A VPN-iparra nézve komoly kihatással bíró híreket az Európai Bíróság, az EU legmagasabb bírósága, ma reggel érvénytelenítette az EU egészére kiterjedő adatmegőrzési irányelv azon az alapon, hogy,


„Azáltal, hogy megköveteli ezen adatok megőrzését, és lehetővé teszi az illetékes nemzeti hatóságok számára az adatokhoz való hozzáférést, az irányelv különösen súlyosan sérti a magánélet tiszteletben tartásának alapvető jogait, a személyes adatok védelmét. Ezenkívül az a tény, hogy az adatokat megőrzik és később felhasználják az előfizető vagy a regisztrált felhasználó tájékoztatása nélkül, valószínűleg az érintett személyekben olyan érzést keltenek, hogy a magánéletüket folyamatosan figyelik. ”

Hurrá! Nem gyakran hallunk jó híreket a kormányzati felügyeletről, de ez a döntés nagyszerű. A DRD baljóslatú és drakonikus, egész EU-ra kiterjedő jogszabály volt, amelyet az USA és az Egyesült Királyság erőteljes érdekei nyomán nyomon követtek a szeptember 11-i és a 7/7-es londoni robbantások nyomán, és a militarista rendszerek által ellenőrzött rendkívül korlátozó országokon (például Kína és Irán), ez a kormányok által a mai napig történt legnagyobb behatolás a polgárok személyes életébe.

Ez megkövetelte az összes internetszolgáltatótól és a kommunikációs szolgáltatótól, hogy legalább 12 hónapig tárolja az adatokat, amelyek elegendő információt tartalmaznak:

  • nyomon követheti és meghatározhatja a kommunikáció forrását
  • nyomon követheti és meghatározhatja a kommunikáció rendeltetési helyét
  • azonosítsa a kommunikáció dátumát, időpontját és időtartamát
  • azonosítsa a kommunikáció típusát
  • azonosítsa a kommunikációs eszközt
  • azonosítja a mobil kommunikációs berendezés helyét

A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy nyilvántartást vezetnek az összes kezdeményezett és fogadott telefonhívásról, SMS-ről és e-mailről, valamint az összes meglátogatott webhelyről, valamint az összes uniós polgárról a magánélet ezen erőteljes megsértése ellenére, függetlenül attól, hogy gyanúsítottak-e bűn.

Az információkhoz való hozzáférés részletei országonként eltérőek (például az Egyesült Királyságban számos szervezet számára biztosítottak hozzáférést nagyon kevés bírói felügyelet mellett), de általában az információknak „esetekben” az illetékes nemzeti hatóságok rendelkezésére kell állniuk, „a súlyos bűncselekmények kivizsgálása, felderítése és üldözése céljából, az egyes tagállamok által a nemzeti jogszabályaikban meghatározottak szerint”.

Néhány ország, például Belgium, Németország és a Cseh Köztársaság határozott ellenállást mutatott az irányelv ellen, és az EU erőteljes nyomása ellenére soha nem léptek fel az irányelv végrehajtására..

Az, hogy a VPN szolgáltatókat a DRD köti-e, olyan szürke terület volt, amelyet a jogszabály eredeti szövege nem fed le teljes mértékben, ezért az egyes kormányok döntése alapján döntöttek arról, hogy ezeket kifejezetten belefoglalják-e az irányelv nemzeti jogba történő átültetése során. A legtöbb ország, bár néhány (nevezetesen Svédország, Hollandia és Románia) kizárta a VPN-szolgáltatókat az irányelv végrehajtása alól. Az egész Európában levő VPN-szolgáltatók sokkal erősebb helyzetben vannak, hogy valóban „naplómentes” szolgáltatásokat nyújtsanak.

A mai döntés a Digital Rights Ireland szervezet által 2006-ban megfogalmazott kihívást követi, és ha hagyják állni, mérföldkőnek tekinthető ítéletet képvisel, amely megvédi az EU polgárait a beavatkozástól való kormányzati kémkedés ellen.,

„A Bíróság megállapítja, hogy az irányelv nem ír elő elegendő biztosítékot az adatok hatékony védelmének biztosítására a visszaélések kockázata, valamint az adatok jogellenes hozzáférése és felhasználása ellen.

Ezek az adatok egészében nagyon pontos információkat szolgáltathatnak azoknak a személyeknek a magánéletéről, akiknek adatait megőrzik, mint például a mindennapi élet szokásai, állandó vagy ideiglenes tartózkodási helyek, napi vagy egyéb mozgások, elvégzett tevékenységek, társadalmi kapcsolatok és a társadalmi környezet frekventált.

A Bíróság álláspontja szerint ezen irányelv megőrzésének megkövetelése és az illetékes nemzeti hatóságok számára az adatokhoz való hozzáférés lehetővé tétele révén az irányelv különösen súlyosan sérti a magánélet tiszteletben tartásának és a személyes adatok védelmének alapvető jogait..

Ezenkívül az a tény, hogy az adatokat megőrzik és később felhasználják az előfizető vagy a regisztrált felhasználó tájékoztatása nélkül, valószínűleg az érintett személyekben olyan érzést keltenek, hogy a magánéletüket állandó megfigyelésnek vetik alá..

A Bíróság véleménye szerint az adatmegőrzési irányelv elfogadásával az uniós jogalkotó túllépte az arányosság elvének betartásával előírt korlátokat. ”

TJ McIntyre, a Digital Rights Ireland elnöke üdvözölte a döntést,

„Ez a Snowden kinyilatkoztatása óta a legfelsőbb bíróság által végzett tömeges megfigyelés első értékelése. Az Európai Bíróság ítélete szerint a demokratikus társadalomban elfogadhatatlan az egész lakosság célzott nyomon követése. ”

Noha az EJC az EU legmagasabb bírósága, nagyon kételkedünk abban, hogy ez utoljára meghalljuk az adatmegőrzési irányelvet, így nagy érdeklődéssel követjük az eseményeket..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me