A sportversenyek online közvetítése, vagy a TV-előfizetési csomagokon történő nézés költséges lehet. Így azok a sport rajongók, akiknek nincs sok pénze, néha kalózkodáshoz fordulnak. Az utóbbi időben azonban az online sportkalózkodás sokkal nehezebbé vált. Az OK? A kormányok és a rendészeti szervek keményebben dolgoznak a kalózkodás elleni küzdelem érdekében a szórakoztatóipar nevében.


Spanyolországban a hatóságok nemrégiben hét embert tartóztattak le több sporttal kapcsolatos kalózkodási webhely üzemeltetése miatt. A rendõrség szerint az országos nyomozás összehangolt razziákkal és letartóztatásokkal érte el a csúcspontját. A rendőrség reméli, hogy bezárja a sportkalózkodási gyűrűt, amely eddig mintegy 1,4 millió eurót generált.

A letartóztatásokra a múlt hét végén került sor, a madridi, Alicante, Albacete, Gandía és Valencia razziák során. A hét letartóztatott férfi olyan webhelyeket üzemeltetett, amelyek lényegesen olcsóbb hozzáférést biztosítanak a futball-mérkőzésekhez.

A rendőrség szerint a férfiak összehangolt kalózkodási gyűrűt koordináltak, amely futball-mérkőzéseket közvetítés, közvetlen letöltés, előfizetéses streaming és peer-to-peer terjesztés útján biztosított. Ez a szokatlanul sokféle platformok tette lehetővé a weboldal fejlesztőinek, hogy hatalmas pénzügyi megtérülést nyújtsanak illegális tevékenységeikből.

A vizsgálat során a spanyol hatóságok megbizonyosodtak arról, hogy a labdarúgás-kalózkodás szerverei nemcsak Spanyolországban, hanem Franciaországban, Kanadában és az Egyesült Államokban is találhatóak. Ez a nyomozás 2016 közepe óta zajlik, amikor a spanyol labdarúgó bajnokság - a La Liga - hivatalosan panaszt tett a kalózkodás ellen..

Abban az időben a La Liga munkatársai panaszkodtak, hogy mintegy 13 weboldalt fedeztek fel, amelyek illegális hozzáférést kínáltak a spanyol labdarúgó-mérkőzésekhez és más nemzetközi versenyekhez..

Kalózkodás elleni jogalkotás sikere

Masszív művelet

A spanyol hatóságok nyilvántartásba vették, hogy a művelet rendkívül profi és sikeres volt.

A vizsgálathoz közeli források szerint a weboldal-fejlesztők elsősorban a kalóz labdarúgást nyújtó oldalakon megjelenő hirdetésekből profitáltak. A rendõrség azt is feltárta, hogy a webhely üzemeltetõi szétszórt kiszolgálók és közvetítõ társaságok, valamint „kiszolgálók helyének anonimizáló szolgáltatásai” révén megpróbálták megnehezíteni a mûveletet.

A hatóságok számos bankszámlát befagyasztottak, amelyek feltételezhetően kapcsolódtak a művelethez. Ezenkívül a bűnüldözés azt állítja, hogy a nyolc házat érintő támadások hatalmas mennyiségű bizonyítékot generáltak. A rendőrség szerint a nyomozás továbbra is folyamatban van, és további webhelyek leállítását és letartóztatását eredményezheti.

Azok számára, akik ingyen szeretik focizni, a webhelyek leállítása valószínűleg hirtelen lyukot okoz a szórakoztató ütemtervükben. A kalóz sportrajongóknak sajnos a weboldalak bezárása nem csupán Spanyolországra korlátozódott.

Cenzúrázott labdarúgó-patak

Nemzetközi fellépés

Az Egyesült Királyságban a kormány ebben az évben elfogadta a törvényt, amely arra kényszeríti az Internet szolgáltatókat (ISP), hogy zárják le a Premier League mérkőzéseinek kalóz patakjait, mihelyt felfedezik őket. Ez azt jelenti, hogy a mérkőzések még az utolsó pillanatban is bezáródnak, mihelyt azokat valós időben felfedezik.

Ez sokkal nehezebbé teszi a brit labdarúgó-rajongók számára, hogy ne kerüljenek nagy összegek fizetésére a foci nézéséhez. A Sky peres ügyvezetője szerint működik. A héten Makaóban tartott ipari konferencián Matthew Hibbert bejelentette, hogy az új, a webhelyeket akadályozó új törvények miatt az Egyesült Királyságban lehetetlenné vált az ingyenes futball közvetítése..

A 2017-es Ázsiai Kábel- és Műholdas Műsorszóró Szövetség (CASBAA) konferencián felszólalva Hibbert elmondta a közönségnek, hogy a labdarúgó-mérkőzések kalóz közvetítését csak az Egyesült Királyságban szüntették meg..

Túlzott igények

Ha valaki Hibbertre szólna, akkor feltételezhető, hogy a Premiership az új törvényeket képes felhasználni az Egyesült Királyságban a kalóz labdarúgás teljes elfogyasztására. A valóság azonban az, hogy az emberek továbbra is set-top boxokat, például Kodi boxokat használnak, hogy ingyenes futballt közvetítsenek. Ezen felül számos webhely továbbra is elérhető - például streaming webhelyek Kínában -, amelyek ingyenes Premiership mérkőzéseket mutatnak.

Valójában az Egyesült Királyságban a kalóz labdarúgó-patakok elérhetőségét nyomon követő források szerint a tucatot közvetítő tucat népszerű site mintegy fele még mindig működik és meccsnapokon működik. A labdarúgás megszakításai általában csak időszakosak.

E megállapítások ellenére 2017-ben a kormányzati hatóságok sokkal összehangoltabb erőfeszítéseket tettek - különféle régiókban - a sportkalózkodás elleni küzdelem érdekében. A CASBAA konferencián az a hír, hogy az állampolgárok elvárhatják, hogy a hasonló kalózkodás blokkolja a kivégzéseket az idő múlásával. Az Egyesült Királyságban egy összehangolt erőfeszítés sikeresen lezárta a kocsmákban folytatott illegális labdarúgó-sugárzást. Ezen felül számos illegális streaming eszköz (ISD) szállítót sikeresen büntetőeljárás alá vontak az eszközök eladása miatt.

Azok az emberek, akik olcsón akarnak focit vagy más sportot nézni online, rájönnek, hogy a hivatalos labdarúgó-csomagokat világszerte különféle áron lehet megvásárolni. Például a BeIN Sports hatalmas mennyiségű sportot (beleértve a futballot) kínál a közel-keleti piacnak rendkívül kedvező áron.

A ProPrivacy.com nem elismeri a szerzői jogok megsértését. Miközben tisztában vagyunk azzal, hogy a VPN-k felhasználhatók az Ön helyzetének egy másik országba való hamisítására, és így a földrajzi korlátozások leküzdésére, elsődleges célja az, hogy online biztonságot és adatvédelmet biztosítson Önnek. Mindenekelőtt ezért javasoljuk a VPN használatát.

A vélemények az író véleményei.

Cím címe: Brian A Jackson / Shutterstock.com

Kép-jóváírások: Bloomicon / Shutterstock.com, egy fénykép / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me