Az Egyesült Királyság internetszolgáltatóinak (ISP-k) azt mondták, hogy abba kell hagyniuk az internetcsatlakozási sebesség reklámozását a „legfeljebb” terminológiával. A brit fogyasztók nyereségét hivatott elnevezni, hogy az Egyesült Királyság Reklámügyi Szabványügyi Hatósága (ASA) úgy határozott, hogy az internetszolgáltatók ehelyett hirdetnie kell az „átlagos” sebességüket.


Az új iránymutatások 2018. május 23-án lépnek hatályba. Abban az időben a brit fogyasztókat nem hamisabban értékesítik olyan internetes tervek, amelyek állítása szerint „akár” 50 Mbps-ig terjednek - amikor azok tényleges átlaga például kb. 35 Mbps. Az iránymutatások biztosítják, hogy a fogyasztók tudják, mit kapnak, mielőtt szélessávú előfizetésüket megvásárolnák.

Hogyan fog működni?

Május óta a szélessávú szolgáltatóknak hirdetniük kell a csatlakozási sebességet, amelyet az országos fogyasztóik legalább 50% -a képes elérni csúcsidőben. Ez segít kiküszöbölni az egyesült királyságbeli internet-használók közös problémáját: nevezetesen az, hogy az internet sebessége nemcsak a helyszínek között, hanem a napszak különböző időszakain is nagyban különbözik..

Az internetes sebesség idézésének új módszere valószínûleg drámai hatással lesz arra az információra, amelyet a fogyasztóknak megkapnak az internet-előfizetés megvásárlása elõtt. Shahriar Coupal, a Reklámgyakorlati Bizottság bizottsági igazgatója az alábbi megjegyzést fűzte az ASA határozatához:

„Számos tényező befolyásolja a szélessávú internet sebességét, amelyet az ügyfél saját otthonában fog elérni - a technológiától a földrajzig, a háztartás szélessávú internet használatáig.

"Noha tudjuk, hogy ezek a tényezők azt jelentik, hogy néhány ember szignifikánsan alacsonyabb sebességet fog elérni, mint mások, amikor a szélessávú hirdetésekről van szó, új szabványaink jobban megértik a fogyasztókat a különböző szolgáltatók által kínált szélessávú sebességekről, amikor a szolgáltatók váltásáról döntenek."

Hamis igaz

Hosszú ideje jön

Eddig az internetszolgáltatóknak megengedték, hogy olyan sebességet hirdetjenek, amelyet a fogyasztók csak 10% -a képes elérni. Ez azt jelenti, hogy a brit fogyasztók 90% -ának internetkapcsolat sebessége mindig úgy tűnik, hogy panaszkodni kell.

Guy Mitchell, az Egyesült Királyság Solicitor Saját Szoftver cége távirányítással támogatja a számítógépet a megélhetés érdekében. Mitchell túl jól tudja, hogy az Egyesült Királyságban az emberek gyakran hátrányos internetes sebességet szenvednek, mint hirdetik:

„Ha naponta kapcsolatba kell lépnünk az ügyfelekkel, és távolról át kellene vennünk számítógépüket, akkor egyedülálló betekintést nyerhetek a problémába. Nem kétséges, hogy az Egyesült Királyságban a fogyasztók rendkívül változatos internetsebességet kapnak, és sokan úgy vélik, hogy internetes szolgáltatója rosszul értékesítette őket. A probléma az, hogy nem számít, kivel mész, mind tévesen állítják, hogy gyorsabbak, mint valójában ".

A brit fogyasztók számára sajnálatos módon, annak ellenére, hogy az internetszolgáltatók jelenleg teljes cowboyok a szélessávú hálózatok reklámozása terén, az új irányelvek hat hónappal nem lépnek hatályba. Jamie Davies a Telecoms.com számára írt, ügyesen rámutat arra, hogy:

„Fel kell tennie a kérdést, hogy miért van szüksége a hirdetőknek egy hat hónapos ablakra, hogy megszokja a szabályokat. Ha a kormány holnap megváltoztatja az autópálya sebességkorlátozását, akkor még holnap is be kell tartanunk a szabályokat. ”

Talán még aggasztóbb azonban az a tény, hogy ezek az iránymutatások csak így maradnak: útmutatóként. Nem hoztak létre olyan tényleges rendeletet, amely kifejezetten arra kényszeríti az internetszolgáltatót, hogy hagyja abba a „legfeljebb” kifejezést. Mint ilyen, meg kell várnunk, és meg kell vizsgálnunk, hogy ezek az irányelvek gyakorlatilag hatással vannak-e az internetszolgáltatókra a gyakorlatban..

A jó hír az, hogy amikor az ASA utoljára iránymutatást adott (annak érdekében, hogy az internetszolgáltatók megkezdhessék a vonalkölcsönzést a szélessávú áraikban), az Egyesült Királyság internetszolgáltatói figyelmen kívül hagyták a tanácsokat..

Ofcom Review

Talán kissé zavaróan az Ofcom, az Egyesült Királyság média- és távközlési szabályozója szintén nemrégiben végzett áttekintést a szélessávú sebességről. Egy konzultáció, amelyet októberben tett közzé, a "A szélessávú sebesség gyakorlati kódexei," a következőt mondja:

"Az Ofcom már rendelkezik a lakossági és üzleti ügyfelek számára a szélessávú sebességről szóló gyakorlati kódexekkel, amelyek megkövetelik az aláíróktól, hogy becsüljék meg a fogyasztókat a sebességről, amelyet valószínűleg megkapnak az értékesítés helyén. Ezenkívül jogot adnak az ügyfeleknek, hogy büntetés nélkül kilépjenek szerződéseikről, ha sebességük egy minimális szint alá csökken.

Javasoljuk, hogy erősítsék meg a jelenlegi kódokat az értékesítés helyén, az eladást követő és az ügyfélszerződésekben megadott sebességbecslések javítása és az ügyfelek kilépési jogának javítása érdekében. Ezek a változások biztosítanák a kódokat a szélessávú szolgáltatás biztosításához használt összes technológiára."

Az ASA irányelveivel ellentétben az Ofcom javasolja, hogy a sebességeket tartományként kell hirdetni, egyértelműen megfogalmazott minimális sebességvárakozással. Ha a minimális sebességre vonatkozó elvárás nem teljesülne, a fogyasztóknak joguk lenne jogszerűen kilépni szerződésüktől.

Még nem értik, hogy a két különböző módszer hogyan illeszkedik egymáshoz. Ugyanakkor az a tény, hogy az internetszolgáltatóknak két különféle dolgot mondanak, minden bizonnyal kissé felesleges mozgási lehetőséget ad nekik..

Szálas kapcsolatok

Szálas kapcsolatok

Az új iránymutatások mellett az ASA jelenleg kutatást folytat arról, hogy a „szál” kifejezést hogyan használják a reklámban. Mindeddig nem született konkrét döntés arról, hogy az internetszolgáltatók hogyan használhatják vissza a kifejezést. Az előzetes megállapítások azonban érdekesek.

Az ASA kutatása szerint a fogyasztók hajlamosak azt hinni, hogy a rost „általános szószó a reklám sebességének leírására”. Sőt, úgy tűnik, hogy a fogyasztóknak nincs valódi megértése arról, hogy mi a rost - vagy miért lehet ez „megkülönböztető” tényező ”szélessávú szolgáltatás megvásárlásakor.

Sajnos ugyanaz a kutatás azt a következtetést vonja le, hogy a fogyasztóknak nem tűnik törődniük azzal, hogy a szélessávú teljes vagy részleges szál - még akkor is, ha felvilágosítást kaptak a különbségről.

Remélhetőleg az ASA határozni fog arról, hogy az internetszolgáltatóknak világosabbá kell tenniük a rendelkezésre álló rost típusokat, ahelyett, hogy mindegyiket felcímkéznék "rost". Szinte úgy tűnik, mintha az ASA úgy döntött, hogy mivel a fogyasztók nem törődnek az információkkal, nem érdemelnek megismerést. Ez nevetségesnek tűnik. Az ASA-nak biztosan biztosítania kell, hogy ne forduljanak elő túlzás és hamis hirdetések - függetlenül attól, hogy mennyire rosszul képzettek a brit közönség.

A vélemények az író véleményei.

Cím címe: Kerdkanno / Shutterstock.com

Kép-jóváírások: Markus Mainka / Shutterstock.com, asharkyu / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me