Miután meghallotta a kanadai új Carrot Rewards alkalmazást, nehéz nem vontatni párhuzamokat Cory Doctorow prófétai első regényével, a Down and Out in the Magic Kingdom-val. A könyvben a Doctorow futurisztikus alternatív valóságot mutat be, ahol a technológia rögzítette az emberiség összes problémáját. A halált megszüntették, és a polgárok bőséges életet élnek.


A kulcsfontosságú utópiájában a pénzt olyan társadalmi tőke váltotta fel, amely lehetővé teszi az emberek egyszerű felmérését és osztályozását. A népszerűségi pontok azonnal elérhetők egy interneten keresztül, amely elérhető a regény karakterének fejében.

A kanadai állampolgárok most kaphatnak egy sárgarépa-díjat, egy kormány által támogatott alkalmazást, amely pontokkal jutalmazza őket az egészséges döntések meghozataláért. A magánélet szakértői körében az alkalmazás ugyanolyan okokból tűzbe kerül, mint a kínai Sesame Pontokat. Nevezetesen, hogy a Sárgarépa Rewards csak egy újabb lépés a szerencsés társadalom felé vezető úton, ahol a viselkedéstudományt gondosan használják a tömegek manipulálására..

Az alkalmazás két évvel ezelőtt jött létre, amikor a szövetségi kormány először 5 millió dollárval finanszírozta a Sárgarépa-díjakat. Azóta Ontario, British Columbia, Newfoundland és Labrador önkormányzatai további támogatást nyújtottak a szociális mérnöki alkalmazás számára. Az Ontario, a legutóbbi finanszírozást nyújtó kormány 1,5 milliós dollárt adott át.

Andreas Souvaliotis, a torontói társadalmi változásokat jutalmazó Carrot Insights társaság alapítója és vezérigazgatója piacra dobja az alkalmazást a kormány számára. Azt mondja, hogy:

"Kanada az első ország a világon, amely létrehozott egy nemzeti alkalmazást, egy nemzeti mobil platformot, amelynek célja polgárainak az egészségesebb életért jutalmazás."

Souvaliotis szerint a Sárgarépa Rewards alkalmazás segít Kanadának a világ legszebb országává tételében. Valóban merész állítás.

Jutalmazj nekem!

Szóval milyen jutalmakat várhatnak el az emberek, és mit kell tenniük, hogy ezeket a kormány által szankcionált kezeléseket kapják? Jelenleg az alkalmazások felhasználóinak megválasztható, hogy légi mérföldet, Petro-Pontot, Több Jutalmat vagy Cineplex Jelenetpontot kapnak-e..

Jutalmazza a sárgarépát

A felhasználók jutalmat kapnak, amint bekapcsolják az alkalmazást. Egy sor életstílus-kérdéssel számolnak fel, többek között: “A székben való elfordulás edzésnek számít?”

Alighanem azt mondani, hogy a kvíz egyszerű. A meglehetősen pártfogó kérdések végére a felhasználók 100 pontot nyertek el. Szép munka!

Nyomasztó támogatás

Mi a kanadai kormány finanszíroz egy fitnesz alkalmazást? Végül is már rengeteg fitnesz alkalmazás elérhető, mint például a Fitbit és a Lifelog. A kérdésre adandó válaszra nyomot találunk az ország elhízási statisztikáiban, amelyek azt mutatják, hogy „országosan a túlsúlynak tulajdonított becsült éves gazdasági teher most 25 százalékkal magasabb a dohányzáshoz képest, 23,3 milliárd dollár, szemben a 18,7 dollárral. milliárd, ezermillió."

A felszínen úgy tűnik, hogy az alkalmazás a statisztikák megváltoztatásának vágyából származik. Senki sem tagadhatja, hogy az ötlet előre gondolkodik. A doktorowow (aki maga a kanadai is) látta, hogy egy ilyen jutalomrendszer visszatér 2003-ban. Talán nem meglepő, hogy az alkalmazás nagyon sok támogatást kap mind a köz-, mind a magánszektor részéről..

Carrot Rewards partnerek

A kanadai szív- és stroke-alapítvány, a Diabetes Canada, a BC Healthy Living Alliance és a Sun Life (kanadai életbiztosító társaság) mind a projekt mögött áll. Az önkormányzatok és a közegészségügyi ügynökség támogatásával ez minden bizonnyal elősegíti az alkalmazás legitimitását.

Lehet, hogy a sárgarépa jutalmak működnek?

Nem kétséges, hogy manapság az embereket arra képezték, hogy reagáljanak az ilyen jutalmazási rendszerre. Az olyan platformok, mint a Facebook és a Twitter, már támaszkodnak a társadalmi kedvelő rendszerekre, hogy narcisztikusan jutalmazzák az embereket napi tevékenységeikért. Ehhez még hozzá kell adni, hogy az emberek szeretnek ingyen beszerezni valamit, és kétségtelenül van nyerő kombinációja.

Végső soron az a gondolat, hogy közelebb álljon egy nyaraláshoz azáltal, hogy egészséges táplálkozás, kocogás és fogak mindennapmosása eredményeként megspórolja a mérföldeket, mindenki számára vonzó lesz sok ember számára. De az egészséges életmód alkalmazása ártalmatlan? Vagy van egy baljósabb oldala is?

A sárgarépa jutalmak során felmerülő probléma

A Carrot Rewards sem ez az első alkalom, hogy nyugaton is aggasztó jeleket láttunk. 2015. augusztusban egy frissített Facebook szabadalom kimondta, hogy az alkalmazás felhasználható arra, hogy segítsen a hitelezőknek megkülönböztetni a hitelfelvevőket a közösségi hálózati kapcsolatok alapján. Ez rendkívül aggódik annak figyelembevételével, hogy a Facebook mennyit tud az emberekről. Ez minden bizonnyal csengőhangokat csenget a Carrot Rewardsról, különösen, ha figyelembe veszi, hogy egy életbiztosító társaság (Sun Life) nyíltan támogatja az alkalmazást.

Tehát hol érik el a Carrot Rewards alkalmazás által összegyűjtött információk? Ez egy fontos kérdés. Sajnos az adatvédelmi politika a felhasználókat egy szürke területre hagyja. Ann Cavoukian, a Ryerson Egyetem Adatvédelmi és Nagy Adatok Intézetének ügyvezető igazgatója (és a kanadai Ontario tartomány korábbi információs és adatvédelmi biztosa) mondta a ProPrivacy.com-nak,

"A Carrot Rewards ígéri, hogy „az összegyűjtött személyes adatok egyikét sem osztják meg, és az összesített adatokat nem adják el.” És mégis kijelentik: „A Carrot Rewards pontokat vásárol a tervekből, amelyeket azután elad a kormányoknak.” Ez nyilvánvaló ellentmondásnak hangzik.

"Felszólítanék az embereket, hogy ne adják meg személyesen azonosítható adataikat a Carrot Rewardsnak anélkül, hogy kifejezetten garantálnák, hogy NEM információt megosztanak a kormánygal vagy bármely más harmadik féllel. Fontolóra kell venniük a magánélet védelmét a formatervezési tanúsítvánnyal, hogy adatvédelmet nyújtsanak a felhasználók számára gyakorlatukkal kapcsolatban."

Figyelem

Légy óvatos!

Kris Klein, az Adatvédelmi Szakértők Nemzetközi Szövetségének (IAPP) ügyvezető igazgatója egyetért ezzel a nézettel. A Carrot Rewards adatvédelmi politikáját kommentálva Klein mondta,

„[Érdekes] elismerést látni, hogy az embereket aggódhat a kormánygal való megosztás. Számomra felveti a kérdést, hogy milyen típusú partner a különféle kormányzati ügynökségek? Milyen szerepet játszanak? Nem világos, hogy gyorsan megnézik webhelyüket. ”

Cavoukianhoz hasonlóan, Klein figyelmezteti a Carrot Rewards felhasználóit, hogy tisztában kell lenniük egy ilyen alkalmazás használatával kapcsolatos adatvédelmi aggályokkal:

„Általános szabályként azt gondolom, hogy alkalmaznia kell az ésszerűségi tesztet ezekre a rendszerekre, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megfelelnek-e a gyülekezésnek. Bizonyára van egy csúszós lejtő. Egyes programok rendben vannak. Néhányan átléphetik az ésszerűnek ítélt vonalat.

"Mivel ilyen korai szakaszban vagyunk ezeknek a technológiáknak, nehéz megjósolni, hogy az emberek, bírók vagy szabályozók mit gondolnak a jövőben ésszerűnek. Például már láthattuk, hogy az adatvédelmi biztos kijön a biztosítási ágazat ellen, amely DNS mintákat kér. Valójában a Parlament még be is vonult és egy darabig törvényt fogadott el erről. Tehát nyilvánvalóan vannak olyan programok, amelyeket ésszerűtlennek tartunk.

"Mindezt elmondva, a Sárgarépa Rewards program elég ártalmatlannak tűnik. Csak remélem, hogy az emberek rájönnek, hogy feladják magánéletüket a játékhoz. ”

A vélemények az író véleményei.

A címképet a Carrot Rewards webhelyről vesszük igénybe.

Kép-jóváírások: Marta Design / Shutterstock.com, Aleksandar Levai / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me