Az arcfelismerő technológia széles körű bevezetése jön, akár tetszik, akár nem. Valójában a Reports, hogy Taylor Swift egy arcfelismerő kamerát használt egy speciális próbaklip-kioszkban rejtett májusi Los Angeles-i Rose Bowl koncertjén, önmagában nem olyan sokkoló..


arcfelismerő technológia a Taylor Swift koncerten

Védekezésében a pop megasztár számos követő célpontja volt, ezért ésszerű annak magyarázata, hogy a technológiát használta azon személyek azonosítására, akik kockázatot jelenthetnek..

Ennek ellenére az esemény arra késztette a magánélet védelmét, hogy hangos riasztó csengőket szólítson fel az arctechnika egyre növekvő használatáról és annak következményeiről az adatvédelemre..

Amint Jay Stanley, az ACLU vezető politikai elemzője elmondta a Guardiannek:

„A stalkerek általában félelmetes jelenség, és mindenki megérti, hogy miért akarna olyasvalakit, mint Taylor Swift, aki védve lenne velük. De ennek nagyobb következményei vannak. Nem erről az egyetlen telepítésről van szó, hanem arról, hogy hol irányul ez a technológia. ”

Az arcfelismerő technika egyre növekvő használata

Az arcfelismerő technológia egyre növekszik az egész világon. Mint várhatnánk, a rendőrség és a határellenőrzés széles körben használja. Kevesebb ember ismeri ugyanakkor, hogy ez is behatol a kereskedelmi területbe. A divatkereskedők megdöbbentő 59 százaléka és az Egyesült Királyságban az összes üzlet negyede telepíti ezt a technológiát.

Aggodalomra ad okot, hogy nem csak az üzletkereskedők azonosítására használják, ez a technológia talán érthető használata. Egyre inkább használják azt, hogy segítsenek ügyfeleik vásárlási szokásainak részletes modellezésében, amelyeket össze lehet vonni a szociális média-fiókokból és az internetes nyomon követésből származó egyéb adatokkal. Ez elősegíti számukra, hogy elkészítsék a „fogyasztó téged” részletes modelljét, lehetővé téve számukra, hogy egyre személyre szabottabb hirdetésekkel célozzanak meg Önt.

Az Egyesült Királyságban (és általában Európában) a GDPR-nek korlátoznia kell az ilyen viselkedést, de a világ többi részén az ügyfeleknek nincs ilyen védelme. London belvárosában a karácsonykor a nagyvárosi rendõrség arcfelismerést próbál az önkéntes vásárlók körében, de mennyi ideig tart, mielõtt abbahagyják az engedély kérését?

Természetesen nem kérték engedélyt az afrikai-karibi tömegektől, akik az év elején a Noting Hill karneválon vettek részt egy olyan megfigyelési művelet során, amelyet a kritikusok leírtak, mivel nincs törvényi alapja és intézményi rasszista.

Panopticon él

A Panopticon (szó szerint „minden megfigyelt”) a neves angol filozófus és szociálteoretikus, Jeremy Bentham találmánya. Ez egy börtön épület, amelyet úgy terveztek, hogy egyetlen őrség megfigyelhesse az összes foglyot.

Panopticon társadalom

Egyetlen őrség sem tarthatja folyamatosan szem előtt az összes foglyot, de a formatervezés zseniálissága azt jelenti, hogy a fogvatartottak tudják, hogy bármikor megfigyelhetők..

Ezt tudva, a fogvatartottak mindenkor kénytelenek lennének úgy viselkedni, mintha őt figyelnék, ha el akarják kerülni a fegyelmi intézkedéseket. Bentham így üdvözölte a Panopticont,

"Új módszer a tudat hatalmának az elme fölötti megszerzéséhez, eddig mennyiségben, példa nélkül."

Egyre inkább hozzászokunk ahhoz, hogy a kamerákat követünk, amikor elhagyunk a házat, de az a gondolat, hogy most egy panoptikumban élünk, túlmutat az egyszerű analógián. Inkább egy modern átképzelés, amely messze meghaladja azt, amit Bentham elképzelhetett volna.

Elfelejtve azt a tényt, hogy a technológia jelenleg vadul pontatlan, és fennáll annak veszélye, hogy tévesen kriminalizálja az ártatlan embereket, a Panopticon erős metaforájává vált azon hűtési hatás szempontjából, amelyet a felügyelet a szólásszabadságra gyakorol..

Amint George Orwell megértette, ha az emberek attól tartanak, hogy bármit is megfigyelnek, amit csinálnak, bármikor megfigyelhetők, ennek megfelelően viselkednek. Az arcfelismerő rendszerek átviszik ezt az orwelli rémálmat a digitális szférából a fizikai világba.

Az ilyen tolakodó és erősen személyes megfigyelés valószínűleg elriasztja sok embert a békés tiltakozáshoz való demokratikus joguk gyakorlásától (még akkor is, ha megpróbálják elrejteni személyazonosságukat). Ez önmagában nem lesz elegendő a kamerák elkerüléséhez. Most áttérünk az arcfelismerés területére, amelyet arra használunk, hogy megelőzzük a lehetséges bűnözők azonosítását bármilyen tömegben, még mielőtt még bűncselekményt elkövetnének, minden alkalommal, amikor például egy zenei fesztiválon vagy koncerten vesznek részt..

Mielőtt átvetjük ezt az új technológiát, komoly vitára van szükségünk arról, hogy milyen világban akarunk élni. Arról is beszélnünk kell, hogy ki irányítja a technológiát, mert rossz kezekben páratlan eszközzé válhat az elnyomás, a hasonló amit még Orwell úr sem tudott volna írni.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me