Régi hír, hogy az olyan hírszerző ügynökségek, mint az NSA és a CIA szeretnék használni a polgárok technológiáját ellenük. Valójában, az NSA nemrégiben módosította a misszió nyilatkozatát a weboldalán, hogy eltávolítsa a „becsületesség”, a „bizalom” és a „nyitottság” alapelveit. Nagyon vidámnak tűnik, figyelembe véve, hogy James Clapper 2013-ban hazudott a Kongresszusnak a Prizma kapcsán. Úgy tűnik, az őszinteség soha nem volt különösebben az NSA napirendjén..


Tavaly a Wikileaks Vault 7-en keresztül megjelentek olyan hírek, amelyek azt mutatták, hogy a CIA rendszeresen használja az emberek mobilkészülékeit és intelligens TV-jét, hogy szippantja őket. Az American Spies című könyvében Jennifer Granick kristálytiszta képet ad az USA hatóságai által az amerikaiak megfigyelés alá vont kiskapuk típusairól..

Folyamatos snooping zajlik, és folytatódni fog. Valójában, csak két hete a Kongresszus jóváhagyta a FISA 702. szakaszának újbóli engedélyezését. Ez a jogszabály olyan módosításokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik az amerikai hírszerző ügynökségeknek, hogy idegenek álcázása alatt tartsák az amerikai állampolgárokat. Még több kiskapu. Legalább az NSA volt elég őszinte, hogy eltávolítsa az őszinteséget küldetésének nyilatkozatából.

Keserű íz

Most olyan hírek jelentek meg, amelyek azt mutatják, hogy az Egyesült Államok kormánya megkóstolta saját gyógyszerét. Keserű íz maradt az Egyesült Államok szájából egy népszerű elektronikus eszköz kezéből - csakúgy, mint azok, amelyek általában helyénvalóak lenni a polgárokra..

A kérdéses eszközt Fitbitnek hívják. Ártalmatlan kinézetű fitneszfigyelő eszköz, amelyet az emberek a csuklójukra viselnek. Amellett, hogy rögzíti a viselője pulzusát, az elvégzett lépések számát és az elégetett kalóriákat, a GPS GPS-t használ, hogy tartsa a füleket a felhasználók által megtett futási útvonalakon..

A Fitbit fejlesztője, a Strava - amely magát is figyelembe veszi "a sportolók közösségi hálózata" - rendszeresen közzétesz egy térképet, amely körülbelül 27 millió ember futóútját tartalmazza. Tavaly novemberben frissítették a „hotspotok” gyakorlati globális adatbázisát, amely felfedte a remegést az USA Központi Parancsnoka gerincén..

Fitbit 1

Feltárták a Mogadishuban gyanúsított CIA-bázis körüli kiképzési útvonalat.

Katonai bázisok foltos

Az események lánca akkor kezdődött, amikor az Egyesült Államok katonai személyzetének Fitbits-programot adtak ki egy program részeként, amely segíti őket a saját fitnesz-tevékenységeik figyelemmel kísérésében. Abban az időben ésszerű tervnek tűnt. Még múlt szombaton, amikor Nathan Ruser, az ausztrál hallgató és az Egyesült Konfliktus Elemzők Intézetének elemzője hirtelen megszólalt: a Fitbit „hőtérképe” az Egyesült Államok katonai alapjait hozta létre. "világosan azonosítható és térképes."

Kissé nyugtalanítóan a nyilvánvalóan kiemelt bázisok némelyike ​​állítólag szigorúan titkos katonai vegyületek az USA-ban és az egész világon..

A tojás egész arcán a Pentagon kijelentette, hogy beismeri a nem szándékos felügyeletet. A hétfőn tett nyilatkozatában Rob Manning ezredes szóvivője megjegyezte, hogy az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma felülvizsgálja okostelefonokra és hordható eszközökre vonatkozó politikáját:

"Komolyan vesszük ezeket az ügyeket, és felülvizsgáljuk a helyzetet annak meghatározása érdekében, hogy van-e szükség további képzésre vagy útmutatásra, és szükség van-e bármilyen kiegészítő politikára, amely biztosítja a DoD személyzetének folyamatos biztonságát otthon és külföldön. "

Manning hozzátette, hogy James Mattis védelmi miniszter is volt "nagyon világos volt abban, hogy nem emeljük ki az ellenség segítésére vagy az ellenség számára bármilyen előnyt nyújtó képességeinket, tehát ez lenne a mi megközelítésünk erre is."

Túl késő?

Szóval, mekkora kárt okoztak? Tudjuk, hogy 2013-ban körülbelül 2200 katonának adtak ki Fitbit Flex karkötőt. Ezután 2015-ben kibővítették a programot, és további 20 000 katonának és katonaságnak adtak Fitbit-t a hívott program részeként "Performance triád."

Az ausztrál hallgató szerint a Fitbits nagyon komoly hírszerzési szivárgást okozott. Ezt mondta Ruser Twitter-fiókjában:

"Különösen veszélyes lehet, ha a katonák az alkalmazást úgy használják, mint a normál emberek, ha gyakorlásra megyek, és nyomon követik azt. Ez a konkrét pálya úgy néz ki, mintha naplózna egy szokásos kocogóút. Nem tudnék erről a távolról megállapítani az életinformációk mintáját."

A katonai támaszpont mellett haladva, a Ruser felfedezte, úgy tűnik, hogy a Fitbit-en kiállított katonák nem tájékoztatták a GPS-naplózás kikapcsolásának szükségességéről a Stava szerverein. Scott Lafoy, a nyílt forráskódú képalkotó elemző szerint túl korai lenne megmondani, hogy az adatok milyen károsak lehetnek. Elismeri azonban, hogy ez aggasztó:

"Ami a stratégiai dolgokat illeti, tudjuk az összes alapot, nagyon sok álláspontot ismerünk, ez csak néhány kiegészítő adat lesz. A webhelyről meg lehet határozni az egyének futó útvonalait. A bázisokon történő mozgások ütemezésének nyomon követése értékes információt nyújthat az őrjárat útvonalairól vagy az adott személyzet kiküldéséről. ”

Valószínűnek tűnik, hogy a külföldi katonai és hírszerző ügynökségek rohannak - nemcsak annak érdekében, hogy meg tudják határozni a titkos amerikai bázisokat -, hanem annak kiderítésére is, hogy alapjaik szintén veszélybe kerültek-e. Az alábbi képen a Strava térkép egyértelműen látható "felmelegít" egy RAF-bázis a Falkland-hegyi Pleasten: bizonyítja, hogy nem csak az amerikai hadsereg érinti.

Fitbit Raf

Talán leginkább aggasztó az a kilátás, hogy a Közel-Keleten és Afrikában a militánsok a térképeket felhasználhatják az amerikai katonák mozgásának nyomon követésére. Elméletileg ez a hírszerzés behatoláshoz vezethet azoknak a militánsoknak. Lafoy kommentálta:

"Ha az adatok valójában nem névtelenek, akkor elkezdheti kitalálni az ütemterveket, és szerezhet nagyon taktikai információkat, majd elkezdezhet néhány nagyon komoly kérdéssel.."

A jó hír az, hogy Strava nyilatkozatot tett közzé, amelyben örömmel együttműködik az amerikai katonasággal a térkép olyan részeinek elrejtése érdekében, amelyeket károsnak tart. Nehéz megmondani, meddig tart ez, és mennyi idő alatt lehet káros információk szivárogni.

A vélemények az író véleményei.

Cím címe: A. Aleksandravicius / Shutterstock.com

Kép-jóváírások: A képernyőképeket a Stava hőtérképéből vettük

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me