A Berkeley UC-n befejezett új tanulmány rámutatott, hogy az Egyesült Államok jelenlegi jogi kerete rosszul kész arra, hogy jogszabályokat készítsen arról, hogy a mesterséges intelligencia hogyan befolyásolja az emberek digitális magánéletét..


A tanulmány arra összpontosít, hogy az AI hogyan képes hatalmas adattárakat felhasználni az egyének és személyes egészségügyi adataik azonosítására. A vezető kutató, Anil Aswani szerint az AI felhasználhatja az aktivitás nyomkövetőktől, okostelefonoktól és intelligens óráitól gyűjtött lépésadatokat, és összehasonlíthatja azokat a demográfiai adatokkal az egyének azonosítása érdekében.

A tanulmány során a Berkeley kutatói 15 000 amerikai személyből származó adatokat felhasználtak annak bizonyítására, hogy a jelenlegi törvények és rendeletek nem védik kellő mértékben az emberek magánéleti adatait. A kutatás, amelyet tavaly december 21-én tettek közzé a JAMA Network Open folyóiratban, rámutat arra, hogy a jelenlegi egészségbiztosítási hordozhatóságról és elszámoltathatóságról szóló törvényben (HIPAA) meghatározott adatvédelmi normák sürgős újraértékelést igényelnek, ha az emberek egészségügyi adatait szeretnék megtenni. megfelelően védett.

AI veszélyezteti az egészségügyi adatait

Személyes adatok újraelosztása

A tanulmány egyik fő megállapítása a névtelenített vagy álnévű adatok újraelosztása. Aswani szerint az összes azonosító információ eltávolítása az egészséggel kapcsolatos adatkészletekből nem védi megfelelően az egyéneket. Ennek oka az, hogy a cégek használhatják az AI-t a korábban anonimizált adatok újraelosztásához. Aswani elmagyarázza:

"A HIPAA előírások teszik az egészségügyi ellátást magántulajdonossá, ám ezek nem terjednek ki annyira, mint gondolnád. Számos csoportra, például a tech-cégekre, nem vonatkozik a HIPAA, és csak a nagyon specifikus információk nem oszthatók meg a jelenlegi HIPAA szabályok szerint. Vannak olyan vállalatok, amelyek egészségügyi adatokat vásárolnak. Állítólag névtelen adatok, de teljes üzleti modelljük az, hogy módot találjunk arra, hogy neveket csatoljunk ezekhez az adatokhoz és eladjuk."

Aswani leírta, hogy a Facebook-hoz hasonló cégek hogyan teszik bizalmas adatok összeillesztését üzleti tevékenységévé. Sajnos a jelenlegi amerikai törvények nem akadályozzák meg a vállalatokat a korábban kimerített adatok újraelosztásában, ami veszélyezteti az emberek magán egészségügyi adatait:

"Elvileg elképzelheti, hogy a Facebook összegyűjti a lépésadatokat az okostelefonjáról származó alkalmazásból, majd megvásárolja az egészségügyi adatokat egy másik társaságtól, és összeegyezteti a kettőt. Most rendelkeznek egészségügyi nevekkel, amelyek a nevekhez igazodnak, és elindíthatják az alapján a reklámozást, vagy eladhatják másoknak."

A következmények nyilvánvalóak, az esetleges egészségügyi problémákkal küzdő emberek számára ezek az egészségügyi adatok diszkriminációhoz vezethetnek. Bármely egészségügyi adatot, amely sikeresen hozzárendelhető egy egyénhez, az egészségbiztosítók felhasználhatják például a döntéshozatali folyamat során. Lépésadatok esetén az ülő életmód (amit az egészségbiztosítóknak automatikusan nem kellene tudniuk) magasabb díjakhoz vezethetnek..

Könnyű hozzáférés

Az UC Berkeley tanulmány kimutatja, hogy az AI hatékonyságának növekedése jelentősen növeli a magánszektor azon képességét, hogy az egyénekkel kapcsolatos egészségügyi adatokkal gyűjtsön. A kutatók úgy vélik, hogy ez elkerülhetetlenül megkísérli a cégeket arra, hogy a vállalatok etikátlan vagy titkos módon használják fel az adatokat.

Az AI javulásával az egyének észlelhetik, hogy egészségügyi adataikat munkáltatók, jelzálogkölcsön-hitelezők, hitelkártya-társaságok és biztosítótársaságok fordítják velük szemben. Aswani csapata nehézkes - mert ez vezethet a cégeket olyan tényezők alapján, mint például a terhesség vagy a fogyatékosság.

AI megkülönböztetés

Gyakori probléma

Nem ez az első alkalom, hogy az anonimizált vagy álnévű adatokat sikeresen tulajdonították az egyéneknek. Az MIT által 2015-ben végzett kutatás kimutatta, hogy a korábban kimosott hitelkártya-adatok sikeresen megoszthatók.

Az MIT 10 000 üzlet azonosított adatait használta, amelyek 1,1 millió hitelkártya-ügyfél adatait tartalmazták. A vezető kutató, Yves-Alexandre de Montjoye szerint az egyén könnyen megkülönböztethető, ha az egyes markereket sikerrel fedezték fel. Az MIT szerint ezeket az alapvető markereket akár 3 vagy 4 tranzakcióból származó adatok felhasználásával lehet felfedezni.

A kutatás kimutatja, hogy az adatok álnév-meghatározási folyamata messze nem biztos, hogy biztonságos. Ez aggodalomra ad okot, mert még az EU-ban is, ahol a GDPR jelentősen javította az emberek adatvédelmi jogait - az adatok álnévét módszerként használják a cégek számára a „különleges kategóriájú” vagy érzékeny adatok feldolgozására a törvény megsértése nélkül. A különleges kategóriájú adatok magukban foglalják a genetikai adatokat és az egészséggel kapcsolatos adatokat.

Mind az új UC Berkeley tanulmány, mind a korábbi MIT kutatás azt mutatják, hogy az adatok álnévtelenítése nem elegendő a végtelenségig történő biztosításához. Ez azt jelenti, hogy még a leginkább előretekintő adatvédelmi számlák sem tudják megfelelően védeni a polgárokat a kirakóságok ellen.

AI a törvény

Jogalkotási frissítésekre van szükség

Aswani és kutatócsoportja sürgette az Egyesült Államok kormányát, hogy „vizsgálja felül és módosítsa” a meglévő HIPPA jogszabályokat annak érdekében, hogy megvédje az embereket az AI által okozott veszélyekkel szemben. Új rendeletekre van szükség az egészségügyi adatok védelmére, de a Berkeley kutatói attól tartanak, hogy az USA politikai döntéshozói rossz irányba mutatnak:

"Ideális esetben az új előírásokat vagy szabályokat szeretnék látni, amelyek védik az egészségügyi adatokat. De valójában nagy erőfeszítés van a szabályozások még most is gyengítésére. Például a HIPAA szabályalkotó csoportja megjegyzéseket kért az adatmegosztás fokozásáról. Fennáll annak a veszélye, hogy ha az emberek nem tudják, mi történik, akkor meg fognak gyengülni a bennünk lévő szabályok. Valójában növekszik annak kockázata, hogy elveszítjük magánéletünk ellenőrzését az egészségügy területén, és nem csökken."

Ha ez a történet arra késztette Önt, hogy újragondolja saját online biztonságát, akkor miért ne nézzen meg a legjobb VPN-szolgáltatások oldalunkon, hogy miként lehet online biztonságban maradni.

Kép-jóváírások: metamorworks / Shutterstock.com, öt fa / Shutterstock.com, Billion Photos / Shutterstock.com.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me