Az Egyesült Királyságban működő jótékonysági szervezet, a Privacy International (PI) ma kiadott egy jelentést, amely világossá teszi a világ számos kormányának téves szokásait. Az újonnan közzétett jelentés szerint a PI bizonyítékokat fedezett fel egy hatalmas nemzetközi tervről, amelyben a kormányok kiképezték a külföldi ügynökségeket az állampolgárok kémkedéséhez.


A legtöbb nyugati országban létezik olyan jogszabály, amely megvédi a polgárokat a saját kormányuk általi szimatolástól. Ezen védelem ellenére az állami támogatású megfigyelés gyakori. Másutt a probléma még súlyosabb, mivel a felügyeletet arra használják, hogy eltávolítsák és bebörtönözzék a politikai disszidenseket és az ellenzéket.

Snooping otthon

Az Egyesült Királyságban a nyomozati jogokról szóló törvény (IPA) már engedélyezi az egészségtelen szintű felügyeletet. Az IPA lehetővé teszi több száz kormányzati ügynökség számára, hogy az emberek böngészési előzményeihez orvosi engedély nélkül férjen hozzá. Hasonlóképpen, az Egyesült Államokban a külföldi hírszerzési felügyeleti törvény (FISA) megengedi az NSA-nak, hogy kémkedjen az amerikai állampolgárok számára.

Noha ezek az invazív gyakorlatok léteznek, nagyrészt indokokat kell beszerezni az egyénispecifikus megfigyelés vagy hackelés esetére. Bizonyítani kell az igazságosságot, és meg kell kérni a bíró engedélyét, hogy az invazív és lényeges felügyelet kibontakozhasson. Ez gyakran azt eredményezi, hogy az ügynökségek többet akarnak.

2013-ban Edward Snowden kiderítette, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kormányai hosszú ideje megsértették saját szabályaikat annak érdekében, hogy elvégezzék ezt a kiegészítő megfigyelést..

Az adatvédelmi szakértők egyetértenek abban, hogy olyan szövetségek, mint az öt szem, a 9 szem és a 14 szem, lehetővé teszik a kormányok számára, hogy kihasználják a határokon átnyúló megfigyelési adatok cseréjét. Sajnos, még azok a túlzottan megfigyelő megállapodások és kiskapuk sem elegendőek a hírszerző ügynökségek szippantáshoz.

A PI új jelentése feltárta a nemzetközi kormány szimatolásának mélységét és terjedelmét. Elmagyarázza, hogy a nyugati kormányok és a vállalati érdekek miként támogatják közvetlenül a korrupt autoritárius hatalmi struktúrákat - amelyekről ismert, hogy elősegítik az emberi jogok megsértését - a külföldi és otthoni megfigyelést végző együttműködésükért cserébe..

Tanítsd meg a halakat

Tanítsd meg őket Phishnek

A jelentés „Tanítsd őket Phishnek: Felügyeleti állami szponzorok” elnevezésű beszámolója. Ez azt mutatja, hogy a kormányok aktívan „finanszíroztak, kiképezték és felépítették országokat - ideértve az autoritárius rezsimeket is - megfigyelési képességekkel.” A jelentés szerint milliárd dollár értékű Az adófizetők pénzének egy részét elfosztották külföldi kémek kiképzésére.

Az Egyesült Államokban az elmúlt 17 évben megduplázódott a külföldi országoknak nyújtott „biztonsági segélyekre” fordított összeg. 2001-ben az Egyesült Államok évente mintegy 5 milliárd dollárt költött a külföldi megfigyelési képességek élénkítésére. 2015-re a katonai és nem katonai biztonsági segítségnyújtás az USA összes külföldi segélyezésének becsült összegének 35% -áig felfúvott.

Trump ellenőrzése alatt a „biztonsági segélyekre” fordított összeg évente 20 milliárd dollárra növekedett. Ezt a pénzügyi támogatást megerősítik az USA állam-, védelmi és igazságügyi minisztériumainak logisztikai segélyei, amelyek folyamatos képzést és támogatást nyújtanak az általuk működő külföldi ügynökségek számára..

A PI jelentése rávilágít a kormányzati ügynökségek és a katonai-ipari komplexum közötti zavaró kapcsolatokra is; egy olyan kapcsolat, amely állítólag magában foglalja a „nagy fegyvergyártó társaságokat”, amelyek „beépültek magukba az ilyen programokba, beleértve az Egyesült Államokban a felügyeleti kiképző bázisokat”.

A jelentésben szereplő példák azt mutatják, hogy ezek a vállalati és kormányzati ügynökségek együtt működnek kommunikációs lehallgatási és megfigyelési technológiák - valamint finanszírozás és képzés - biztosítása érdekében, hogy ezeket a programokat külföldön folytassák. Az érintett vállalatok közé tartozik a DynCorp International, a Leidos Inc., az AAR, az észak-amerikai megfigyelő rendszerek (NASS), a Pacific Architects and Engineers (PAE), az Engility és az Obera LLC..

A nemzetközi közösség által finanszírozott célok listája, amely lehetővé teszi az ilyen típusú vállalkozások számára, hogy jövedelmező szerződéseket teljesítsenek, semmi mást nem jelent rémálmat.

Nsa katonai komplexum

Nyugaton

Az Egyesült Királyságban a jelentés kimondja, hogy az adófizetők pénzét felhasználták a „számítógépes rendőrök finanszírozására" Ukrajnában, az afrikai kontinens egészén és Szaúd-Arábiában. Az előbbi, egyértelmű jel, hogy az Egyesült Királyság továbbra is pénzügyi és logisztikai támogatást nyújt egy olyan régióban, amelyet régóta elítéltek az emberi jogok megsértése miatt. A jelentés rávilágít a Srí Lanka-i „közösségi rendészeti” technikák Egyesült Királyság általi finanszírozására. Képzés, amely annak ellenére történt, hogy a kormány aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy „a közösségi alapú rendőrség tiszteletben tartása a kevésbé ízléses viselkedés lefedésére szolgál".

Franciaország és Németország hasonló képzési és finanszírozási programokban vesz részt. Németország ismert, hogy finanszírozott egyiptomi biztonsági ügynökségeket; A később elismert képzést „nemcsak terroristák üldözésére, hanem más embercsoportok üldözésére is felhasználták".

A francia finanszírozás tíz afrikai országban segített rendõri és katonai kiképzõ központokat. A Civipol, a 40% -ban a francia állam tulajdonában lévő biztonsági tanácsadó és képző cég, ismert, hogy Afrikában „képzési technikákat, információmegosztást és -gyűjtést, számítógépes bűnözést, GPS-adatok elemzését és mobiltelefon-helymeghatározást / azonosítást nyújtott”..

Civipol

A Civipolnak az EU afrikai vagyonkezelői alapja keretében történő finanszírozása mellett az EU-t azzal vádolják, hogy milliárdokat költ az Európába való migráció visszatartására azáltal, hogy fejleszti a külföldi határokon történő ellenőrzési és megfigyelési képességeket. Például Szudánban a PI jelentése szerint tízmillió eurót költöttek a határkezelési kapacitás növelésére.

"Az EU most arra törekszik, hogy hamarosan növeli a határellenőrzési és megfigyelési képességek globális kiépítését célzó kiadásait a közelgő többéves pénzügyi keret keretében, amely meghatározza az 2021-2027 közötti költségvetést."

A PI emellett bemutatja az uniós projekteket, amelyek célja a Tunéziában, Burkina Fasoban, Szomáliában, Irakban és másutt megfigyelési képességek fejlesztése. Edin Omanovic, a PI államfelügyeleti kutatási vezetője elítélte a kaotikus finanszírozási programokat:

„A globális rohanás annak biztosításáért, hogy a megfigyelés a lehető legetemesebb és átfogóbb legyen, ugyanolyan megdöbbentő, mint zavaró. A részt vevő intézmények, országok, ügynökségek és fegyvergyártó vállalatok szélessége megmutatja, hogy ennek nincs-e valódi hosszú távú politikája vagy stratégiai gondolkodása. Ez mindenki számára ingyenes, ahol a világ egyik legerősebb kémügynöksége által kifejlesztett képességeket mindenki eldobja, aki hajlandó szolgálni érdekeit, ideértve a diktátorokat és a gyilkosokat is, akiknek egyetlen célja a hatalomra való ragaszkodás. ”

Globális aggodalom

Globális aggodalom

Nemcsak Nyugaton használják a pénzt a külföldi snoop finanszírozására. A jelentés szerint Kína a „Öv és út” kezdeményezés részeként elősegíti a külföldi kémek fejlesztését. A Belt and Road egy hatalmas infrastrukturális program, amelynek célja Kína gazdasági összekapcsolása Ázsia, Európa és Afrika 70 országával.

A PI jelentése szerint a kínai cégek állítólag megfigyelési képességeket szállítottak Bolíviára, Venezuelára és Ecuadorra a nemzetközi terjeszkedési erőfeszítések részeként. Figyelembe véve az Egyesült Államok és a nemzetek közötti jelenlegi viszonyt - igazságosnak tűnik feltételezni, hogy a beruházásokat egy kínai vágy ösztönzi Amerika csapására.

Lefelé haladó spirál

Lefelé irányuló spirál

Bizonyosnak tűnik az, hogy míg a megfigyelési technológia gyorsabban fejlődik, mint az őket szabályozó törvények, az egész világon élő emberek jelentős veszélyeket fognak szembenézni emberi jogaikkal. Az autoritárius nemzetekben a megfigyelés ismert a politikai kontroll gyakorlásának elsődleges eszköze. Ugandában, Törökországban és Vietnamban - csak néhányat említve - a demokráciát közvetlenül a cenzúra és a felügyelet akadályozza. Az eltérő véleményeket elfojtják, hogy lehetővé tegyék az autoritárius vezetők megfojtásuk fenntartását.

Noha a Nyugat támogatja a demokrácia és a humanitárius retorikát, a PI jelentése rámutat arra, hogy a nyugati finanszírozás sok kedvezményezettjének „az emberi jogi visszaélések dokumentált története van”". A jelentés még inkább bizonyítja a nyugati politika kétoldalú természetét.

Miközben a Nyugat továbbra is rejtett illegális megfigyelés elvégzésére törekszik, minden korrupt globális hatalmi struktúra, amely könnyen kényszeríthető segítésre és bűnsegélyre, valószínűleg folytathatja zsarnokságát.

Talán a legfélelmetesebb a PI jelentése, amely szerint a biztonságot és a felügyeletet nemcsak az emberi jogok, hanem a fejlesztésre szánt pénzeszközök irányítják e programok irányába. Olyan programok, amelyeket azok a cégek részesítenek előnyben, akiknek a háború a túlélés szükséges összetevője. Omanovic kommentálta:

"Nincs szükség az erőteljes és gazdag országokra, amelyek pénzt adnak a fegyvergyáraknak a határellenőrzési és megfigyelési infrastruktúra kiépítéséhez. Ez csak e hatalmas, gazdag országok érdekeit szolgálja. Amint a jelentésünk kimutatja, az erőforrások hosszú távú fejlesztési megoldásokba helyezésének helyett az ilyen programok tovább erősítik az autoritarizmust és ösztönzik a visszaéléseket az egész világon - azok a dolgok, amelyek elsősorban bizonytalanságot okoznak."

Címképes jóváírás: Privacy International

Kép-jóváírások: Carsten Reisinger / Shutterstock.com, Toria / Shutterstock.com, milo827 / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me