoknak, vagy ha a hatóságok megszerezték a beszélgetéseket, és egyszerűen csak azt keresik, hogy ki próbálta törölni őket.

Az ExpressVPN igaz a szavára

A VPN sokféle szempontból hasznos, de egyik legfontosabb felhasználásuk a magánélet biztosítása. A felhasználók által online elérni kívánt naplók vezetése veszélyezteti az ügyfelek magánéletét, ezért a legtöbb jó VPN megígéri, hogy nem tart fenn olyan naplókat, amelyek ezt az adatvédelmet tartalmazhatják..

Honnan tudhatjuk, hogy a VPN-ek megtartják ezeket az ígéreteket? Nos, az ilyen esetek egyértelműen bizonyítják, hogy sokan megteszik. Az ExpressVPN-t melegen dicséretre méltó azért, mert pontosan azt cselekszi, amit mond: a felhasználók magánéletének védelme azáltal, hogy nem tárol naplókat, amelyek segítségével azonosítani lehet, hogy mire készülnek online.

Vegye figyelembe, hogy az ExpressVPN névtelen felhasználási statisztikákat tart fenn, de időbélyeg vagy IP naplók nélkül ezek nem jelentenek veszélyt a felhasználók adatvédelmére. Az ExpressVPN bejegyezve van a Brit Virgin-szigeteken (BVI), és azt állítja, hogy csak a BVI bíróság által kiadott, jogilag kötelező érvényű bírósági végzésre fog reagálni..

„Csak akkor adnánk közzé információkat az egyik felhasználónkról, ha a BVI által kiadott, jogilag érvényes bírósági végzés kényszeríti erre. Ugyanakkor az a tény, hogy a világ számos országában adatközpontokból bérelünk szervereket, azt jelenti, hogy kapcsolatunk van más joghatóságokkal. Amikor az ilyen joghatóságok hatóságai kapcsolatba lépnek velünk, hogy megkérdezzék, melyik ExpressVPN-felhasználó csatlakozott egy adott IP-címhez, vagy felelős bizonyos hálózati tevékenységekért, azt mondjuk nekik, hogy nincs tudásunk ilyen kérdések megválaszolására, mivel nem rendelkeznek kapcsolódási naplókkal vagy tevékenységi naplók. ”

Még akkor is, ha valamilyen formában kényszerítette volna a naplók átadására (nem volt), nem lett volna képes átadni valamit, aminek nincs.

A VPN-kiszolgálók veszélyei több országban

Az ExpressVPN hozzászokott az eseményhez, hogy felhívja a figyelmet a VPN-kiszolgálóknak az adatközpontokból történő bérbeadásával járó veszélyekre:

„A VPN-szolgáltatók szerte a világon működnek joghatóságokon, némelyikük rosszabb, mint mások. De amikor a szerver lefoglalásokról van szó, nem számít, hol található a VPN-társaság; minden szolgáltató egyformán veszélyben van. A VPN-felhasználóknak tudatában kell lenniük annak, hogy jó hírű szolgáltatót választanak, amely az ügyfelek magánéletének és névtelenségének védelmébe fektet be. Ez magában foglalja annak biztosítását is, hogy egyetlen személyesen azonosítható információ sem kerül a lemezre. ”

A felhasználói adatok jövőbeni integritásának biztosítása érdekében az ExpressVPN Törökországban már nem működik olyan fizikai szerverekkel, amelyek támadásokkal járhatnak. Ehelyett virtuális szervereket kínál, amelyek török ​​IP-címet nyújtanak, de a valóságban Hollandiában vannak.

"Az ExpressVPN-nál sok erőfeszítést tettünk nemcsak a felhasználók védelmére a szivárgásoktól, hanem az ügyfelek magánéletének védelme érdekében is a legrosszabb esetekben, például amikor a szervereket fizikailag elfoglalták vagy más módon veszélyeztetik a kormányzati szereplők."

A magánélet értéke

Most néhányan kifogásolhatják, hogy ez az eset bizonyítja a VPN-ekkel szembeni legrosszabb vádakat - hogy ezek a bűnözők által használt eszközök, hogy elrejtsék rosszindulatú tevékenységeiket. De ez csak a lényeg - eszközöket és hasznos eszközöket jelentenek erre. De ugyanúgy, mint minden eszköz, ők is rossz célokra használhatók. Amint az ExpressVPN megjegyzi:

„Andrey Karlov nagykövet meggyilkolása tragikus bűncselekmény volt. Egyáltalán nem engedjük el, hogy megkíséreljük beavatkozni az esemény nyomozásába. Az ExpressVPN Általános Szerződési Feltételei megkövetelik, hogy az ügyfelek vállalják, hogy az ExpressVPN-et nem törvényes célokra használják fel. ”

A magánélet azonban alapvető emberi jog. Helyet ad nekünk az ötletek megbeszélésére és a saját véleményünk megfogalmazására a dolgokról, anélkül, hogy a kormányok félnének a vállaink felett.

Mivel George Orwell csak túl jól értette, van egy oka annak, hogy a civilizáció kezdete óta minden elnyomó kormány megpróbálta megtámadni polgárainak magánéletét. A magánélet védelme alátámasztja a szabadság fogalmát,

Ez azt jelenti, hogy az élet minden részében a mindenütt jelenlévő kormányzati felügyelet gyorsan normává válik, valóban félelmetes kilátássá. És ha nem kormányok, akkor kereskedelmi egységek támadják meg az Ön személyes adatait, hogy eladjanak neked cuccokat.

Olyan eszközökre van szükségünk, mint a VPN-ek, hogy megőrizzük szabadságunkat a tömeges megfigyelés előtt. Az, hogy alkalmanként visszaélhetnek (és használnak), az bármilyen eszköz jellegét meghatározza, de erre összpontosítva az kell, hogy azok kezébe kerüljünk, akik elnyomnának minket.

A keresés folytatódik

A török ​​rendõrség az Altıntaşhoz tartozó iPhone-hoz akar hozzáférni, ám ebben az irányban is kevés szerencséjük volt. Az összes új iPhone végponttól-végig titkosítva van, így az Apple-nek értesítenie kellett a török ​​hatóságokat, hogy nem tud segítséget nyújtani..

A magánvállalatok felvételére irányuló kísérletek a telefon bejáratására inkább a magas költségekkel szembesültek, nem garantálva, hogy a kísérlet sikeres lesz.

Az ügyész most azt reméli, hogy a TRT állami műsorszolgáltató által a gyilkosság idején a helyszínről vett élő felvételek további nyomokat fognak találni. A Hurriyet Daily News jelentése szerint 33 gyanúsított tett vallomást a lövöldözés kapcsán, és négyet tartóztattak le.

Következtetés

Sok szempontból sajnálatos, hogy a VPN-szolgáltatók adatvédelmi igényeit csak akkor tesztelik, ha valaki visszaél a szolgáltatással. Ennek ellenére ez az eset bizonyítja, hogy az ExpressVPN-ben megbízhatónak tekintheti az Ön személyes adatainak gondozását.

Kép jóváírása: Urban Reporter / Shutterstock által.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me