A Facebook ismét kritikával szembesül a felhasználói adatvédelem közömbös hozzáállása miatt. A New York Times ezen a héten egy robbanásveszélyes jelentésben kimutatta, hogy a Facebook évek óta példátlan hozzáférést biztosít a többi internetes óriás számára, beleértve a Netflixet, a Spotify-t, az Amazonot és a Yahoo-ot..


A Facebook a NYT jelentésének felel meg

A NYT vizsgálata a korábbi Facebook alkalmazottakkal, kormányzati tisztviselőkkel és az adatvédelmi képviselőkkel készített interjúkon alapult, hogy felfedje a szem előtt tartó valóságot, hogy a világ legnagyobb közösségi hálózata megosztja felhasználói személyes adatait. Az interjúkon túl a The Times több mint 270 oldalra kiszivárogtatott belső Facebook-dokumentumokat kapt be, amelyek megerősítették, hogy Mark Zuckerberg és Co. lehetővé tette a Netflix, a Spotify és a Kanada Királyi Bank számára a hozzáférést a felhasználók privát üzeneteinek olvasásához, írásához és törléséhez, és hogyan harmadik személyekkel osztotta meg magánadatait, valószínűleg megfelelő felhasználói hozzájárulás nélkül.

A jelentés szerint a Facebook partnerségeket alakított ki több mint 150 vállalattal, és megosztotta velük a magánfelhasználói adatokat annak érdekében, hogy ösztönözze a hatalmas növekedést és terjessze a vállalat befolyását a lehető legszélesebb körre. Ezek a partnerségek 2010-ben kezdődtek, és néhányuk még ebben az évben is érvényben volt, bár azóta sok vállalat megszüntette azokat a funkciókat, amelyekre az adatokat eredetileg megosztották. Például a Yahoo 2017-ben továbbra is széles körű hozzáférést kapott a Facebook felhasználói adataihoz, amelyek szükségesek egy olyan szolgáltatáshoz, amelyet a Yahoo 2012-ben elhagyott. Hasonlóképpen, a The New York Times 2017-ben továbbra is hozzáférést kapott a Facebook felhasználói adataihoz, amelyeket a dugó meghúzása után a hírügynökségnek már nem volt szüksége. a hírmegosztó szolgáltatásról 2011-ben.

Ez csak néhány a sok példa közül, amelyekben a Facebook rosszul kezeli a magán felhasználói adatok felhasználását partnerségi programján keresztül. Amellett, hogy a szükséges adatokat hosszabb évekig folytatta a felhasználói adatok megosztását a vállalatokkal, a Facebook olyan megosztott felhasználói adatokon is keresztül esett, amelyek egyszerűen nem voltak szükségesek egyes integrációkhoz. A Netflix, a Spotify és a Royal Bank of Canada rendkívüli hozzáférésének biztosítása a felhasználók privát üzeneteire, ideértve az egyes szálak minden résztvevőjére vonatkozó információkat is, messze meghaladja azt, amit valaha is megköveteltek.

Sőt, a korábbi alkalmazottak szerint, akik a New York Times kutatóival beszéltek, a Facebook nem sokat tett annak érdekében, hogy áttekintse és ellenőrizze, hogy mit végeznek partnerei a velük megosztott adatok tömege miatt. A volt alkalmazottak azt is javasolták, hogy a vállalat vezetői kevés figyelmet fordítsanak az adatvédelmi felülvizsgálatok és auditok elvégzésére, azzal érvelve, hogy ezek a feladatok megterhelik az innovációt és a növekedési kezdeményezéseket..

Ennek a tevékenységnek az a magánélet védelme mellett áll, hogy sír, és a Facebookot azzal vádolja, hogy megsértette a 2011. évi egyezményt, amelyet a társaság a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal megállapodott,, "A Facebook több lépést tesz annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a jövőben teljesíti az ígéreteit, beleértve a fogyasztók számára egyértelmű és figyelemfelkeltő értesítést, valamint a fogyasztók kifejezett hozzájárulásának megszerzését, mielőtt információjukat megosztják az általuk létrehozott adatvédelmi beállításokon túl. ”

Az Elektronikus Adatvédelmi Információs Központ vezetője és az online adatvédelmi szakértő, Marc Rotenberg a The NYT-nek szóló nyilatkozatában kijelentette: „Végtelen gátlás történt arról, hogy a Facebook miként hagyta figyelmen kívül a felhasználók adatvédelmi beállításait, és valóban azt hittük, hogy 2011-ben megoldottuk ezt a problémát. A Facebook-ot az F.T.C szabályozó hatósága alá vontuk. hatalmas munka után. Az F.T.C. nem cselekedett. ”

A Facebook tisztviselői azt állítják, hogy a cég nem sérti az F.T.C. Megállapodás kivételt képez a településen, amely a partnervállalatokat „szolgáltatóknak” minősíti, amelyek lényegében a közösségi hálózat kiterjesztése. Azt állítják, hogy mivel a partnervállalatok az adatokat csak a Facebook-hoz való integráció céljából és a Facebook irányítása alatt használják, ilyen körülmények között nem kérdés az adatok megosztása..

A legtöbb partnervállalat tagadta, hogy bármit is tudott volna arról, hogy milyen adatokhoz férhet hozzá a Facebook. A The NYT által felkeresett vállalatok azt is állították, hogy semmilyen módon nem használták fel az adatokat hirdetési célokra, vagy más célokra, kivéve azokat, amelyek kifejezetten szükségesek a Facebook integrációjukhoz..

Annak ellenére, hogy a Facebook megerősítette, hogy a jogainak megfelelően jár el, és azon cégek részéről, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy nem használják vissza az adatokat, sokan nem igazán meggyőződve arról. A washingtoni főügyészi hivatal szerdán pert indított a Facebook ellen, azt állítva, hogy a társaság túllépte korlátait, és megosztotta az adatokat a felhasználók tudta nélkül és a megfelelő hozzájárulás megszerzése nélkül. Noha a pert a Cambridge Analytica botrány köré összpontosítják, a héten a partnervállalatokkal megosztott adatokkal kapcsolatos kijelentések jelentős szerepet játszanak a peres eljárásban. Mindez összeadja azt, ami komoly bírságot jelenthet a technológiai óriás számára, amely potenciálisan meghaladhatja az 1 milliárd dollárt.

"A Facebook nem tudta megvédeni felhasználói magánéletét, és megtévesztette őket azzal, hogy ki férhet hozzá az adataikhoz, és hogyan használták őket. Vizsgálatot végeztünk és bizonyítékokat találtunk arra vonatkozóan, hogy a Facebook magánéletének protokolljainak hanyag felügyelete és a megtévesztő adatvédelmi beállítások veszélybe sodorják az amerikaiak millióinak személyes adatait. Megállapítottuk azt is, hogy a Facebook nem tájékoztatta a fogyasztókat arról, hogy egyes kedvezményezett társaságok számára különleges engedélyeket adott ki, amelyek lehetővé tették ezeknek a vállalatok számára a fogyasztói adatokhoz való hozzáférést és a fogyasztói adatvédelmi beállítások felülbírálását ”- nyilatkozta Karl Racine, a DC főügyésze..

Ime Archibong, a Facebook termékkapcsolat-helyettese a szerdán közzétett blogbejegyzésben határozottan tagadta ezeket az állításokat. „Az elmúlt napban azzal vádoltak minket, hogy az emberek magánüzeneteit a partnerükkel közölték tudásuk nélkül. Ez nem igaz - és több információt akartunk adni az üzenetküldő partnerségünkről. ”

Az Archibong ezt magyarázza, "Annak érdekében, hogy például a Spotify-n belül üzenetet írjon egy Facebook-barátnak, a Spotify-nak „írási hozzáférést” kellett adnunk. Annak érdekében, hogy vissza tudja olvasni az üzeneteket, a Spotify-nak „olvasási hozzáféréssel” kellett rendelkeznie. Hozzáférés törlése ”azt jelentette, hogy ha törölne egy üzenetet a Spotify-ból, akkor azt a Facebook-ról is törli. Egyetlen harmadik fél sem olvasta a magánüzeneteit, sem üzeneteket nem írt barátaival az Ön engedélye nélkül. Sok hír története azt sugallja, hogy magánüzeneteket küldtünk a partnereknek, ami nem helyes. ”

Konstantinos Papamiltiadis, a Facebook fejlesztõi platformok és programok igazgatója, egy külön blogbejegyzésben tisztázta: „Világossá válik: ezeknek a társulásoknak vagy szolgáltatásoknak a lehetõsége nem adta a vállalkozások számára az információkhoz hozzáférést az emberek engedélyezése nélkül, és nem sértették meg az FTC-vel kötött 2012. évi megállapodást. Az évek során nyilvánosságra hoztunk ezeket a funkciókat és partnerségeket, mert azt akartuk, hogy az emberek valóban használják őket - és sokan ezt tették. Az újságírók és a magánélet tiszteletben tartója sokféle megbeszélte, áttekintette és megvizsgálta őket. ”

A vita tárgyát képezik azok az állítások, amelyek szerint a felhasználók kifejezetten engedélyt adtak a Facebook-nak adataik ilyen módon történő felhasználására, és hogy a Facebook nem sértette meg az FTC-vel kötött megállapodását. Az adatvédelmi képviselők úgy érzik, hogy a Facebook nem tette közzé megfelelően, hogy mely adatokat osztják meg és hogyan használják, és ennek eredményeként a felhasználók nem voltak tisztában azzal, hogy mit vállalnak.

Függetlenül attól, hogy a Facebook olyan hanyagosságot mutat, hogy a felhasználói adatokat bizonyos esetekben jóval hosszabb ideig osztja meg, és a vezetők állítólagos laza hozzáállása a felhasználói magánélethez viszonyítva, nem festi a társaságot kedvező fényben. A legfrissebb felfedezések megjelenésével a Facebooknak még több munkája van annak érdekében, hogy visszanyerje a közvélemény bizalmát. Ha a vállalat nem tesz összehangolt és valódi erőfeszítéseket annak bizonyítására, hogy valóban aggódik a felhasználói adatvédelem miatt, egyre több ember csatlakozik a #DeleteFacebook bandwagonhoz.

Azoknak a felhasználóknak, akik érdekelnek az online adatvédelemben, de még mindig nem hajlandóak lemondani a közösségi hálózatról, a következő néhány alapvető biztonsági intézkedést kell végrehajtani: Kerülje a Facebook használatát a harmadik felek alkalmazásaiba való bejelentkezéshez, ne fogadjon el barátot kérdezzen meg nem ismert emberektől, ne ossza meg többé a személyes adatait, aktiválja a profil adatvédelmi beállításait. Ha online biztonságát a következő szintre kívánja vinni, jelentkezzen be egy legmagasabb szintű VPN-szolgáltatóval, hogy titkosítsa az internetes forgalmat, és adatait mindig védje..

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me