A Skype népszerű üzenetküldő szolgáltatás, amelyet világszerte használnak. Széles körű használata ellenére a Skype-t eddig gyakran kritizálták azért, mert nem biztosítanak átlátható, biztonságos üzenetküldési képességeket. Most ez megváltozik, mert a Skype bejelentette, hogy megkezdi a Signal biztonságos üzenetküldési protokolljának bevezetését.

A Skype végrehajtja a Signal protokollt az üzenetek biztonságos titkosításához a felhasználók számára. A Skype platformon a biztonságos üzenetküldés „Privát beszélgetések” néven lesz ismert. A jelfejlesztők kommentálják:

"Célunk az, hogy a magán kommunikációt egyszerűvé és mindenütt jelenlévővé tegyük. A több száz millió aktív felhasználóval a Skype az egyik legnépszerűbb alkalmazás a világon, és örülünk, hogy a Skype privát beszélgetések lehetővé teszik, hogy több felhasználó használja ki a Signal Protocol erős titkosítási tulajdonságait a biztonságos kommunikáció érdekében. "

A múltban bírálták

A Skype első bevezetése óta a kritikusok gyakran panaszkodnak a szabadalmaztatott algoritmusát körülvevő titoktartás iránt. A Skype peer-to-peer architektúrájának és titkosítási technológiájának zárt forrású jellege azt jelenti, hogy harmadik fél soha nem vizsgálta meg. Ez azt jelenti, hogy soha nem bizonyították, hogy nincs hátsó ajtó, amely felhasználható lenne a levelek elérésére.

A titkosításnak a Skype platformon történő megvalósításával kapcsolatos információk hiánya, valamint a biztonsági funkciókkal és megvalósításokkal kapcsolatos részletek hiánya miatt a legtöbb biztonsági szakértő hidegben van. Szerencsére ezek a napok már vége. A legújabb Skype előnézet támogatja a Moxie Marlinspike Open Whisper Systems által kidolgozott Signal protokollt.


A Signal protokollt Edward Snowden hagyja jóvá, akit korábban idéztek, hogy „használjon bármit az Open Whisper Systemsnél”. Támogatja Laura Poitras, az Oscar-díjas újságíró, aki a díjnyertes Citizenfour filmet készíti:

A Signal a legszélesebb skálázható titkosítási eszköz. Ingyenes és szakértő által felülvizsgált. Arra biztatom az embereket, hogy használják minden nap. ”

Citizenfour kép

Legnépszerűbb protokoll

Mint láthatja, a Signal megbízható - ez az oka a messenger szolgáltatások magas felvételének. Jelenleg a Whatsapp, a Facebook Messenger, a Google Allo és az Open Whisper saját üzenetküldője titkosított üzenetküldés által használt protokoll. A Microsoft ezt mondja a Signal protokoll végrehajtására vonatkozó döntéséről:

„Tudjuk, hogy az extra védelem fontos, mivel érzékeny információkat oszt meg a Skype-en keresztül, ezért örömmel jelentjük be a végpontok közötti titkosított privát beszélgetések előnézetét, amely a Skype bennfentesek számára már elérhető..

„A magánbeszélgetéseknél végpontból végig titkosított Skype audiohívások érhetők el, és szöveges üzeneteket vagy fájlokat, például képeket, audio- vagy videofájlokat küldhet, az Open Whisper Systems által használt ipari szabványos jelprotokoll segítségével. Ezeknek a beszélgetéseknek a tartalmát elrejtik a csevegési listában, valamint az értesítésekben, hogy a megosztott információkat személyesek lehessenek. ”

Whatsapp titkosítás

Magán és biztonságos?

A Magánbeszélgetés szolgáltatás lehetővé teszi a Skype felhasználók számára, hogy privát szöveges üzeneteket, hanghívásokat és fájlátvitelt végezzenek, a végpontok közötti titkosítás használatával, amelyre úgy gondolják, hogy harmadik felek nem férnek hozzá. Ide nem tartozik a Microsoft, a Signal / Open Whisper, valamint a kormányzati ügynökségek hozzáférése.

Annak ellenére, hogy nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a kormányzati hírszerző ügynökségek nem tudtak bejutni a Signal protokollba, sok túlnyomórészt közvetett bizonyítékunk van. A brit kormány tavaly márciusban a londoni terrortámadást követően hátsó ajtókat helyezte fel a Whatsappba. 2017. szeptemberében arról számoltak be, hogy a Whatsapp megtagadta az együttműködést a brit kormánnyal.

Gchq jelprotokoll

Ez azt jelenti, hogy a GCHQ - az NSA brit verziója - nem képes átjutni a Signal protokollon. A GCHQ és az Egyesült Államok CIA és NSA kollégái közötti szoros munkakapcsolat miatt általában úgy gondolják, hogy a jel nemcsak a biztonsági erők számára is átjárhatatlan. Legalábbis elméletileg ez a Signal-t teszi elérhetővé a legbiztonságosabb üzenetküldési protokollt.

Természetesen előfordulhat, hogy a hírszerző ügynökségek megsértették a Signal protokollt az újonnan felfedezett CPU hibák Meltdown és Specter segítségével. Valójában korábban kiderült, hogy az Intel esetleg hátsó ajtót adott az amerikai hírszerző ügynökségeknek a CPU firmware-jébe. Ha a Meltdown és a Spectre ezt bizonyítják, akkor előfordulhat, hogy az átmenetileg a memóriában tárolt titkosítási kulcsokat a hírszerző ügynökségek (és talán még a számítógépes bűnözők is) feltörték. Egyelőre azonban ez pusztán spekuláció, és nincs konkrét bizonyíték arra, hogy az olvadást és a kísértetot vadon belül kiaknázzák..

Az esetleges sebezhetőség ellenére (amely vonatkozik minden olyan titkosítási kulcsra, amelyet ideiglenesen tárolnak a memóriamagokban, amelyeket korábban biztonságosnak tartottak), a Signal továbbra is az iparág vezető privát messenger titkosítási protokollja. Érdemes megjegyezni, hogy az említett CPU-hibák csak akkor használhatók ki, ha rosszindulatú programokat használnak, amelyeket sikeresen telepítettek az áldozatok számítógépére.

Skype jel

Mikor érhető el a jel a Skype-on?

Jelenleg a privát beszélgetések csak a Skype bennfentes verzióiban érhetők el. A Skype Universal Windows Platform verziója (a Windows 10 számára előnyben részesített verzió) jelenleg nem támogatja a Signal protokollt. Az asztali bennfentesek azonban minden platformon (Windows, Android, iOS, OS X és Linux) épülnek be az új funkcióval..

Sajnos a Signal protokollt még nem hajtják végre a videohívásokhoz. A jó hír az, hogy ez a jövőben megváltozhat. Az Open Whisper Systems sikeresen végrehajtja a videoüzenet-továbbítási protokollt saját védett üzenetküldőjében. Ezért remélhető, hogy amint ezt a legfrissebb frissítési ciklust tesztelték, és a Skype kliensben stabil marad - a videoüzenet is frissítést kaphat. Meg kell várnunk és megnézni.

Vpn Lock

Hogyan lehet legyőzni a Skype blokkokat?

Érdekes módon a Skype-re való frissítés ütemezése egyidejűleg a Skype használatának az Egyesült Arab Emírségekben történő megszüntetésével egyidőben érkezett. Az Egyesült Arab Emírségek csak a legújabb a Skype-t gátló országok hosszú listáján. A platformot jelenleg Kínában, Ománban, Szíriában, Törökországban, Malajziában, Kuvaitban, Katarban, Paraguayban és Guyanában is betiltották, korlátozott blokkokkal, összesen mintegy 30 országban. Állítólag a tilalom célja az, hogy megállítsák az embereket a normál telekommunikáció megkerülésével, hogy ingyenes hívásokat kezdeményezzenek.

Bárki számára, aki biztonságosan és magántulajdonban szeretné felfüggeszteni a Skype programot: a VPN a legjobb megoldás. A virtuális magánhálózat lehetővé teszi bárki számára, hogy úgy tesz, mintha egy másik országban lenne. Ez lehetővé teszi számukra a Skype szoftver elérését és letöltését, valamint a VoIP szolgáltatás magántulajdonban történő használatát. A Skype számára a legjobb VPN-k VPN-megtakarítást nyújtanak az ISP tűzfalak megkerülésére is.

A vélemények az író véleményei.

Cím címe: Castleski / Shutterstock.com

Kép-jóváírások: Festékcsepp / Shutterstock.com, Gil C / Shutterstock.com, NIKOM vagyok / Shutterstock.com, Alexander Yakimov / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me