Ezen a héten viták merültek fel a virtuális magánhálózatok (VPN) világában. A Hotspot Shield nevű amerikai székhelyű szolgáltatót veszi körül. A VPN cég 2008 óta működik. Azóta világszerte összesen mintegy 500 millió letöltést élveztek. Ez megdöbbentő mennyiségű letöltést jelent. A VPN felhalmozódott ezekkel azáltal, hogy a szolgáltatás mintegy 97% -ának ingyenesen kínálta a szolgáltatást.


A demokrácia és a technológia központja (CDT) nevű nonprofit érdekképviseleti csoport 14 oldalas panaszt nyújtott be a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (FTC), részletezve, hogy milyennek érzi magát. "tisztességtelen és megtévesztő kereskedelmi gyakorlatok." Ez a hír számomra meglepő volt, mivel tudom, hogy a Hotspot Shield ProPrivacy.com áttekintése az olvasóknak (az Adatvédelem és biztonság szakaszban) azt mondja, hogy:

"A Hotspot Shield szolgáltatási feltételei feljogosítják a társaságot a felhasználói tevékenységgel kapcsolatos információk gyűjtésére és ezen információk harmadik felekkel történő megosztására."

Közvetlenül felvettem a kapcsolatot a CDT-vel, hogy kicsit több információt kapjak arról, hogy mit érez a Hotspot Shield rosszul. A CDT Joseph Jerome a következőket mondta a ProPrivacy.com-nak:

„Azt mondanám, hogy a ProPrivacy áttekintése pontosan rámutat arra, amit a Hotspot Shield rosszul tesz. Amint az áttekintés rámutat, sok rejtett nyomon követés folyik a Hotspot Shield-rel, és sok zavart okoz a VPN csinálása és elmulasztása, különösen ha fizet a "reklámmentes" változat. Ez félrevezető és tisztességtelen a fogyasztókkal szemben. Pont.

"A Hotspot Shield adatvédelmi irányelve egyszerűen nem egyértelmű. Az alkalmazás-áruházban található kijelentések alá is eltemetik, hogy a VPN-nek nincs naplója, megóvja a titoktartást és az anonimitást, és nem oszt meg "személyes" információ. Mit tehetnek a fogyasztók ebben a helyzetben? A Hotspot Shieldnek nem lehet kétféle dolga - a VPN-k nem tudnak mondani egy dolgot, és nem csinálhatnak egyet, amikor a magánélet védelme vonatkozik. Ez az FTC törvény 5. szakaszának alapvető tétele a tisztességtelen és megtévesztő kereskedelemi gyakorlatok tilalma számára. ”

Személyes adat

Nem kétséges, hogy a Hotspot Shield adatvédelmi politikája kissé kínosan áll az App Store áruházával szemben támasztott követelései mellett. Az Android Play áruházban a VPN mondja,

"Maszkolja el online személyazonosságát, és hozzáférjen a blokkolt alkalmazásokhoz és webhelyekhez a Hotspot Shield segítségével, miközben a mobil tevékenységeit névtelen, magántulajdonban és biztonságban tartja!"

Ez a nyilatkozat természetesen nem tűnik következetesen egy olyan szolgáltatásnak, amely az adatgyűjtés és harmadik személyekkel történő megosztása politikájának elismeri egy szolgáltatást. Ezt a gyakorlatot mindig elítéljük a ProPrivacy.com webhelyen - ez egy oka annak, hogy figyelmeztetjük az embereket az ingyenes VPN-szolgáltatásoktól.

A Hotspot Shield adatvédelmi politikájának, amelyet utoljára 2015-ben frissítettek, pillantása azonnal felvonja a szemöldökét:

„A jelen értesítésben leírtak kivételével az AnchorFree nem gyűjt semmilyen személyes információt rólad, amikor a Szolgáltatást használja. A „személyes információ”, amelyet személyesen azonosítható információnak is neveznek, olyan információ, amelyet egy adott személyhez köthetnek.

"A személyes adatokra példa: név, e-mail cím, postai cím, mobiltelefonszám, hitelkártya vagy egyéb számlázási információ. Felhívjuk azonban figyelmét, hogy e adatvédelmi közlemény alkalmazásában az AnchorFree nem tartalmazza az Ön IP-címét vagy egyedi eszköz-azonosítóját a Személyes Információ meghatározásán belül. ”

Nevetséges, hogy az IP-címeket nem szabad személyes adatoknak tekinteni. Ilyen megfogalmazással a CDT FTC-hez intézett panasza minden bizonnyal belemerül.

Cdt Grab

Rengeteg kérdés

Amint az áttekintésünk rámutat, a Hotspot Shieldnek más problémái is vannak. A Nemzetközösség Tudományos és Ipari Kutatási Szervezetének (CSIRO) nemrégiben végzett tanulmánya rámutatott, hogy a Hotspot Shield alkalmazásai követő szoftvert tartalmaznak. Ez egyszerre rögzíti a felhasználói tevékenységeket, és ezeket az adatokat eladja a hirdetőknek. Valójában a kutatók öt különféle nyomkönyvtárat fedeztek fel a Hotspot Shield kódjában.

Ezen túlmenően a CSIRO tanulmány megállapította, hogy a Hotspot Shield átirányította a felhasználókat linkekhez, amikor meghatározott webcímeket írtak be, például eBay, Alibaba, Best Buy, Target, Macy's és mások. Így amikor egy Hotspot Shield felhasználó bármit megvásárol a weboldalakról, az Anchor Free jutalékot kap.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a Hotspot Shield anyavállalata, az Anchor Free külön vállalkozással rendelkezik, amely a Hotspot Shield felhasználói hirdetéseit szolgálja fel - mind az alkalmazásban, mind a meglátogatott weboldalakon.

Ingyenes horgony

Semmi a rendesből

A VPN-ket, amelyek ingyenesen nyújtják szolgáltatásaikat, mindig gyanakvással kell kezelni. Gyors és megbízható VPN-szolgáltatás nyújtása, amely erős titkosítással, rengeteg szerverrel és vízhatlan adatvédelmi politikával rendelkezik, nem ingyenes a végfelhasználó számára, kivéve, ha a VPN bevételi forrást hoz létre máshol.

Kétségtelen, hogy néhány VPN megbízható ingyenes VPN-szolgáltatásokat kínál, amelyek célja a felhasználók arra való kísértése, hogy előfizetjenek a teljes prémium szolgáltatásra. Az ingyenes VPN-k nem áldozzák fel felhasználói adatvédelmüket. Ugyanakkor korlátozzák a szolgáltatást sávszélesség korlátozásokkal vagy havi 500 MB felhasználási korlátokkal.

A Hotspot Shield ugyanakkor az ingyenes VPN-ek egy másik kategóriájába tartozik. Ingyenes szolgáltatást kínál a reklám segítségével bevételi forrás létrehozásához. Az adatvédelmi politika egyértelműen kimondja, hogy adatokat gyűjt és megoszt meg harmadik felekkel. A kérdés az, hogy mi az az adat? És vajon a VPN valami alapvetően rosszat csinál-e??

Kérdőjel

Egy elutasítás

Úgy döntöttünk, hogy kapcsolatba lépünk a Hotspot Shield céggel, hogy lehetőséget adjunk a cégnek, hogy kifejtse álláspontját a CDT állításaival kapcsolatban. A következő hivatalos nyilatkozatot nyújtott be nekem:

„Az AnchorFree elismert vezető szerepet tölt be a fogyasztók online adatvédelmében és az internet szabadságában. Hotspot Shield alkalmazásunkat több mint 500 millió felhasználó bízza meg, akik arra bíznak, hogy biztonságos hozzáférést nyújtsanak a világ összes információihoz. Erősen hiszünk az online fogyasztói adatvédelemben.

"Ez azt jelenti, hogy a Hotspot Shield felhasználói általunk szolgáltatott információk soha nem kapcsolódnak online tevékenységükhöz, amikor a Hotspot Shield szolgáltatást használják, nem tárolunk felhasználói IP címeket, és nem védjük a felhasználó személyesen azonosítható információit mindkét harmadik féltől és magunktól..

"A nonprofit érdekképviseleti csoport, a Demokrácia és Technológia Központja közelmúltbeli állításai megalapozatlanok. Miközben elismerjük a CDT-t, hogy elkötelezték magukat a felhasználók magánéletének védelme mellett, meglepődtünk ezekkel az állításokkal, és megrémültünk, hogy a CDT nem fordult hozzánk, hogy megvitassák aggodalmaikat. "

Mint láthatja, a VPN azt állítja, hogy nem tárol IP-címeket vagy személyesen azonosítható információkat. Úgy tűnik, hogy ellentétes az adatvédelmi politika állításával, miszerint az IP-címeket nem tekintik „személyes információnak”, és hogy a cég adatokat tárol, és megosztja azokat harmadik felekkel. Rámutattam erre Tim Tsoriev-nek, az Anchor Free-ből, akire válaszolt,

„Nem őrizzük meg felhasználóink ​​személyes azonosító adatait, és azokat harmadik félnek sem adjuk el. Nem gyűjtjük felhasználói IP-jeinket.

"Igaza van, hogy a jelenlegi adatvédelmi politikánk rossz üzenetet küld. Jelenleg frissítés alatt áll, hogy tükrözze a rendszerünk működésének valóságát, és a valóság az, hogy az alábbiakban szereplő tételek sokasága nem pontos. "

Sikertörténet?

A fogyasztók magánéletének védelme szempontjából alapvető fontosságú, hogy a vállalkozások adatvédelmi politikája ellenálljon. A rosszul megfogalmazott és megtévesztő adatvédelmi politikák, amelyek kétséget okoznak, rendkívül bosszantóak lehetnek a fogyasztók számára. Ezenkívül arra késztetheti a fogyasztókat, hogy úgy gondolja, hogy olyan szintű szolgáltatást kapnak, amely valójában nem.

A VPN-k esetében - ahol az emberek a szolgáltatásra támaszkodnak, hogy magánéletüket biztosítsák - ez a szükségesség annál is sürgetõbb. Mint ilyen, üdvözöljük a CDT-t, hogy felvetette ezt a kérdést az FTC-vel.

Ha a Hotspot Shield megjegyzéseit névértékben vesszük, úgy tűnik, hogy a VPN úgy véli, hogy nem kezeli a felhasználók adatait helytelenül. Ez teljesen lehetséges. A ProPrivacy.com webhelyen megértjük, hogy a VPN-k számára nem nehéz bizonyos nyilvántartásokat vezetni a felhasználókról anélkül, hogy személyesen azonosítható információkat tárolnának..

Lehetséges például, hogy egy VPN megtudja, hogy hány felhasználója rendelkezik egy adott országon belül anélkül, hogy ténylegesen nyilvántartást vezetne az egyes felhasználók IP-címeiről..

Egyelőre meg kell várnunk az FTC vizsgálatát, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy ez a helyzet. Mindenesetre jó hír a Hotspot Shield azon javaslata, hogy az adatvédelmi politikáját frissíteni tervezi. Tudomásom szerint a CDT pontosan ezt akarták kikerülni ebből: világosság a fogyasztók számára. Ennélfogva úgy tűnik, hogy ez a panasz már pozitív eredményt hozott.

Zavaros nő

Használjam Hotspot pajzsot?

Annak eldöntése, hogy használni kívánja-e az Anchor Free VPN-jét, valójában Önnek kell döntenie. Nem kétséges, hogy vannak jobb VPN-k is, jobb adatvédelmi politikákkal.

A Hotspot Shieldnek azonban megvannak az előnyei, ha azt akarja, hogy a VPN blokkolja az online tartalmak blokkolását egy olyan országban, ahol cenzúra áll fenn. Ha VPN-re van szüksége a háztulajdonos szigorú webblokkjainak, vagy egy másik helyi hálózati rendszergazda (például munkahely) által elrendelt blokkok megkerüléséhez, a Hotspot Shield szintén meg fogja csinálni a trükköt. Ezenkívül elősegíti az adatok biztonságát nyilvános WiFi-n keresztül (annak érdekében, hogy a hackerek ne tudják ellopni a jelszavait és banki adatait), és magántulajdonban (az internetszolgáltatótól és a kormánytól szimatolva). A Hotspot Shield ezeket a dolgokat sikeresen elvégzi.

Végül fel kell kérdeznie magától, hogy milyen szintű adatvédelmet kíván. Ha egy ingyenes VPN, amely Önnek szolgál hirdetéseket, és pénzt keres belőled, nem különösebben foglalkozik, akkor a Hotspot Shield áldás lehet. Sok ember olyan helyszíneken, mint Törökország és Ukrajna, sikeresen használja a VPN-t, hogy megkerüljék a kormányzati webhelyek áramkimaradásait.

A nap végén, ha a VPN szabad, akkor gyanúval kell kezelni. Ha azt akarja, hogy a lehető legjobb adatvédelem érhető el az interneten, akkor harapd be a golyót, és fektessen be egy felső VPN-szolgáltatásba.

Méztartó

Végső gondolatok

Végül ne feledje, hogy van esély arra, hogy a Hotspot Shield a valóságban több rosszat csinál, mint bevallja. A legrosszabb esetben akár mézeskanna is lehet. Mióta az Egyesült Államok úgy döntött, hogy engedélyezi az internetszolgáltatók számára az adatok harmadik fél számára történő eladását, sok amerikai állampolgár megkezdi a VPN-ek használatát. A Hotspot Shield különösen hatalmas beáramlást élvez.

Ez aggasztó, mert a VPN székhelye az Egyesült Államokban található. Mint ilyen, könnyen megszerezhették volna egy parancs- és gag-parancsot, és titokban adatgyűjtést végezhetett az Egyesült Államok kormánya számára. Csak ebből az okból érdemes figyelemmel kísérni ezt a történetet. Érdemes lehet távol tartózkodni a Hotspot Shield-től mindaddig, amíg az FTC helyreállítja a szolgáltatásba vetett bizalmat.

A vélemények az író véleményei.

Címképes jóváírás: Hotspot Shield kezdőlap.

Kép-jóváírások: CDT, Anchor Free, amasterphotographer / Shutterstock.com
Peshkova / Shutterstock.com
NatBasil / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me