Kiderült, hogy a spanyol labdarúgó bajnokság, a La Liga bekapcsolja az emberek okostelefon-mikrofonjait annak érdekében, hogy hallgatja a rajongókat, amikor mérkőzéseket néznek. A La Liga 250 000 euró pénzbírságot kapott az alkalmazás engedélyének illegális felhasználásáért az eszköz mikrofonok bekapcsolása és a labdarúgó-rajongók helyének a mérkőzések során a GPS és mobiltelefon-toronyjelek segítségével történő pontos meghatározása érdekében.


spanyol labdarúgó-rajongók

A La Liga alkalmazásában, amelyet körülbelül négymillió spanyol labdarúgó rajongó használ, okostelefon-mikrofonokkal felfedezte az engedély nélkül illegálisan sugárzó bárok helyét..

Az adatvédelmi képviselők úgy vélik, hogy a megfigyelés során megsértették a fogyasztók adatvédelmi jogait. Aggodalmak is merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a La Liga ebben az időben valószínűleg hozzáférést kapott a magánbeszélgetésekhez és a spanyol alkalmazások felhasználói adataihoz..

A spanyol bajnok ezt tagadja, azzal állítva, hogy a technológiát kifejezetten arra a célra fejlesztették ki, hogy hallgassa meg a TV-sugárzásnak megfelelő környezeti hangokat,

"Az [az alkalmazásból] érkező jel bináris kódmá alakul, amelyet összehasonlítanak az átviteli jel kódjával egy automatikus rendszer, amely kevesebb mint egy másodperc alatt hajtja végre a műveletet".

A La Liga hivatalos nyilatkozata szerint a technológia automatizált, és hasonlóan működik, mint a Shazam alkalmazás. A labdarúgó bajnokság azt állítja, hogy egyetlen emberi alkalmazott sem hallgat az alkalmazásból származó hangokra, és soha nem készülnek fel vagy tárolnak felvételeket olyan helyszínek felkutatása során, amelyek illegálisan sugározzák a mérkőzéseket fizetés nélkül.

„Még akkor is, ha azt akartuk, még ha bíró is felszólította volna, nem tudtunk rögzíteni a beszélgetéseket. Egyszerűen nem a technológia működése."

Ennek ellenére a Spanyol Adatvédelmi Ügynökség (AEPD) a fogyasztók magánéletének védelme mellett döntött. Az AEPD úgy ítélte meg, hogy az alkalmazás illegálisan járt el, mert nem említi kifejezetten a megfigyelési képességeit a fogyasztók számára. Az AEPD szerint az alkalmazásnak tájékoztatnia kell a fogyasztókat, és engedélyt kell kérnie mind az alkalmazás letöltésekor, mind a felügyelet aktiválásakor.

Az AEPD szerint a fogyasztók számára túl nehéz pontosan emlékezni arra, hogy milyen adatgyűjtési engedélyeket kapnak egy alkalmazás letöltésekor. Ezért az adatvédelmi ügynökség azt javasolta, hogy az alkalmazásnak jelenítsen meg egy ikont a képernyőn, amely igazolja, hogy a passzív hallgatás megkezdődött. Ez lehetőséget ad a fogyasztóknak az alkalmazás letiltására vagy eltávolítására, ha meghallgatták őket.

A La Liga ragaszkodik ahhoz, hogy nem tett semmi rosszat, és kijelentette, hogy fellebbezni szándékozik az ügynökség határozatát, amely szerinte tisztességtelen. A La Liga úgy véli, hogy a fogyasztók számára az illegális mérkőzéseket sugárzó helyszínek védelmének lehetővé tétele ellentétes a szerzői jogokkal. A Spanyol Labdarúgó Liga hivatalos nyilatkozatában kijelentette:

"Mélységesen nem értünk egyet azzal, hogy az AEPD miként értelmezte ezt a technológiát, és őszintén hisszük, hogy nem tette meg a szükséges erőfeszítéseket annak működésének megértése érdekében."

A La Liga úgy gondolja, hogy egy ikon megjelenítése a mikrofon bekapcsolásakor lehetséges "a felhasználótól attól tart, hogy valamit hallgattunk, amikor ez a technológia nem képes emberi beszélgetést rögzíteni."

Ezen állítások ellenére továbbra is az a tény, hogy az alkalmazás az emberek telefonján hallgatta és GPS-jén követte helyüket - ez azt jelenti, hogy a felhasználókkal kapcsolatos személyes adatok gyűjtésre kerültek. Az AEPD szerint a fogyasztók GDPR-jogát szintén megsértették. Azt állítja, hogy megsértik az EU GDPR 5.1 és 7.3 szakaszát, mivel a fogyasztók soha nem képesek arra, hogy visszavonják az adatgyűjtési hozzájárulást.

A kijelentések, amelyek szerint a Spanyol Labdarúgó-bajnokság kihasználta az alkalmazásának engedélyét vállalati felügyelet elvégzésére, éles emlékeztető arra, hogy a cégek milyen egyszerűen kémkedhetnek a nyilvánosság előtt. Bármikor, amikor egy alkalmazás engedélyt kér az eszköz mikrofonjához - előfordulhat, hogy a mikrofont bekapcsolják az ilyen passzív hallgatás elvégzéséhez..

Más esetekben a fogyasztók arról számoltak be, hogy hirdetéseket kézbesítenek, miután megbeszéltek egy terméket a telefonjuk közelében. Az állítások már korábban felfedezték, hogy a Facebook ilyen jellegű megfigyelést végez; azt állítják, hogy a közösségi média óriása többször is megcáfolta.

A fogyasztók számára az egyetlen lehetőség, hogy mindig figyelmes legyen a mobil szoftver letöltése és telepítése során. Ha valamely alkalmazás invazív engedélyeket kér, amelyekre nincs szükség, a fogyasztóknak gondosan mérlegelniük kell, bíznak-e az alkalmazásban, és telepíteni akarják azt.

Az AEPD egy hónapot adott a Spanyol labdarúgó-bajnokságnak az alkalmazásban talált adatvédelmi problémák orvoslására.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me